Amsterdam

Bij Rietepietz had ik gelezen over een tentoonstelling in Fabrique des Lumières in Amsterdam die me meteen aansprak. Het is een ‘immersive experience’ van Gustav Klimt en Friedensreich Hundertwasser. Ik heb niet geaarzeld en meteen tickets besteld want de tentoonstelling liep maar tot 5 februari.

Aangezien Amsterdam niet bij ons om de hoek ligt waren we het er heel snel
over eens om er een weekend van te maken. Een hotel was gauw geboekt, maar niet in Amsterdam zelf. De prijzen zijn echt niet meer normaal te noemen, zelfs aan de rand van de stad. Zaandam is slechts een kwartier treinen van Amsterdam Centraal en daar wisten we wel een leuk en betaalbaar hotel en konden we onze auto veilig achterlaten.

We waren al vroeg vertrokken thuis, zaten al om 10u30 in een koffiebar. Zo hadden we ook nog ruim de tijd om in de Jordaan wat hofjes te bezoeken en uitgebreid te lunchen alvorens ons te begeven naar Fabrique des Lumières voor ons tijdslot van 14u30.

Fabrique des Lumières is een modern cultuurpark op de terreinen van de
voormalige Westergasfabriek in het Westerpark. Het gebouw is door zijn unieke architectuur met muren van 17 meter hoog en een vloeroppervlak van 2800 m² bij uitstek geschikt voor digitale voorstellingen. In het verleden werd hier ook al de immersive experience van Vincent Van Gogh vertoond. Die tentoonstelling hebben wij in de zomer van 2020 gezien in Antwerpen. Het was niet zo lang na mijn zware operatie en ik heb er toen eigenlijk weinig van meegekregen.

Ik moet zeggen, deze sprak mij veel en veel meer aan dan die van Van Gogh.
De explosie van kleuren bij de projecties van Hundertwasser ; de vrouwenfiguren, het goud en de landschappen van Klimt, de muziek perfect afgestemd op de beelden. Overweldigend!

Dit soort voorstellingen maken kunst bereikbaar en behapbaar voor iedereen,
ook al ben je geen kunstkenner.

PS Vanaf 10 maart loopt er een gelijkaardige expositie rond Dalí en Gaudí. Ik denk dat wij dan nog wel een keer naar Amsterdam afzakken.

Alleen zo jammer dat je dit niet zittend kan beleven. Na een uur rechtstaan en wiebelend van het ene been op het andere was mijn rug gebroken.

Gelukkig was er op het terrein van de Westergasfabriek een tearoom waar we wat konden uitrusten om nadien weer de stad in te gaan en onze wandeling door de Jordaan en Oud West te vervolgen.

Na het heerlijke mezze-tapas diner bij Oresti’s Taverna en met 13 km in de benen was het heerlijke bed in het Zaan hotel al wat we nog nodig hadden.

Na een verkwikkende nachtrust, een warme douche en een uitgebreid ontbijt treinden we weer naar Amsterdam voor het volgende deel van de stadswandeling die ik had uitgestippeld: een ander stuk van de Jordaan die nu een dure en hippe buurt is, aldus een bewoonster met wie we een lange babbel hadden. Lunchen deden we bij The Good Companion, op aanraden van deze bewoonster.

Dan door over de Grachtengordel, de Bloemenmarkt met duizenden tulpenbollen die je nu echt NIET moet kopen, de Negen Straatjes met zijn exclusieve winkeltjes, de stilte van het Begijnhof, stukje Kalverstraat en snel weer weg want veel te druk, Rembrandtplein, De Dam met het Koninklijk Paleis, een tijdje gezeten bij Brasserie Meuwese op het Rokin en over het Damrak terug naar Amsterdam Centraal. Na 17 km lopen vonden we het welletjes geweest.

Amsterdam is een leuke stad met zijn grachtengordel met grachtenpanden met trap-, klok- of halsgevels, veel water, bruggen en bomen. Voor mij mist de stad wel de grandeur van steden als Parijs of Londen, zelfs Antwerpen. Het is niet verboden een afwijkende mening hebben.

Het waren twee heel fijne maar vermoeiende dagen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

59 gedachten over “Amsterdam”

 1. Vroeger kwam ik jaarlijks in Amsterdam. En telkens opnieuw genoot ik de gezellige stad, de grachten en toffe winkeltjes. Dat hotel is wel een goede tip, vlot bereikbaar met de trein en heel mooi. Wij gingen al een paar keer logeren in VDV Breukelen en van daaruit dan met de trein naar Amsterdam.
  Die tentoonstelling lijkt schitterend. Net als jij zou ik dan een stoeltje verkiezen.

  Like

 2. jullie hadden een fijn weekend in m’n geboorte stad
  en een goed hotel vlak bij gevonden
  en heel veel gewandeld door de oude binnenstad

  vroeger kwam ik dagelijks langs de oude gasfabriek met de fiets naar school
  wordt tijd dat ik er ook weer eens ga rondbanjeren

  Geliked door 2 people

 3. Wauw, jullie hebben gewoekerd met de tijd. Wat heb je vréselijk veel gezien. Grappig dat ondertussen een aantal bloggers de expositie gezien hebben en iedereen weer andere dingen meeneemt in de beschrijving. Zo pak jij het gebouw van de gasfabriek even mee wat hélemaal terecht is, ik vergat er foto’s van te maken want het gebouw is ook zeker aandacht waard.
  Jammer dat je ( in het donker) blijkbaar niet gezien hebt dat er hier en daar ronde “tafeltjes” staan waar je op kon zitten (of ze waren allemaal bezet) Wij hebber er toen wél af en toe even op gezeten want zo lang staan is ook niet mijn ding. En veel jongelui zaten gewoon op de grond tegen de muur. Hád ik natuurlijk ook kunnen doen maar tja, kom dan nog maar eens overeind. 😉
  Wij hebben hier al besloten zo snel mogelijk naar de nieuwe voorstelling te gaan kijken.
  Hoewel ik Amsterdam dit jaar door de ogen van een trotse bewoner zag heeft het toch ook bij geen geen plaatsje bij de echte toppers.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is duidelijk, wij zagen gelukkig af en toe wel een zitplaatsje want voor mij geldt hetzelfde, vanaf de grond overeind komen zou , zonder steun, niet héél elegant gebeuren. ;-(

    Like

 4. Veel te lang geleden dat we er waren, Corona zit daar voor een groot stuk mee tussen. Wij logeren normaal altijd in een hotel in Amsterdam Zuid, maar na 1 jaar Corona zijn de prijzen daar bijna x3 gegaan, we konden onze ogen amper geloven.
  Ik hoop er snel weer eens heen te kunnen! Fijn dat jullie genoten hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha! Die heb ik in Parijs gezien enkele jaren geleden! Ik kende Hundertwasser niet en het was een fijne ontdekking! Er zat ook nog iets zwartwit tussen herinner ik me.
  Maar moest je daar blijven rechtstaan? Ik ben daar nu een keer of 3 naartoe gegaan – ook in Brussel al – en dan zit iedereen? Ofwel in stoeltjes, ofwel gewoon op de grond. Al staande zou ik dat ook best lang vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. O, het kriebelt zo hard om ook nog eens naar Amsterdam te gaan. De tentoonstelling zag er zo geweldig uit. Ideaal om net buiten Amsterdam te overnachten. Zo fijn voor jullie.

  Geliked door 1 persoon

 7. Steden met een oude kern en de zo typische grachtjes, zoals je ze in Nederland kent, trekken me zeker ook aan. Art nouveau in de kunst is er ook zo ééntje. Bedankt ook voor de tip ivm logies in Zaandam.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wij waren ooit in Amsterdam en het vroor enorm, het was -10. Zelfs na veel wandelen kregen we het niet warm! Wel een toffe stad, zeker eentje om ooit nog eens te doen… zeker na het zien van je foto’s 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, voor een voorstelling van een uur helemaal naar Amsterdam, dat vonden we te gek. Al hadden we liever de voorstelling twee keer bekeken want je kan onmogelijk alles in je opnemen omdat er op verschillende muren geprojecteerd wordt. Het rechtstaan was er helaas te veel aan.

   Geliked door 1 persoon

 9. Een super weergave van jullie trip. Toen we jong waren gingen we elke maand richting Amsterdam. Mijn zus woonde daar in de Jordaan. Een aantal jaren terug hebben mijn zus en ik een memorytoer door haar ‘oude’ buurt. Het viel ons tegen de echt Amsterdamse plekjes waren verdwenen. Maar … Amsterdam blijft bijzonder dat is zeker. En overnachten in de Zaanstreek lijkt me een heel goede keuze

  Geliked door 1 persoon

 10. Met mijn zus ben ik er ook geweest in augustus, het is onze geboortestad in het Spiegelkwartier = de antiekwinkelstraat en licht vlakbij Rijksmuseum.
  De volgende over Dali en Gaudi gaan we ook bekijken. Ik loop met rollator, handig heb je altijd een zitje bij je

  Geliked door 1 persoon

 11. Eigenlijk zouden jullie eens naar Wenen moeten om er het Hundertwasserhaus te bewonderen. Ik las er ooit een (foto)verslag over bij een blogger en dat leek me zeer de moeite.
  Hundertwasser en Klimt noem ik graag in één adem met Gaudi. Vooral hij verstaat als geen ander de kunst om kleur en vorm aan het leven te geven.

  Geliked door 1 persoon

 12. Blijft leuk om te lezen hoe anderen aankijken tegen ‘jouw’ stad en de aantrekkelijkheden daarvan. Je was dus in mijn achtertuin…. Leuk! En lekker beschreven. Ik laat mensen die ik mag gidsen altijd lopen. En dan zien ze ook hele stukken van wat jij zelf hebt ontdekt, maar met uitleg…..:)

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is ook gewoon het leukste om te worden gegidst door mensen van de buurt. Zo hadden we een lange babbel met een dame uit de Jordaan die haar hele leven daar gewoond had en haarfijn beschreef hoe het van een verpauperde buurt tot een hippe en trendy buurt geworden was. Ik had wel de hele dag met haar op stap gewild!

   Geliked door 1 persoon

 13. Ik neem bij zoiets meestal mijn zitstok mee… Een (eventueel opvouwbare) wandelstok met een handgreep die je als zitje kunt neerklappen. Beetje als een zadel. On-line te koop, in winkels met medische hulpmiddelen te koop…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: