Fiets

De batterij (accu) van mijn e-bike heeft zijn beste tijd gehad. Nu ja, ik kan er op standje ‘tour’ nog een 50-tal kilometer mee rijden, maar dan is het op. Niet abnormaal na meer dan 10.000 kilometer en heel veel laadbeurten.

Aangezien we deze zomer plannen om in Zuid-Duitsland te gaan fietsen en onze fietsen ook meegaan naar Spanje in oktober waar het ook niet vlak-vlak is en ik wel wat meer power kan gebruiken, was ik van plan om een nieuwe fiets te kopen.

Bij nader inzien vond ik dat toch wel een hele hap uit het budget want mijn Gazelle is – op de batterij na – nog prima in orde. Hij rijdt goed, niks op aan te merken.

Een nieuwe batterij dan maar? Van die prijzen viel ik ook achterover. Zeker omdat ik een zwaardere wil dan die ik nu heb (Bosch Powerpack 500 ipv 400).

Toen kwam manlief thuis van een rit met zijn fietsclub en daar hadden ze het er blijkbaar over gehad. Een van de fietsvrienden opperde om mijn batterij te laten reviseren en upgraden. Kost ook wel wat, maar nog niet de helft van een nieuwe batterij. En het is nog milieuvriendelijk ook.

Reviseren? Upgraden? Wij hadden er nooit van gehoord.
Google wel.

Een bedrijf hier net over de grens is daar blijkbaar in gespecialiseerd.
De batterij wordt getest en na de test worden de interne cellen en eventueel de elektronica van de batterij vervangen. Als je ook een upgrade wenst, dan worden er cellen met een hogere capaciteit geplaatst. Als laatste wordt de batterij uitgebalanceerd. En je krijgt twee jaar garantie.

Het overwegen waard.
Of toch maar een nieuwe?

Ik ben er nog niet uit.

Als er van mijn lezers iemand is die hier verstand van heeft: shoot!


Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

46 gedachten over “Fiets”

 1. Dat wil ik ook graag weten. Werkt het echt of zijn het charlatans?
  De batterij op mijn fiets doet het na bijna 5 jaar en iets minder dan 13000km nog goed. Ik heb een Bosch 500.
  Ik weet nu al dat ik moeite ga hebben om mijn fiets ooit weg te doen. Onnozel, ik weet het, maar ik zie die gewoon graag, en dat is mijn vervoermiddel voor 95% van de verplaatsingen.
  Ik hoor van mijn fietsenhandelaar dat er grote wachttijden zijn als je geen fiets uit stock wil.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wachttijden tot een jaar voor een nieuwe fiets als je een bepaald merk/model wil.
   Ik ben eens gaan zoeken op zo’n fietsforum en daar las ik toch wel positieve berichten over revisiebatterijen. Voor een upgrade naar een Bosch Powerpack 500 + nieuwe cellen vragen ze 400 euro terwijl een nieuwe 900 kost. Vind ik toch iets om over na te denken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Vorig jaar kocht ik een nieuwe batterij. De batterij is niet goedkoop, maar ik rijd heel graag op mijn fiets. Nu heb ik er twee en op langere ritten neem ik ze allebei mee.
  Ik heb toen ook getwijfeld over dat reviseren, maar het werd me vanop vele fronten afgeraden, je kan veel ervaringen lezen op Google. Ik ben dan geen twijfelen en heb voor het zekerheid gekozen.
  Op een nieuwe fiets moet je tegenwoordig heel lang wachten. Zeker nu naar de lente toe.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wil niet met twee batterijen onderweg zijn. Dan moet ik een extra fietstas en daar heb ik geen zin in.
   Tja, ik lees net heel goede reviews over revisie-batterijen. En ik vind 900 euro voor een nieuwe batterij veel te veel geld.

   Like

 3. Ik heb geen elektrische fiets, maar een gewone en die was een tijdje geleden ook stuk. De fietsenmaker besloot dat hij hem niet meer wilde repareren en ik was daar behoorlijk nijdig over: er moest een nieuw achterwiel in en ik vond het zeer verspillend om een goede fiets weg te gooien voor een nieuwe omwille van een achterwiel. Ik heb iemand gevonden die hem wél wilde repareren en ik ben dolgelukkig want mijn fietsje bolt nu weer zeer goed. Ik hou er niet van hoe producenten ons proberen te dwingen om dingen weg te gooien en nieuwe te kopen. Ik werd daar nog eens in bevestigd toen ik naar de laatste aflevering van factcheckers keek waarin 100 kapotte electrotoestelen werden nagekeken en indien mogelijk gerepareerd en vervolgens bleek dat meer dan 60% van die toestellen nog te repareren vielen.

  Geliked door 1 persoon

  1. We gooien inderdaad heel snel iets weg zonder nadenken. Dat werd inderdaad wel duidelijk tijdens de uitzending van Factcheckers.

   Like

 4. Hetzelfde probleem stelt zich bij elektrische auto’s: de batterij vervangen kost je een rib uit je lijf. (Van fietsen – het werkwoord zowel als het voorwerp – heb ik geen verstand.)

  Geliked door 1 persoon

 5. door het enorme verschil in prijs tussen nieuw of gereviseerd is het zeker het overwegen waard
  ik heb mij e fiets nog geen jaar , dus heb nog tijd , maar ben wel benieuwd

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik had hetzelfde probleem. De batterij naar z’n moer, de fiets nog niet. De fiets beviel me echter niet zo goed, dus dan heb ik meteen maar een nieuwe fiets gekocht. Zo’n batterij is schandalig duur. Van het reviseren ken ik niks, maar in ieder geval is het het proberen waard als je nog tevreden bent van je stalen ros.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had dat ook eerst in gedachte maar vind 900 euro voor een batterij toch bij zijn haar getrokken. En ik zal snel moeten beslissen want het fietsseizoen komt eraan en net zoals de fietsen zelf zijn ook de batterijen schaars.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik zie de nieuwe versie van mijn Bosch batterij (framemodel, niet onder bagagedrager) naargelang de handelaar aangeboden worden voor €609 tot max €835. Wel de moeite om eens te vergelijken duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb een tijd geleden al een studie uitgevoerd. Mijne, in de 500 uitvoering (onder de bagagedrager) is het goedkoopst bij een plaatselijke fietsenmaker (zonder winkel) aan 820 euro. Elders minimaal 900 euro. Al zou ik eens in Nederland kunnen kijken, daar zijn ze misschien goedkoper.

   Like

   1. Al gelijk bingo! Bij de ANWB 699 euro of 649 als je lid bent. Helaas uitverkocht.
    Ik ga dat eens beter bekijken en misschien toch maar voor een nieuwe gaan.

    Like

      1. Eigenlijk koop ik zo’n dure dingen liever niet online en zeker in dit geval omdat het een zwaardere is. De computer zou dan blijkbaar moeten aangepast worden las ik. Daarvoor kan ik dan natuurlijk niet bij mijn fietsenmaker terecht.

       Like

       1. Ik zou het ook niet doen. Ik heb een vertrouwensband met mijn fietshandelaar (schoonbroer Bruno), die zal me wel de juiste raad geven indien nodig.

        Geliked door 1 persoon

 8. Zelf heb ik geen e-bike maar ik herinner me dat mijn dochter na een paar jaar een gereviseerde accu voor haar fiets kocht. Dat is best alweer lang geleden , meer dan 2 jaar denk ik . Zij hield liever haar eigen fiets en dat is natuurlijk ook beter als de fiets verder goed en naar je zin is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had het gelezen.
   Online vind ik, dankzij Vief, een nieuwe batterij voor een goeie 600 euro. Als ik in een fysieke winkel een batterij kan kopen aan dezelfde prijs, dan twijfel ik niet. Probleem is dat ze ofwel niet voorradig zijn ofwel een heel stuk duurder, tot wel 900 euro. Zo’n dure zaken koop ik toch liever niet online want waar moet je ermee naartoe als er iets niet goed is?

   Like

 9. Pingback: Fiets

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: