Schatten op zolder

Met het rommelen tussen oude foto-albums vond ik nog twee CD-roms met oude foto’s die mijn schoonbroer ingescand had na het overlijden van mijn schoonouders in 1998.

Pareltjes, wat ik u zeg!

Schoonmama en schoonpapa, anno 1938, op wandel in de stad.
Aan alles zie je dat dit mensen zijn uit de stad. Schoonmama had een bontkraag en bonten manchetten aan haar jas, en zij droeg dunne (zijden? of nylon?) kousen. Mijn eigen moeder had voor haar trouwdag nooit iets anders gedragen dan zelf gebreide wollen kousen. En zij was een halve generatie jonger.

Mijn schoonmama was een zeer modebewuste vrouw. Voor haar huwelijk werkte ze in een naaiatelier waar ze zich bekwaamd had in het fijne werk: steentjes en pailletjes naaien op avondjurken. Ze is heel haar verdere leven blijven naaien. Ze heeft trouwens ook mijn trouwkleed genaaid … zonder steentjes of pailletjes.

Mijn knappe schoonmama in haar jonge jaren. Zij was half Joods.
Tot op hoge leeftijd vertoonden haar ravenzwarte haren geen enkel streepje grijs.

Zomer 1959, 44 jaar oud en hoogzwanger van haar vijfde kind, negentien jaar na haar eerste.

Voorjaar 1960. Altijd even elegant.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

33 gedachten over “Schatten op zolder”

  1. Dat van die filmsterren, dat vond ik dus ook. Maar mijn schoonmoeder zat in de modewereld, heeft altijd heel veel om haar uiterlijk gegeven. Mooie kleding, veel juwelen. En de Studebaker was hun eerste auto. Daar zullen ze ook wel trots op geweest zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. De laatste dagen heb ik enorm veel problemen met het plaatsen van reacties op WordPress. Tijdens het plaatsen ervan op mijn laptop word ik telkens afgebroken, en soms (zoals nu) komen die bij anderen terecht. Heb al gezocht via Google wat er kan foutlopen, maar vind het niet. Mijn excuses!

    Geliked door 1 persoon

 1. Inderdaad een heel elegante vrouw die schoonmoeder van je. maar ze had ook het modebeeld mee. Een pakje zoals zij in 1960 droeg had mijn zus ook herinner ik me, Ik had zelf een jas, ( in die tijd meestal een mantel genoemd) in die stijl.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik bond de mode in de jaren 50/50 zó mooi. Heb het zelf ook nog wel een paar jaar gedragen. Gelukkig is er op dit moment ook wel kleding te koop in die mooie stijl. Paste vanmiddag nog een juweel van een jurk, was helaas nét niet in mijn maat in huis.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: