Wandelen

Mastenbos Kapellen (panoramafoto)

Vrijdagmiddag belde zoonlief of we niet mee gingen wandelen. Ik kon niet snel genoeg mijn wandelschoenen aan hebben! Ik denk dat hij aanvoelde dat we wat last hebben van ons contactloos bestaan. Ja, wij vinden het nu moeilijker dan tijdens de eerste lockdown. We zien nu ook echt, buiten ons gezin, niemand. Onze zoon is de enige die bij ons binnen komt. Zelfs onze schoondochter en Kleine Man zien we alleen buiten. Met mijn beste vriendin durf ik al helemaal niet meer af te spreken. Zij ziet nog veel te veel verschillende mensen.

We gingen dus wandelen, het Loopgravenpad in het Mastenbos in Kapellen. Het is een deel van het bos dat mij totaal onbekend was. Een heel leuke wandeling voor gezinnen met kinderen, educatief ook nog.

Foto’s in diavoorstelling: (bij mij niet zichtbaar op mijn telefoon, wel op mijn laptop)

Ik citeer van de website:
De groene pracht van het Mastenbos herbergt ook een onvermoede erfgoedschat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Deze linie uit de Eerste Wereldoorlog werd volledig in kaart gebracht aan de hand van 53 luchtfoto’s die de Duitse luitenant Josef Zimmermann maakte in januari 1918. Deze foto’s werden pas in 2007 ontdekt!

Dat leverde in de hele regio bovengronds 476 bewaarde militaire relicten en 10 km loopgraven op. Het Mastenbos alleen is goed voor zo’n 70 bunkers én 4,8 km (*) in totaal aan loopgraven. Of: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen. Dit is niet alleen uniek in België, maar zelfs in Europa.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bouwde dit stuk bos samen met de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen uit tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite met maximale toegankelijkheid voor het publiek: het Loopgravenpad.

Langs dit pad liggen de uitzonderlijk bewaarde loopgraven en 21 bunkers. Vier van die bunkers kan je ook vanbinnen bezoeken: een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonsbunker en een troepenbunker.

(*) Het Loopgravenpad op zich is slechts anderhalve kilometer lang, maar je kan er, aan de overkant van de weg, nog eindeloos door het mooie Mastenbos lopen … wat we dan ook gedaan hebben.

Ondanks het miezerige weer hebben wij een heel fijne middag gehad met ons gezin. Kleine Man was met zijn loopfietsje, loopgraaf in … loopgraaf uit, kijken of er vleermuizen zaten/hingen in de bunkers, herfstbladeren rapen, …
Zo mogen er nog middagen volgen.

Zaterdag hebben we opnieuw gewandeld … ik moet tenslotte mijn 50 km (Strava Challenge) halen deze maand! Een rondje rond het Stappersven bij ons op de Kalmthoutse Heide. Rustig, weinig andere wandelaars want die trekken de ‘echte’ heide in, waar het voor de zoveelste dag op rij een overrompeling was.
Meer dan 5 km gestapt. Pat on the back for myself! Na de wandeling vonden we dat we wel een gebakje verdiend hadden …

Foto’s in diavoorstelling: (bij mij niet zichtbaar op mijn telefoon, wel op mijn laptop)

We hebben ook gisteren, maandag, gewandeld. Op de Brabantse Wal – onderdeel van Grenspark Kalmthoutse Heide – hebben we de wandelingen Muis en Uil gecombineerd. We waren er van de week gepasseerd en zagen dat er veel schapen graasden. Zo tussen de schapen wandelen, dat wou ik ook wel eens. Helaas gisteren geen schaap te zien!

Foto’s in diavoorstelling: (bij mij niet zichtbaar op mijn telefoon, wel op mijn laptop)

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

31 gedachten over “Wandelen”

 1. Mooie foto’s,inspiratie voor komende betere tijden dat eerste pad. Die strava app heb ik ook en het wordt hoog tijd dat ik er ook eens iets mee doe. Die 50 km per maand wil ik ook eens proberen !

  Geliked door 1 persoon

 2. Een prachtig stukje natuur met een pijnlijk verleden.
  Ik duim dit jaar echt voor een droge winter zodat we kunnen blijven buiten komen in gezelschap. Zoniet gaat dit veel te zwaar doorwegen. Ik wil niet teveel hopen, maar het nieuws over de vaccins hoor ik met de nodige gretigheid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat waren mooie wandelingen! Meestal zijn er in de winter 1 of 2 weken dat het zo nat en modderig is dat wij niet gaan wandelen. Voor de rest is het meestal goed te doen, als je tenminste op verharde paden kan lopen.

  Geliked door 1 persoon

 4. 3 prachtige wandelingen, maar die eerste, intrigeert mij zeker weten! Van de loopgraven, als ik ooit in de buurt ben, dan zou ik die zeker willen wandelen!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. O wauw, die loopgraaf! Superinteressant! En we gaan einde van het jaar met de schoonmoeder in die buurt wandelen… Wie weet kan ik haar overtuigen om daar eens een kijkje te gaan nemen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Enkele weken geleden hebben we daar ook gewandeld maar het was er ontzettend druk ondanks de corona. Rond fort Ertbrand was het een stuk rustiger. Zeer mooi blog en een aantal interessante posts gezien. ik zou het leuk vinden je blog te mogen volgen.
  Met vriendelijke groeten,
  Rudi

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: