Fietsen in Friesland

Al langer gepland, en al vaker uitgesteld deze zomer omwille van de weersomstandigheden maar de laatste week van augustus is het er dan toch eindelijk van gekomen: fietsen in Friesland.

Het was exact 29 jaar geleden dat we voor de eerste en enige keer in Friesland waren: drie maanden na het overlijden van mijn vader namen we mijn moeder mee voor een korte, welverdiende, vakantie. Veel kan ik me er niet meer van herinneren, de jaren van ziekte die eraan vooraf gingen des te beter.

Maar goed, wij gingen fietsen. En gefietst hebben we, dat moge duidelijk zijn!

Het was bloedheet dinsdag en vermits we onze kamer in het hotel toch maar vanaf 2u ’s middags konden betrekken zijn we naar Workum, aan het Ijsselmeer, gereden in de hoop daar wat koelte te vinden … die er niet was. Uiteindelijk zijn we tot 4u op een beschaduwd terras blijven zitten.

IMG_20190827_134620//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

’s Avonds zijn we nog naar de binnenstad van Leeuwarden gefietst om wat te eten en om een beetje te sightseeën.  

Ook op woensdag zou het bloedheet worden en daarom besloten we om op Ameland ons heil te zoeken. Het heil moest in dit geval komen van koelere temperaturen en een verfrissende wind. Helaas. Het was heiig en er stond geen zuchtje wind zodat de hitte gewoon bleef hangen. Op een dag met een normale temperatuur zouden we gemakkelijk het eiland hebben kunnen ronden, nu zijn we blijven steken op 53 km.

Ameland//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Donderdag was het heel ander weer. Een fijne 23-24 graden, zon en wolken, en véél wind. Wind zoals die alleen in de polder kan waaien. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ervan genoten heb. Ik hou van de wind die om mijn hoofd waait. We hebben dan ook een lange fietstocht (67 km) gemaakt rond de Friese Meren. Veel water (uiteraard), bruggetjes, jachthavens, kop-hals-romp boerderijen, weilanden, rust en stilte. Zo mooi die open ruimte, de vlaktes, de ‘hemel’ die er zoveel groter is dan bij ons.

Meren//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Vrijdag hetzelfde heerlijke weertype. Een perfecte dag om de Pontjesroute in het Nationaal Park de Oude Feanen te rijden. Ook dit was een hele mooie route (62 km) waarbij we hier en daar een pontje moesten nemen om aan de overkant van het water te geraken. Op die manier ontmoet je ook nog eens leuke mensen want veel van de pontjes worden gevaren door vrijwilligers met een hart voor hun streek.

Pontjes//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Zaterdag hebben we Bolsward en Franeker bezocht en in de late namiddag hebben we een kennis in Wolvega met een bezoekje vereerd.

Bolsward//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

En toen zat de mini vakantie er alweer op.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

12 gedachten over “Fietsen in Friesland”

 1. \”de 'hemel' die er zoveel groter is dan bij ons\”, dat is mooi geformuleerd. Ik houd zelf ook heel erg van dat soort van landschappen, met lucht en licht zover je kan kijken.

  Like

 2. Ik begrijp je zo goed. We waren al op meerdere plaatsen die je hier aanhaalde. Vorig jaar combineerden ook wij Friesland een Ameland. Dit jaar deden we een dagje Texel. Zo jammer dat het toch wat ver rijden is, anders trokken we er geregeld heen voor een dagje (of twee 🙂 )Wij zijn verknocht aan onze fietsen en heerlijk open landschappen, doorkruist met veel water. Je foto's doen me watertanden.

  Like

 3. Wij zijn ook verknocht aan onze fietsen, én aan Nederland. Wij hebben vorig jaar drie dagen gefietst op Texel en enorm genoten! Ik heb me deze namiddag op jouw blog gestort (gelezen van het begin tot half 2017) en lees best wel wat overeenkomsten. Het fietsen, het terrassen, het NU genieten, kortom 'het leven vieren'.

  Like

 4. Wauw, dat zijn nog eens tochten die jullie gemaakt hebben, prachtig en ja allemaal heel herkenbaar voor mij nu ook, al zit ik vaker in de auto daar ook, maar ja, we doen dan ook andere zaken en dingen, gewoon werken bijv. en dat ik mee kan, naar Lollum, ja precies tussen Bolsward en Franeker in, in Koudum vorig jaar was ik heel veel, op de Pitch en Putt baan, ook zo mooi! Leuk dat jullie dit gedaan hebben, en ik bedenk mij nu, wat echt voor jullie ook leuk zou zijn, ander keer, volgend jaar? Is de elfstedentocht fietsen? Die route ligt wel vast met een aantal overnachtingen, ik geloof dat je er dan 3 of 4 nachten over doet…. X

  Like

 5. PS, vergeet ik nog.. Wolvega… Boijl ligt daar vlak bij, daar heb ik dus nog familie wonen omdat mijn opa daar geboren is, ben je meteen bij mijn roots geweest qua land, hahaha ;-)X

  Like

 6. De Elfstedentocht fietsen zou inderdaad heel leuk zijn maar dan móet je rijden, weer of geen weer. Dat houdt me tegen. Moest het nu slecht weer geweest zijn, dan hadden we wat meer stadjes bezocht of eens naar een kennis in Drenthe gereden, of de wellness van het hotel bezocht. Snap je? Mijn man zou de Elfstedentocht in één dag kunnen rijden met zijn racefiets. Dat zie ik mezelf nog niet doen.

  Like

 7. Ik snap het, je kunt het ook zelf uitstippelen denk ik? Zelf zorgen voor hoeveel je fietst en waar je stopt? Nah, dat is dan ook inderdaad als het slechter weer is, dat je je moet melden, je hebt gelijk, hahahaha of tijdens een hittegolf, dat je zekerheid hebt :P200 km op 1 dag, pffffff race fiets of niet is veel hoor! 😉 X

  Like

 8. 200 km is voor hem vrij gewoon hoor. Hij rijdt op zondag minstens 100 km, meestal 150 km. Heeft ook wel eens, met een vriend, de Elfmerenfietstocht gereden in Friesland. Dat is in mei en wordt al sinds 1967 georganiseerd.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: