1 september

De zomervakantie is voorbij. De scholen zijn weer begonnen.

Ook al heb ik al jaren geen schoolgaand kind meer, ik word daar nog altijd een beetje weemoedig van. Ik kon vroeger wel huilen als het tegen 1 september liep. Dag vrijheid, dag ‘losbandig’ leven. Wat zag ik er toch tegen op om weer tien lange maanden in het gareel te moeten lopen met de klok als eeuwige metgezel.

Daar heb ik – of wij – sinds mijn pensioen geen last meer van. Ik ben me vaak niet bewust van uur of tijd, weet soms niet eens welke dag het is. Ik sta op wanneer ik wil, eet nooit op vaste tijdstippen, doe zoveel mogelijk alleen waar ik zin in heb en zorg ervoor dat ik zo weinig mogelijk verplichtingen heb.

Waar ik wel last van heb, is het feit dat op 1 september ook het beste van de zomer voorbij is. Er kunnen nog wel mooie dagen volgen, maar er komt ook weer een lange herfst en een nog langere winter aan.

Akkoord, we hebben een mooie zomer gehad (vaak veel te heet voor mij – het is ook nooit goed) maar ik word niet vrolijk van de druilerige dagen die op ons afkomen.

Het is ook al zo goed te zien in de natuur. De bladeren aan de bomen verkleuren geel en bruin en de straten liggen al bezaaid met eikels.

’t Is weer voorbij die mooie zomer” in de vrolijke versie van #LikeMe vond ik een passende afsluiter van de mooie zomer.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

64 gedachten over “1 september”

   1. Ja dat is waar. Volgend jaar gaan we terug twee weken naar Canada. Er komt vast nog een andere reis bij, maar geen idee wat het zal worden.Misschien ergens een promotie.

    Geliked door 1 persoon

 1. Dat de bladeren al vallen en ook de eikels ligt grotendeels aan de hitte 😉.
  Ik volg je helemaal, 1 september was ik ook altijd “van de leg”, dan is dat even voorbij en nu weer terug… onze Kleine Prins gaat naar het 1ste leerjaar en dat was toch altijd een grote stap vonden wij.

  Geliked door 1 persoon

 2. 1 september had heel veel jaren van mijn leven een speciale betekenis. Een spannende dag, telkens weer opnieuw. Maar tegen de avond was ik altijd tevreden dat ‘het’ weer begonnen was. School vond ik leuk, voor en achter de lessenaar.
  Met het einde van de zomer heb ik het veel moeilijker. Ik ben geen fan van koude- natte-donkere dagen. September en oktober kunnen nog goede dagen hebben. Het is wel vroeger donker. Dus gedachten nog even een half toe roepen!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor jou was het een job die je graag deed. Voor mij was het dat vaste stramien, die structuur, waar ik zo’n hekel aan had. Daarom was het freelancen mij op het lijf geschreven.
   De gedachten aan wind en kou blijven nog in de kast tot we terug zijn van vakantie.

   Like

 3. De herfst is bijna een verlossing na de hittegolven: eindelijk kunnen de rolluiken omhoog blijven, de ramen open en het daglicht weer naar binnen. Er heersen weer temperaturen waarbij je nog eens iets kan doen, er komt eindelijk weer eens wat uit mijn handen en je kan die mooie herfstkleuren tenminste vastleggen zonder dat je foto net uit het bleekwater komt. Leve 1 september!!!

  Geliked door 1 persoon

   1. Helemaal niet vergeten. Die hebben ook hun charmes. “Geen weer” bestaat niet, er is altijd weer, maar je moet de juiste kleren aandoen. En als je uitgewaaid en met klotsende laarzen thuiskomt: een warme douche, lekker warme comfortabele hang-kleren en met een (ver)warm(end) drankje opgekruld op de bank soezen en nagenieten.

    Geliked door 1 persoon

       1. Het moet geen weken na elkaar zijn, maar zo af en toe eens (en met aangepaste kleding en wellies) en met het voornoemde vervolgprogramma ben ik er wel voor te porren. Jeppe niet als hij nog in de veranda staat, maar eens hij met zijn eigen regenjas buiten staat, kan de lol niet meer op. Me and my dog and the rain …

        Geliked door 1 persoon

 4. Het einde van de zomer…och we genieten toch wel maar dan anders 😉
  Ook hier beginnen vandaag de scholen weer…vroeg de kleinkinderen en heb je er zin in…en wat denk je ze zeiden allemaal nee op de 2 kleinsten na…die zijn 5 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Vroeger vond ik het inderdaad jammer dat de kinderen weer naar school moesten maar nú vind ik het altijd fijn als school op de hoek van de straat weer begint, heel gezellig weer de stemmen van de kinderen op het schoolplein.
  Wat mij betreft heeft ieder seizoen z’n charme dus ik kijk nooit op tegen een ander seizoen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Onze kleindochters zijn alweer 2 weken op school bezig, hadden er allebei veel zin in. Gelukkig heb je nog wat in het verschiet. Hier zat vakantie er dit jaar niet in omdat manlief met de gezondheid loopt te tobben, we durven daardoor niet ver van huis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat snap ik. Wij hadden nog een verre reis geboekt voor corona (Namibië, Botswana, Zimbabwe) maar dat durf ik nu ook niet meer aan sinds mijn kanker.
   Ik hoop dat onze vakantie kan doorgaan. Weet nog niet of ik mag vliegen met die trombose.

   Like

 7. Ik ben vandaag weer gestart. Altijd spannend, ieder jaar weer. Nieuwe gezichten, nieuwe regels, andere lokalen… enz. Nu de kop eraf is, zie ik het weer zitten maar ik had stress om te starten.
  De herfst kan mij niet deren, ik hou ervan. Het mag zelfs eens regenen. De winter vind ik mooi als het veel vriest en als er wat sneeuw valt. Helaas zien we dat steeds minder. Van een lange, donkere kwakkelwinter word ik niet zo blij, maar doorgaans kan ik goed met de wisselingen van de seizoenen leven. Ze hebben allemaal hun charme.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, sneeuw vind ik ook heel fijn maar die krijgen we niet veel. En regenen mag het ’s nachts. 😊
   Aan de andere kant, ik zou niet in een land willen wonen waar het altijd warm is. Zoals deze zomer in Spanje, ik moet er niet aan denken!

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik was vroeger ook zeker geen fan van 1 september, integendeel. Normaal gezien ben ik iemand die graag de seizoenen ziet wisselen maar ik heb geen zin in deze winter waar overal de chauffage lager gezet gaat worden en we maar moeten hopen dat het niet te koud zal worden. Ik zie er tegenop.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik vond de vakanties ook altijd zo fijn met de kinderen lekker rond me. En deze zomer was onze zoon (24 jaar) twee maanden thuis, deze week is hij met een nieuwe baan begonnen en het is voor mij ook echt weer even wennen dat hij niet meer hele dagen thuis is.

  Geliked door 1 persoon

 10. Dat liedje.. Van Gerard Cox.. onlosmakelijk verbonden met mijn vaders overlijden in 1973..
  Ik werd er mee wakker op de dag van zijn uitvaart..10 augustus
  Een dubbele betekenis.. Het is weer voorbij die mooie zomer..
  Hij was echt voorbij

  Geliked door 1 persoon

 11. September is inderdaad wel een nieuwe start en de afsluiting van een periode. Grappig, ik bloeide zelf juist altijd weer op als de scholen begonnen, omdat er dan weer meer ritme kwam. Leuk hoe mensen kunnen verschillen : )

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik had het er gisteren toevallig nog met mijn mama over, en zij ervaarde hetzelfde: dit is de allereerste keer ooit dat ik uitkijk naar de winter. Die hoge temperaturen zijn zo erg niks meer voor mij, Ik kan er echt niet zo goed meer tegen en nu ik ook net wat minder in mijn vel zit door pestgedrag van mijn bovenburen heb ik het daar nog eens zo lastig mee … .

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, die hoge temperaturen verdraag ik ook niet. Dan doe ik snel boodschappen ’s morgens en zit ik voor de rest hele dagen binnen. Maar als ik naar buiten kijk ziet het er wel vrolijk uit. Dat is in de herfst en de winter wel eens anders …

   Like

 13. De zomer is, ook beroepshalve, niet bepaald mijn seizoen, en al zeker niet zo’n zomer als die van dit jaar. Zweten, puffen, een dorre natuur en allereigenste uitputting die immer om de hoek loert. Tijd voor vertier en om te reizen, is er niet; het blijft schier altijd bij korte staycations.
  Als kind hield ik wel van de zomer. Dat was een zorgeloze tijd. En yep, toen het 1 september werd, was ik de personificatie van verdriet.

  Laat maar komen, die herfst! (Al moet het nu ook weer niet alle dagen regenen, vaneigens.)

  Geliked door 1 persoon

  1. De aangenamere temperaturen, daar ik ook naar uit want het is hier vandaag weer 30 graden en dat trek ik echt niet (meer). Maar de regen en de wind … liefst ’s nachts dan als het moet.

   Geliked door 1 persoon

  1. En stel je toch eens voor dat ze de wintertijd als ‘officiële’ tijd gaan kiezen als het zo ver is. Dan zou het nu al om 19u24 donker zijn. Bah!

   Like

 14. Dat gevoel heb ik ook sterk. Zou best een tweede huisje willen in een-land-waar-het-licht-is…. Hopelijk heb je nog een fijne vakantie voor de boeg in oktober!

  Geliked door 1 persoon

  1. Een tweede huisje wil ik niet, wel een wintervakantie naar een zonnig land. Dat doen we gewoonlijk ook wel, behalve dan de laatste twee jaar. Hopelijk zit het er dit jaar wel in.

   Like

 15. Zo eind augustus, begin september is het altijd van dattem… het weer kan nog goed zijn, maar als je ’s ochtends buitenkomt, ruikt het opeens naar herfst.
  Bah.
  Weer voor geen meter zin in. Ik word ambetant als ik reclame zie voor herfstkledij, ik heb een hekel aan pompoenen.
  Die lange donkere maanden… ik mag er niet aan denken.
  Akkoord, het was te heet, maar toch zou het voor mij altijd zomer mogen zijn. Teveel van het goede, ik weet het, maar ik weet steeds moeilijker hoe ik die donkere dagen moet doorkomen.
  Ach ja.
  Wachten op maart, april, mei… 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: