Weekend ‘s-Hertogenbosch

Het lang weekend van 1 mei waren we nog eens onderweg met onze Overjaarse Jeugdclub. Dat was van voor corona geleden. De keuze viel deze keer op ‘s-Hertogenbosch en zoals tijdens alle weekends met de club was ook dit weer een mix van natuur, cultuur, eten, drinken en gezelligheid.

Zaterdag werden we om 14u verwacht aan het Museum ‘Huis van Bosch’. Op elke verdieping in het geheel gerestaureerde Huis van Bosch kregen we aan de hand van beeldfragmenten een inkijk in het leven van Jheronimus Bosch en zijn familie. Jheronimus Bosch is hier begonnen met het creëren van zijn satirische en fantasierijke werken. Het Huis van Bosch is een klein museum en je kan er slechts met maximum zes personen tegelijk binnen. De ‘voorstelling’ duurt in totaal een uur. Je kan het een beetje vergelijken met Het Kunstuur.

Nadien konden we met hetzelfde toegangsticket nog naar het Jheronimus Bosch Art Center, maar het was zo’n mooi weer dat we met nog een paar mensen een wandeling door de stad hebben gemaakt en nog een tijdje op een terras hebben gezeten. Het Art Center moest wachten tot zondag.

Vijf uur check-in in het vooraf geboekte hotel, zes uur aperitief en zeven uur aan tafel. Daar liep het een beetje mis. Ik ben sowieso al geen fan van eten in het hotel, maar als je met een groep bent is dat wel het meest praktische. Maar goed, het liep dus mis want er zat tegenover ons nóg een groep en de bediening was jong en onervaren. Kwamen ze bij ons de voorgerechten serveren, kwam iemand van de leiding ze weer terughalen want ze waren voor de overkant. Hetzelfde met het hoofdgerecht. Dat kwam niet echt professioneel over. Het was dan ook al 22u toen we ons dessert kregen.

De volgende dag werden we om 10u in de stad verwacht voor een rondleiding met gids. Omdat het zo’n mooi weer was zijn we met een groepje sportievelingen te voet naar de stad gewandeld.

We hadden twee bevlogen gidsen die honderduit vertelden over de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch: de Sint-Janskathedraal, de trots van Den Bosch, de beeldenstorm, het 17de eeuwse stadhuis, het Zwanenbroedershuis, …

Uiteraard moest er ook een Bossche bol gegeten worden en aansluitend gingen we met fluisterbootjes varen op de Binnendieze. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad. Je vaart dus op veel plaatsen onder de bebouwing van de stad door en ontdekt zo het ondergrondse waterstelsel.

We bezochten ook het Jheronimus Bosch Art Center dat helemaal in het teken staat van de beroemde Bossche schilder. In deze voormalige Sint-Jacobskerk vind je reproducties van alle meesterwerken van de schilder. Zijn originele werken bevinden zich in musea over de hele wereld, o.m. in het Prado in Madrid. De reproducties hier zijn op ware grootte en als originelen ingelijst. Ook hier hadden we weer een uitstekende gids die ons een heel goede uitleg gaf bij verschillende werken.

’s Avonds aten we lekker en overvloedig met de hele groep bij Picasso waar alles zeer vlot en soepel verliep. Mochten we met ons tweeën zijn, dan had ik een restaurantje gekozen in de Korte Putstraat, a.k.a. ‘eetstraat’ maar bij de weekenduitstappen heb ik niets in de pap te brokken.

Na de copieuze maaltijd wandelden we – met een omweg door het Bossche Broek en met het trekpontje (wat hadden we een lol) over de Dommel – terug naar het hotel voor een slaapmutsje en een welverdiende nachtrust.

Maandag 1 mei genoten we nog steeds van mooi weer. Er was een bezoek gepland aan Pluktuin De Langendam in Waspik. Daar kregen we uitleg over het ontstaan en de werking van dit familiebedrijf. Bloemen waren er nog niet te zien want er moest nog ingezaaid worden. Maar in de zomer moet dit wel een heel mooie tuin zijn.

Kort na de middag was ons weekend voorbij en reed iedereen weer naar huis na een geslaagd weekend met veel wandelkilometers.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

43 gedachten over “Weekend ‘s-Hertogenbosch”

 1. Oh wauw, ik geniet even na met je! Wat is Den Bosch mooi en leuk hé, Die rondvaart op de Binnendieze deed ik vorig jaar met Liesbeth , dat is echt genieten hé! je zag er meer van Den Bosch dan ik maar ja, jij was er ook veel langer. Ik ga vast nog wel eens terug.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben eens gaan teruglezen hoe en waar die club juist ontstond en bestaat. Het lijkt me een heel leuk initiatief. Is daar een soort ‘leiding’?
  Zoveel mooie foto’s van de stad en de omgeving. Een bad van cultuur, natuur en vriendschap. Dat klinkt zalig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Er is een kerngroep van 7 personen die alles in goede banen leiden maar de inbreng komt van de leden. Doen zij geen voorstellen, dan gebeurt er niks. Ieder die iets voorstelt regelt alles zelf, van de tekst in de nieuwsbrief tot het verslag nadien. De kerngroep vergadert op regelmatige basis en ‘hangt’ alles aan mekaar, stelt de nieuwsbrief op met de komende activiteiten en de verslagen van voorbije activiteiten, houdt de kas in de gaten en organiseert in het najaar een planningsvergadering waar de leden nieuwe voorstellen kunnen indienen. Daar wordt dan over gestemd om te zien of er voldoende interesse is.
   Het is een toffe vereniging en op elke activiteit kom je toch weer andere mensen tegen want lang niet iedereen doet aan alles mee.

   Geliked door 1 persoon

 3. mogge Myriam
  die Dino Plus doet goed werk voor de wat oudere jeugd 🙂
  jullie zagen heel veel van die mooie stad , en via de gids natuurlijk veel geschiedenis geleerd
  je bracht het via mooie foto’s goed in beeld voor ons 🙂
  ik ben er een paar x door gewandeld en door de Bossche Broek naar Haaren o.a
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Den Bosch ben ik vaak geweest. En dat varen is een waar genoegen. Ooit sliepen wij in zo’n Toekan-vestiging en daar was het prima geregeld qua ontbijt. De rest deden we onderweg wel in een of ander tentje. Elke keer als we er zijn is het koffie met een Bol van de bekende Bossche bakker natuurlijk. Heerlijk. Met name op marktdagen is het er extra gezellig. Jammer is wel dat het winkelaanbod door de jaren heen steeds magerder is geworden. Maar dat is een euvel in veel Nederlandse steden. Veel van hetzelfde…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vond Den Bosch heel erg meevallen qua winkelstad. In de binnenstad dan ook nog. En op zaterdag was er markt. Gezellig, maar heel druk en je ziet niks van de mooie gebouwen. Gelukkig was op zondag alles opgeruimd.
   Ontbijten bij de toekan is altijd een feestje, maar wij eten er niet graag. Als wij onder ons twee weg zijn doen wij dat dan ook niet. Genoeg gezellige zaakjes in de steden.

   Like

 5. Wij hebben twee jaar geleden de Jeroen Bosch Vaarroute gedaan, ook op de Binnendieze. Je komt dan ook wel op dezelfde plaatsen als de route die jullie gevaren hebben, maar de vaartocht is toch weer anders.
  Den Bosch is een prachtige stad. Wij komen er ook graag.

  Geliked door 1 persoon

 6. Schitterende voorstelling van ’s Hertogenbosch, ik vind het zeker een van de leukste steden in Nederland met heel wat historische gebouwen en tal van mooie sfeervolle plekjes. De kathedraal herinner ik me nog levendig, echt de moeite. Het museum hebben we jammer genoeg niet bezocht. Knappe fotografie Myriam !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: