Gekeken

Vrijdag keken we uitgesteld naar de eerste aflevering van ‘Shalom allemaal’ (Play4), een documentaire reeks die ons een inkijk geeft in het leven van de Joodse gemeenschap in Antwerpen.

Als je op sjabbat in de omgeving Belgiëlei, Lange Leemstraat, Stadspark rondloopt kan je er niet omheen. Dan zijn de Joodse families op wandel. Je herkent ze van ver: mannen met een sjtreimel (brede hoed uit bont) op het hoofd, jongens met een keppeltje en allemaal lange peies (pijpenkrullen). De gehuwde dames hebben een pruik op het hoofd en ze dragen dikke ondoorzichtige panty’s, zelfs bij 30° in de zomer. De kleur van hun outfit is zwart en wit.

Er leven zo’n drieduizend Joodse gezinnen in Antwerpen, de meeste zijn chassidim, oftewel ultraorthodoxe joden. Zij leven volgens strikte wetten (613 stuks), hebben hun eigen scholen, synagogen en winkels en mengen zich niet met de Antwerpse bevolking. Ik heb er in 2011 al over geschreven, na een interessante geleide wandeling in de Joodse buurt. Mijn verslag van toen vind je hier.

In deze eerste aflevering hebben we twee wel zeer ‘liberale’ Joodse gezinnen gezien. Het zal mij benieuwen of ook de échte chassidim nog voor de camera komen, maar ik vrees er een beetje voor.

Andere culturen hebben mij altijd al gefascineerd en ik kijk dan ook met veel interesse uit naar de volgende afleveringen. Dinsdag op Play4.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

33 gedachten over “Gekeken”

 1. Wij moeten ook nog kijken. Andere culturen boeien mij ook heel erg. Speciale cultuur, maar ze laten mensen van andere culturen met rust. Leuk weetje van die pruiken, dat wist ik niet. Wat is het doel van die pruiken? Het was me ook al opgevallen dat alle joodse vrouwen donker haar hebben, maar nooit aan pruiken gedacht

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze reeks heb ik gemist. Misschien op tablet nog te zien. Fotograferen moet je er niet proberen. Het minste vermoeden en je kan je foto’s ter plaatse deleten of je camera afgeven. Voorlopig lijken het me de ‘liberale’ joden te zijn. Maar goed eerst kijken…

  Geliked door 1 persoon

 3. Op heb niet in het bijzonder iets met andere culturen maar je pikt in Nederland van iedere cultuur wel iéts op. De Joodse mensen hebben, net als de Chinese mensen, kans gezien hun eigen cultuur te bewaren zonder aanpassing van de buitenwereld te vragen. Dat is bij andere culturen wel eens anders. Ze veroorzaken geen last en eisen niets. Bovendien is het een volk met humor en kunnen ze lachen om zichzelf, dan kun je bij mij al niet gauw kwaad doen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Daar ben ik het niet helemaal met eens, ik heb in de wijk 12j gewerkt en ze zijn zeer vrouwonvriendelijk, geven je geen hand, kijken je niet aan en stappen al helemaal niet mee in de lift, ze behandelen je denigrerend, wat ze ook proberen te vertellen op tv…..

    Geliked door 1 persoon

 4. Helaas kan ik deze zender hier niet bekijken. Het interesseert me zeer. Ik kan je aanraden om het boek van Margot Vanderstraeten te lezen: ‘Mazzel tov’ biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via de kinderen krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen nog de religieuze wetten en eeuwenoude tradities.
  Ik heb dit zeer graag gelezen en kan het zeker aanraden!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook gezien maar ik vind er niets aan. Het lijkt een herkauwen van wat we al zagen. De boeken van Margot Vanderstraeten vind ik wel goed en graag zou ik willen dat België eens een eerlijke documentaire maakt over ons land in de holocaust. Zie ook vanavond op de Nederlandse tv ‘Het beloofde land’. Nederland durft wel in de spiegel kijken. Ik haat reclame tussendoor. Ps op Netflix loopt momenteel een Vlaamse reeks met Kevin Janssens over de liberale diamantsector. Ik denk dat ‘ruwe diamanten’ de titel is. Daar zijn wij gisteren aan begonnen. Fictie maar goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb geen Netflix. Ook geen behoefte aan.
   Mazzel tov en Minjan heb ik ook graag gelezen. We hebben trouwens bij Mosje (Hoffy’s) gegeten. Het beloofde land, ik probeer het te onthouden om terug te kijken. Zijn een paar dagen met vrienden op stap.

   Geliked door 1 persoon

 6. Amsterdam kent een geweldig Joods Historisch Museum waar ooit, een jaar of wat geleden, een thema-tentoonstelling werd gehouden over de Antwerpse Chaidische Joodse tradities. Alles wat ik zag en las deed me de parallel zien met orthodoxe islam die ook hier voet aan de grond heeft gekregen. De positie van de vrouw nauwelijks verschillend en alleen daarom al zal er nooit vrede komen tussen deze geloven. Ik ben blij dat Amsterdam ook een grote liberale Joodse gemeenschap kent waardoor deze stad min of meer groot is geworden en een deel van haar ironie en humor te danken heeft. Respect voor anderen heb ik zo snel als anderen dat voor mij hebben…..

  Geliked door 1 persoon

 7. Het begrijpen van andere culturen is soms een lastige zaak voor ‘ons vrijgevochten volkje’ er over lezen vind ik daarom heel belangrijk. Zo leer je begrijpen wat mensen drijft. Meestal dwingt dat respect af. De serie de nieuwe zijde route laatst vond ik daarom heel interessant. Men durfde een duidelijk standpunt in te nemen. En dat ontbreekt er soms aan in reportages

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: