Kurk

Portugal is een van de grootste verwerkers en exporteurs van kurk. Van alle hectaren kurkbos op de wereld bevindt zich meer dan 50% in Spanje en Portugal, onder andere in de Serra do Caldeirão. Hoewel het niet de periode van de oogst is (dat is tussen juni en september) wilden wij daar toch wel een wandeling maken.

Langs slingerende bergwegen met schitterende uitzichten kwamen wij enige tijd later aan in Fonte Férrea alwaar je de keuze hebt tussen een gemakkelijke, een gemiddelde en een moeilijke wandeling. Wij kozen de gemakkelijke, of wat had je gedacht?!

Veel stelde het niet voor. Wat genummerde kurkeiken, half ontdaan van hun schors. We hadden het snel gezien.

Veel minder interessant dan tijdens de oogstperiode wanneer je de mannen aan het werk ziet en nadien de schors opgestapeld ligt aan de rand van de weg. Zoals tijdens onze reis in juni 2012.

Kurk, juni 2012

Terug de auto in en verder naar Estói. Daar bezochten we de Pousada Palácio de Estói en hebben er ook meteen maar geluncht. ‘Stiff upperlip’ sfeer en matig eten al vielen de prijzen nog best mee.

De pousadas in Portugal zijn wat de paradores zijn in Spanje. Ze  horen bij de cultuur van Portugal en houden regionale tradities (en gerechten) in ere.

Estói zelf is niet bijzonder en we hadden nog een wandeling in Alvor voor de boeg die ik gevonden had op het www.

‘Ao sabor da maré’ is een leuke wandeling, deels over een mooi aangelegd plankpad, deels verhard en deels over het brede strand. En dat laatste, dat is echt niet mijn dada, al zeker niet als er geen hard zand is. Als klap op de vuurpijl vielen er ook wat druppels toen we ongeveer op de helft waren. Gelukkig was het warm genoeg zodat de druppels verdampt waren voor ze ons goed en wel raakten.

Toch weer goed voor iets meer dan 5 kilometer.

’s Avonds een lekkere cataplana de peixe gegeten in een onooglijk restaurantje in Tavira. Papier op de wat wankele tafels, geen enkele stoel hetzelfde en overal verschillende borden op de tafels. Maar de cataplana was geweldig lekker en de service heel hartelijk!

Nog twee dagen en de vakantie is weer voorbij. We hebben ervan genoten. Op een halve dag bewolking en een paar spatten regen na hebben we altijd zonnig en warm weer gehad. Dat nemen ze ons alweer niet meer af.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

44 gedachten over “Kurk”

 1. mogge Myriam
  dus lunchen met lui die een stijve lip hebben , waarschijnlijk ook een aardappel in de keel 😁
  cultuur in orde houden alsook de lokale gerechten ben ik wel voorstander van
  jullie maakten een fijne wandeling , langs kurk en door mul zand
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij moeten er eens werk van maken om naar Portugal te gaan. Nog nooit geweest. Ik geniet van je logjes en foto’s. Dlorp fe zon maar op. T is hier nog altijd kwakkelweer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Estoi roept bij mij pijnlijke herinneringen op en een neus die twee maand is blijven nazinderen😦.
  De ‘voor ons weinig stijlvolle’ restaurantjes herinner ik me ook, mét lekker en betaalbaar eten.
  Met je schrijven roep je hier heel veel heimwee op. Blij dat jullie zo genieten!

  Geliked door 1 persoon

 4. In ieder geval beter dan andersom , een stijlvol ingericht restaurant met eten dat niet smaakt. 😉 Jammer dat het er alweer op zit maat jullie hebben een zonnebuffer op kunnen bouwen dat is mooi meegenomen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie foto´ s Myriam. Ik vind de kurkbomen, zoals de olijfbomen, altijd iets hebben, niet mooi maar veel karakter. Ooit was ik in Alvor, dank voor je foto impressie brengt herinneringen naar boven

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: April

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: