Antwerpen (2)

Op de enige zonnige dag van vorige week (zaterdag) deden we nog eens een 10.000-stappen wandeling in onze mooie stad want er valt binnen postcode 2000 nog veel meer te zien dan het historisch centrum en het (oude) schipperskwartier.

Deze keer 10.000 stappen “langs de wortels van het KMSKA” (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen). Een wandeling die ons onder andere meer leerde over het ontstaan van het museum.

De wandeling start aan de Handelsbeurs, in het centrum van de stad. De Handelsbeurs ontstond in de 15de eeuw. Al van in het begin was het een inspirerende plek en een economische trekpleister. In 1583 en in 1858 brandde het gebouw volledig af, waarna het weer opgebouwd werd in neogotische stijl. Deze prachtige ‘moeder aller beurzen’ stond model voor heel wat andere beurzen in Europa. Het is dan ook echt een prachtig gebouw! Wanneer er geen evenementen zijn kan de benedenverdieping bezocht worden. Een aanrader!

Het is in de Handelsbeurs dat de kiem ligt van het KMSKA. Tijdens de Gouden Eeuw passeerde veertig procent van alle handel in Europa via de beurs in Antwerpen. Maar er was niet alleen handel, er was ook kunst.

De kunstschilder David Teniers richtte een academie op in de schoot van de Sint-Lucasgilde. Heel wat schilders en beeldhouwers volgden er les en stelden er tentoon. Zo kon er een rijke verzameling opgebouwd worden. Al snel was er nood aan meer ruimte en in 1664 verhuizen de gilde en academie naar een vleugel van de Handelsbeurs. In 1773 wordt de Sint-Lucasgilde ontbonden. De kunstcollectie komt in het bezit van de academie.

We lopen langs de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, en langs de gebouwen van de Universiteit Antwerpen met onder andere het mooie Hof van Liere.
De Blindestraat, de Venusstraat, de Prinsstraat, de Ossenmarkt … een gezellige studentikoze buurt met veel “koten” (studentenkamers) en cafeetjes. En hier en daar een mooie mural of een kapelletje tegen de gevel. Ik heb mooie herinneringen aan deze wijk.

Ik spring een eeuw verder. De kunstcollectie wordt zo uitgebreid dat het academiemuseum te klein wordt. In 1875 wordt er beslist om een nieuw museum te bouwen. Het museum opent voor het publiek in 1890.

De Teniersplaats loopt naadloos over in de de Keyserlei, genoemd naar kunstschilder Nicaise de Keyser die in de 19de eeuw nog een tijd directeur van de Academie is geweest en een eigen zaal kreeg in het KMSKA.

Op de Teniersplaats en Leysstraat vind je prachtige imposante gebouwen in neo-barokstijl

Van de de Keyserlei lopen we naar het Stadspark. Het had niet veel gescheeld of het KMSKA had in het Stadspark gestaan. Maar het Zuid was toen in volle ontwikkeling en daarom werd er voor die locatie gekozen.

We lopen verder langs “de Leien” en het bekende Mechelseplein richting Het Zuid. Onderweg zien we mooie herenhuizen en veel restaurantjes en terrasjes.
Net zoals Het Eilandje en Zurenborg is dit een hippe buurt in Antwerpen.

Zo komen we dan uiteindelijk aan het KMSKA. Het museum heeft best al wat meegemaakt. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden alle kunstwerken naar de bomvrije kelder gebracht. Ook kerken en ander openbare instellingen mogen hun kunstwerken hier in veiligheid brengen.

Nog geen veertig jaar na de opening is het museum al te klein. Vier binnenkoeren worden overdekt om zo extra ruimte te creëren. De ramen aan de binnenkant verdwijnen en de galerijen worden omgetoverd tot echte museumzalen.

Een beveiligde kelder is niets zonder een breder rampenplan. Daarom zitten in de centrale zalen vanaf de ontwerpfase luiken in de vloer. Via deze weg kan het museum kunstwerken voorzichtig naar de kelder takelen. Bij het uitbreken van WO II laat het personeel vele schilderijen opnieuw in de kelder zakken. Dat houdt uiteraard de dreiging niet tegen. Op 13 oktober 1944 om 9.45 uur valt de allereerste Duitse vliegende bom op Antwerpen, net naast het museum. Ze maakt 32 slachtoffers. Het museum en enkele kunstwerken zijn zwaar beschadigd. De glazen daken breken in duizenden stukken. De herstelling van de oorlogsschade duurt jaren. 

In 1976 start een grootschalige renovatie ter voorbereiding van het Rubensjaar dat in 1977 plaatsvindt. Het (ver)nieuw(d)e museum is een gigantisch succes.

Nu spring ik ineens naar 2011. Dan start de grootste verbouwing aller tijden om het museum zijn oorspronkelijke grandeur terug te geven. De restauratie en uitbreiding duurden uiteindelijk de volle elf jaar. Het museum werd heropend op 24 september 2022.

KMSKA

We wandelen nog een blokje rond het museum en door de tuin die je vrij kan bezoeken en eten een lekkere pasta bij La Nuova Era, om daarna via de Volkstraat, Nationalestraat en Groenplaats – alwaar ik nog een blik werp op de mooiste toren van ’t stad – weer naar de Handelsbeurs te stappen. Een fijne wandeling van iets meer dan 10 kilometer.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

51 gedachten over “Antwerpen (2)”

  1. Onze mooie stad hé.
   Ik had trouwens nog een lekker eetadresje voor jou. Het is wel niet in de buurt, maar o zo lekker en in de zomer heel leuk zitten aan het water. Hier komt hij … Vista in Willemstad (1*). Zoek maar eens op.

   Geliked door 1 persoon

 1. wat een mooi en interessant blog Myriam , dank je wel
  schitterende gebouwen in oude luister hersteld , andere met een mooie mural
  en zo maar een sprong maken van 100 jaar , dat kreeg je er ook mooi voor elkaar 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Waar is de tijd ,dat ik als kind regelmatig met mijn ouders naar Antwerpen ging.Naar de bioscoop of winkelen in Innovation,zeker rond de st niklaasperiode. Lang aanschuiven voor een foto terwijl ik op zijn schoot zat 😄Ik ben er al jaren niet meer geweest.Dringend eens teruggaan. Heel mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken Antwerpen niet goed genoeg om me alles wat we er ooit zagen als parate kennis terug te halen. Maar deze beelden en tekst maken duidelijk dat we vermoedelijk bij onze wandelbezoeken wel het e.e.a. hebben gemist…Mooi verslag…

  Geliked door 1 persoon

 4. Jouw logje maken wel duidelijk dat wanneer je Antwerpen ‘echt wilt leren kennen je er eigenlijk gewoon een week zou moeten verblijven. In ieder geval krijgen we via dit logje toch al weer een mooi stukje mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat herbezoek lijkt me een goed idee!
   Ik weet dat jij erg houdt van murals. Dan heb ik een tip voor je: aan de Scheldelaan in de Haven van Antwerpen hebben 80 graffitikunstenaars de waterkeringsmuur van bijna 1 km aangepakt. Meestal met werken die over milieu, de zee en de Schelde zelf gaan. Moet je wel in het weekend doen als er niet zoveel bedrijvigheid is in de fabrieken. De locatie is niet mooi, maar de muur … je weet niet wat je ziet!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: