Conversatie

Gisteren waren we nog eens oppas-oma en -opa voor onze zieke kleinzoon. Die trouwens alweer veel beter is.

Op een gegeven moment vroeg hij naar zijn mama.

Hij: waarom moet mijn mama gaan werken?

Ik: alle mama’s en papa’s gaan werken. Ze moeten centen verdienen om voor hun kindjes eten te kopen, en kleren, en speelgoed.

Hij: de mama van Xavi gaat niet werken. Xavi woont niet bij zijn mama. Die woont bij zijn papa in een ander huis. En hij heeft ook een nieuwe papa.

Dat kwam eruit alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat is het voor veel kinderen natuurlijk ook, maar mij pakte het toch, de manier waarop hij dat zei. Ik ken in mijn omgeving ook geen kinderen/volwassenen met een ‘nieuwe papa’ of ‘mama’.

Ik hoop ook dat ik daar nooit mee geconfronteerd zal worden in mijn eigen familie, al heb ik dat niet in de hand. Het zal wel de vrees van elke moeder zijn zeker?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

46 gedachten over “Conversatie”

 1. Ik heb daar vroeger ook nooit bij stil gestaan, tot het mijn eigen zoon overkwam. Het was verschrikkelijk moeilijk, ik leerde aanvaarden en begrijpen, maar het blijft vaak lastig. Vooral waar kinderen zijn is het pijnlijk. Mij valt ook op hoe vlot jonge kinderen hiermee omgaan als er geen vechtscheiding is. Het gebeurt meer dan vroeger. En ondanks vele slapeloze nachten en piekerdagen, zie ik dat het hier nu wel terug rustig en oké is. Maar ik wens het niemand toe.

  Geliked door 2 people

  1. Als er geen kinderen betrokken zijn, ach, dan gaat ieder zijn eigen weg. Het lijkt me voor kinderen zo erg dat mama en papa niet meer samen in één huis wonen. Al is het voor een kind beter om in een rustige en vredige omgeving te leven dan waar er spanningen zijn.
   Gelukkig is bij jullie de rust ook weergekeerd.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik zat er als kind in, ik maakte het zelf mee, trouwde met iemand die ook al twee kinderen had…
  Ik ben wel blij dat het nu meer “gewoon” is dan in 1980, toen ik moest vertellen dat mijn ouders uit elkaar waren. Ik ben niet blij dat het zo vaak voorkomt, ik ben wel blij dat het besproken kan worden, dat je niet meer scheef bekeken wordt.
  En ik ben heel blij dat we er toch het beste van gemaakt hebben. Onze kinderen hebben een ingewikkelde familie, maar ik ben vooral blij dat Meneertje Mertens en ik vader- en moederfiguur kunnen zijn voor de kinderen die “niet van ons” zijn. Bloedband boeit niet, zegt mijn dochter dan 🙂
  Eerlijk gezegd: ik kan er uren over doorgaan hoor.

  Geliked door 3 people

  1. Ik ben er niet mee geconfronteerd. De gedachte dat het mis zou kunnen gaan tussen mijn kinderen bezorgt mij soms slapeloze nachten. Mijn voelhoorntjes zijn nogal goed ontwikkeld en ik merk het meteen als er iets is. En het is stil waar het nooit waait …
   Prijs je gelukkig, Anne, dat het bij jullie zo goed gaat. Je hoort en leest ook andere verhalen.

   Geliked door 2 people

   1. Ik weet het Myriam, eigenlijk zijn wij uitzonderingen. Bij heel veel nieuw samengestelde gezinnen loopt het mis. En ik begrijp dat ook, we hebben zelf onze zeer moeilijke periodes doorgemaakt. Maar ik prijs me gelukkig hoe het nu gaat. Met alle 4 de kinderen een goed contact, en het kwetsbaarste meiske woont ondertussen dicht bij ons.
    Ik heb het zelf ook erg moeilijk met de gedachte dat het mis zou kunnen gaan bij mijn kinderen. Idd iets waar je wakker van ligt. En met dat ik het al op twee manieren meegemaakt heb, weet ik precies wat ik me er bij moet voorstellen, en da’s echt niet plezant.

    Geliked door 2 people

 3. We zijn vandaag door de papa (jongste zoon) uitgenodigd op het lentefeest in de tuin van de “nieuwe papa”, waar dat dan ook mag zijn … Maar die ziet zijn kindjes in het weekend.
  Oudste hoort alleen iets als er geld nodig is. Waarvoor, daar heeft hij dan het raden naar.

  Het komt hard aan, je bent er behoorlijk ziek van, maar op een bepaald moment moet je dóór. Van de 6 kleinkinderen zien we er 3. Twee hebben door dat wij niet betalen voor vriendschap en eentje is dag op dag 5 maand geworden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb zelf de keuze gemaakt om een “nieuw” samengesteld gezin de creëren, we hebben het geluk gehad dat de kinderen nog klein waren 4 en 7j. Het eerste jaar was niet makkelijk, maar de kids zijn echt broers geworden, die vaker contact hebben, dan wij met onze kids :-). Maar het is geen evidentie en je kan nooit voor iemand anders zijn kind voelen wat je voor je eigen kind voelt, dat moet je aanvaarden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Die kinderen praten daar met elkaar toch over, hoe klein ze ook zijn. Het doet wat met een kind. Het is ook verlies van hun vertrouwde huis en nest.
  Toch is zo’n kind beter af met gelukkig gescheiden ouders dan te leven onder spanning die constant tussen de ouders hangt. Mijn ex-echtgenoot en ik bleven altijd ouder en hebben niet met modder naar elkaar gegooid, zeker niet in het bijzijn van onze dochter. Daar we beide al genoeg van deze toestanden gezien hadden in het onderwijs, hadden we ons voorgenomen hier niet in te vervallen. Daar zijn we goed in geslaagd. Er is nog steeds een goede verstandhouding. Op speciale dagen en verjaardagen komen we nog steeds samen. En nu kijken we met z’n allen uit naar de geboorte van onze kleinzoon en hebben we ook weer meer contact.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat een kind beter af is met gelukkig gescheiden ouders dan te leven onder spanning. En het is goed als het op een normale volwassen manier kan gaan, maar je hoort zoveel horrorverhalen.

   Geliked door 1 persoon

 6. Zelf kreeg ik het voor het eerst mee bij de kinderen op school…
  De vraag ga je bij de papa of mam spelen. Handig weetje als je ze weer op moet gaan halen.
  Heb respect voor de mensen die het samen goed weten te regelen…alleen al voor de kinderen.
  En ja hoop het ook in mijn eigen gezin niet mee te maken…al zie ik het wel in de familie.
  Maja die is dan ook groot…ook het verdriet van de ouders dan.
  We hebben het niet voor het zeggen en hopen op het beste…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Vaak passen juist die kleintjes zich makkelijker aan de nieuwe situatie aan dan wanneer ze tieners zijn. Maar dat lukt alleen als de ex ouders het kind niet als wapen gebruiken, iets dat helaas al te vaak gebeurt.
  Inderdaad de angst van alle ouders. Mijn kleinkinderen waren al bijna volwassen en er is gelukkig áltijd in het belang van de kinderen gehandeld. Maar het blijft toch een nare periode.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn vriendin is ook gescheiden, na 30 jaar huwelijk. Haar kinderen waren al lang en breed volwassen en het huis uit. Dan heb je toch een andere situatie dan dat je overeen moet zien te komen ivm bezoekregeling en dergelijke. Neen, ik hoop het niet te moeten meemaken.

   Like

   1. Klopt, het komt wel vaker voor dat men als de kinderen de deur uit zijn ontdekt dat ze ontdekt dat het huwelijk uitgebrand is. ook dán kan het vervelend zijn voor de kinderen als de dat in een slechte sfeer gebeurt maar is dan toch minder ingrijpend.

    Geliked door 1 persoon

 8. Ik zeg altijd maar dat het een dingetje is.
  Maak het mee van wel heel dichtbij.
  Zie de tekst in de zijbalk van mijn pagina!!
  Het is een ding dus.
  Mocht je vragen hebben? 🙂
  Ik vind het al ingewikkeld, laat staan anderen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben zelf een gescheiden ouder. Wou m’n dochter niet hetzelfde aandoen als wat ik als kind heb meegemaakt, lees: constant ruziënde ouders. Ik had zelf liever gezien, dat m’n ouders waren gescheiden, dat zou mij alleszins veel ellende hebben bespaard…
  Zal dus de laatste zijn, om daar een (voor)oordeel over te vellen, over gescheiden ouders en bij uitbreiding nieuw samengestelde gezinnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vel er geen oordeel over Hilde en ik ben het met je eens dat kinderen veel beter af zijn in een rustige en veilige omgeving. Ik zou het wel heel erg vinden moest mijn kleinkind dit moeten meemaken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: