Worstenbrood en appelbollen

In het Antwerpse is het een jaarlijkse traditie om op Verloren Maandag worstenbrood en appelbollen te eten.

Een beetje geschiedenis (bron: Gazet van Antwerpen)
Verloren Maandag valt altijd op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen. In Antwerpen duikt Verloren Maandag op in geschriften uit de 15e en de 16e eeuw. Op die bewuste dag legden mensen uit de ambtenarij, de gilden en nog een reeks andere verenigingen de eed af.

Zeker is dat de traditie van worstenbroden en appelbollen op Verloren Maandag pas veel later gangbaar wordt. Tot diep in de 19e eeuw trokken mensen die bewuste maandag naar de herberg, waar ze zich tegoed deden aan worst en ander gebraden vlees.

Volgens de overlevering zou pas begin vorige eeuw het worstenbrood zijn intrede doen, nadat een snuggere slager besloot om het vlees in een jasje van brood te wikkelen. En het was nog wachten tot na de Tweede Wereldoorlog voor cafébazen hun klanten massaal op worstenbrood en later appelbollen zouden trakteren.

Ook op de werkvloer werd en wordt deze traditie in ere gehouden. Toen ik nog werkte werden de worstenbroden en appelbollen door een bakker uit de buurt tegen de middag warm aangeleverd.

En ook thuis doen we er graag aan mee, al is er wel een probleem. De bakker die de lekkerste (bladerdeeg)worstenbroodjes bakte is vorig jaar met pensioen gegaan en niemand heeft de bakkerij overgenomen. En hoewel de etalages bij de andere bakkers vol liggen, moet ik geen worstenbrood van een andere bakker, viesneus die ik ben.

Dus ga ik straks zelf aan de slag. Met lekkere verse chipolata worstjes van mijn beenhouwer en plakjes bladerdeeg. Moeilijker dan dat is het niet.

De appelbollen, die in een ander deegjasje zitten, komen gewoon van bij de bakker.

Smakelijk!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

50 gedachten over “Worstenbrood en appelbollen”

 1. Een bijzonder smakelijke traditie, ook de benaming Verloren Maandag is er eentje om in ere te houden.
  Smakelijk, bij het woord appelbol loopt het water in de mond van Chris, ik ben meer van de worstenbroodjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoewel wij niet ver van Antwerpen wonen, bieden vrij weinig bakkers het aan. Worst en ik accorderen niet, maar die appelbollen zijn om vingers af te likken. Smakelijk daar.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet het eigenlijk niet goed, worstenbroodjes zijn misschien wel te vinden. Ach, we hebben ander eten voorzien voor vanavond. Maar misschien kunnen we er volgend weekend eens zelf maken.

    Geliked door 1 persoon

 3. Dat is hier een onbekende traditie maar natuurlijk kunnen we altijd op zoek gaan naar worstenbroodjes (waarschijnlijk vergelijkbaar met onze saussijzenbroodjes) en appelbollen te eten. Al heeft niet iedere bakker ze met wat zoeken is het wel te vinden ook al is de verloren maandag hier nog niet gevonden. Eet smakelijk,

  Geliked door 1 persoon

 4. Dankzij onze fijne bakker om de hoek is het hier wel vaker Verloren Maandag. De worstenbroodjes haal ik vaak voor bij een bol verse soep. De korst errond is wel minder volumineus, maar daar ben ik alleen maar gelukkig om want warm bladerdeeg is niet zo’n goed idee voor mij. En appelbollen kunnen voor mij altijd, als er maar goudrenette in zit!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: