46 jaar kerstgerief

Al een paar jaar zetten we geen kerstboom meer want

-speelgoed van kleinzoon staat op de plek waar de kerstboom altijd stond
-geen zin meer in het gedoe met opzetten en afbreken
-kleinere versieringen zijn beter op hun plaats in onze niet zo grote living.

Op mijn vraag of schoondochter interesse had in kerstballen, pieken en slingers ben ik eens in mijn kerstgerief gedoken. Een mens vergaart wat op zesenveertig jaar tijd hoor want, ja, je wil nu en dan toch eens een ander kleurtje in die boom.

Dat het zóveel was, dat had ik niet verwacht. Het resultaat van zoveel jaren kerst ten huize M & M zijn twee grote bomvolle opbergboxen.

Bij het zien van de oudste kerstversiering heb ik nog even getwijfeld om het bij te houden. Maar wat doen we ermee? Toch maar van mijn hart een steen gemaakt. Het zal zeker een plekje krijgen in het huis van onze kinderen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

52 gedachten over “46 jaar kerstgerief”

 1. Ik heb vorig jaar grote kuis gehouden. Zlles weggegeven aan het woonzorgcentrum. Ik hield nog weinig over. Bij ons ook geen kerstboom. Een paar schalen met kerstballen en een kleine houten kerstboom met fotokadertjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jouw kerststijl is ook die van mij. Ik plaats geen boom. Bij mijn pensioen kreeg ik grote witte takken (toen volledig versierd met lucifersdoosjes in wit omhulsel met teksten in van collega’s en leerlingen) en die krijgen hier jaarlijks een originele witte versiering. Ik heb ook al jaren een lichtgordijn dat als draperie dient 😉 en enkel rond deze periode een warm licht geven.
  Leuk wel als je kerstgerief dienst kan doen in een ander interieur, dat ook jou heel erg vertrouwd is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier plaatsen we al jaren geen kerstboom meer. Geen gedoe meer met boom kiezen, auto in, auto uit en achteraf container. Wel wat kleine versieringen zodat er toch nog een beetje kerstsfeer is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit jaar opteren wij ook voor een (veel) kleiner exemplaar Nordmann. We doen de boom groter lijken door hem op een tafeltje te plaatsen. 😉
  Het geheel oogt even gezellig doch gaat gepaard met minimaal optuig- en afbreekwerk. Bovendien neemt de spar minder plaats in in onze woonkamer.

  Geliked door 1 persoon

  1. De plaats die zo’n boom inneemt was voor ons ook een struikelblok. En de overdreven hoge prijzen. Van dat geld ga ik liever eens uit eten!

   Like

   1. Katrien krijgt elk jaar een boom naar keuze toegestopt van haar werkgever. Grootte en soort spelen hierbij geen rol. Het is voor het eerst dat we dit jaar bewust opteerden voor een klein exemplaar.

    Geliked door 1 persoon

 5. Vind het nog meevallen. Ik heb drie dozen, maar bij ons ook geen kerstboom. Die staat buiten. Binnen inderdaad wat kleine versieringen en lichtjes maar verder niet al te veel gedoe. Het gevoel van vroeger krijg je toch niet meer terug.

  Geliked door 1 persoon

  1. In mijn dozen zitten alleen de kerstballen en een paar slingers. Kransen en wat nog allemaal heb ik allemaal weggegooid. Het gevoel van vroeger krijg je inderdaad niet terug. En ik maak er mijn kleinzoon blij mee. Ook niet onbelangrijk.

   Geliked door 1 persoon

 6. Je bewaart inderdaad zo het één en ander gaandeweg de jaren

  Hier is alles al een aantal keren weggegeven aan gezinnen in armoede … en ook hier veel kleine dingen dus … een boom zetten wij ook al jaren niet meer neer, enerzijds omdat ik allergisch voor de echte ben… en een nepper niet handig is ivm honden met zwaaiende staarten en ondeugende poezels… en ja écht ruimte hebben wij daar ook niet voor …. je hebt tegenwoordig ook hangende kerstbomen voor aan het plafond, dat is misschien wel leuk maar ons plafond is megaknoeterhard, daar krijg je geen haak in, dus dat werkt ook niet 😉

  Gelukkig zit de emotie in het hart en niet in de versieringen

  Geliked door 1 persoon

 7. Toen ik 8 jaar geleden verhuisde heb ik heel veel weggegeven en alleen klein doosje echt mooie en oude dingen bewaard. In nieuwe huis alleen op dressoir een heel klein boompje met wat lichtsnoeren. Maar de kerstmarkt van de locale kringloop was zo leuk en er is toch weer veel bijgekomen. Twee jaar geleden een mooi klein boompje gekocht en daar moest ook weer wat voor worden bijgekocht. Boom groeit goed en nu komt er een stuk grotere weer in huis volgende week.
  Ik heb in totaal 5 dozen staan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Gelukkig breekt er wel eens iets bij mij, ik ga eigenlijk altijd nog voor tradionee kerstkleuren dus zo heel veel is er niet overtollig. Maar inderdaad, het gedoe van de boom op- en af tuigen zit ik eigenlijk ook niet op te wachten….. maar ik haal toch ieder jaar weer bakzeil omdat het zo gezellig staat als het klaar is.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hier wordt de kerstboom gevuld met de inmiddels antieke kerstballen van mijn moeder en wat ik in de loop der jaren heb aangevuld na breuk. Niet teveel en niet te weinig.

  Geliked door 1 persoon

 10. Toen mijn zoon een kruipende baby was, heb ik twee kleine kerstboompjes gekocht die ik hoog en droog kon zetten, veilig weg van een baby in de kerstboom zou willen klimmen. Die twee kerstboompjes hebben we nog steeds, ik ben eens benieuwd of ik ze terug ga vinden, geen idee waar we ze na de verhuis gezet hebben 😀

  Geliked door 1 persoon

 11. Daar zal je vast iemand een plezier mee doen.
  Wij hebben een kunstboompje met lichtjes. Ik kan mij zo slecht bezighouden met versieren van een kerstboom. Het is niet dat ik het niet mooi vind, maar het is niks voor mij om het te doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zag er ook altijd zo tegenop. Wij hadden (en hebben) een grote kunstboom met 360 ingebouwde lichtjes. Ik heb hem op FB te koop gezet maar er blijkt geen interesse. Was nochtans een duur ding.

   Geliked door 1 persoon

        1. Dat weet ik. Op Facebook groepen idem. Vraag je voor iets één euro, geen kat die erop af komt. Zet je ’t twee dagen later gratis, dan lopen ze je deur plat.

         Like

 12. We gaan dit jaar maar weer eens een (echte) boom opzetten. In ons nieuwe huisje is er geen plek voor de grote krans die in Zoetermeer in de woonkamer aan het plafond hing. Zo had ik me bedacht om allemaal nieuwe versieringen te kopen. Aiiiiiiiiiii maar we hadden nog zoveel, en de kinderen zijn rijk voorzien.
  Intratuin Halsteren kwam met een prima initiatief, lever je oude ballen in. Zij schenken dan een boom incl. ingeleverde versiering aan gezinnen met minder in de portemonnee.
  Voor de nieuwe ballen zijn we niet uitsluitend bij Intratuin gaan shoppen (wat een prijzen) maar Mr. Action en Blokker hadden ook voldoende keuze.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik kan me daar best wat bij voorstellen! Ik twijfel ook een beetje over het gedoe van een kerstboom. Met een paar kleine dingen kun je ook prima een kerstsfeer maken.

  Like

 14. Met een kudde katten in huis waarvan een stel ook jong en ondeugend is een grote boom geen optie meer. Twee kleintjes die we steeds weer opbergen als het nieuwjaar is, doen het werk. Plus nog wat kleine versierinkjes hier en daar. Lichtjes wel, die vinden we leuk. Wat we over hebben gaat een keer naar de Kringloop of zo. Want dat is echt een aardige voorraad geworden uit de tijden dat we nog een hele kamer versierden en de vensterbank inrichtten als een soort Madurodam…..

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik zet nog wel een kerstboom, al ben ik sinds we hier wonen met een namaakexemplaar aan de slag gegaan. We hebben hier in de wijk metasequoya’s staan. Pràchtige bomen. Maar … ze verliezen hun naalden en dat zijn er zoveel dat we dit jaar een bladblazer aangeschaft hebben om ze bijeen te doen om op te scheppen. Vorig jaar 1,5 kliko vol! Dit jaar meer geluk (hoewel …) de stratenvegers waren er vroeg bij: de dag nadat ik onze goot had geveegd. We zullen nog tot een eind na februari naalden vinden, dus hoef ik geen echte kerstboom meer (naast ecologische redenen).
  Maar ook bij ons – na ook 46 jaar – een paar kratten en dozen vol ballen, bollen, pieken, engels, herders, ezels en ossen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: