Terug thuis

We zijn thuis geraakt maar het heeft weer heel wat voeten in de aarde gehad.

Het openbaar vervoer in België hangt echt met haken en ogen aan elkaar, en dan heb ik het vooral over de Belgische Spoorwegen.

Wij kunnen gemakkelijk van en naar de luchthaven met de trein, we wonen op 200 meter van het station. Dat doen we dan ook altijd als we een vlucht hebben op een normaal uur.

De vlucht van Málaga naar Antwerpen duurde twee uren en twintig minuten – het lijkt iedere keer sneller en sneller te gaan – en om 14u15 stonden we gepakt en gezakt op Antwerp Airport op de bus te wachten die ons naar Berchem Station moest brengen (geen rechtsteeekse bus naar Antwerpen-Centraal). Dat ging vrij vlot. Om 14u50 waren we in Berchem.

Daar zagen we dat de eerstvolgende trein naar Antwerpen-Centraal om 15u06 zou vertrekken vanaf spoor 10. Wij helemaal naar spoor 10. Enkele minuten voordat de trein verwacht werd, aankondiging dat hij niet zou doorkomen wegens een probleem aan een wissel. Geen nood, vrijwel alle treinen rijden via Antwerpen Centraal. De volgende trein zou vertrekken vanaf spoor 7 … Wij weer naar beneden met twee zware koffers en opnieuw naar boven naar het andere perron. Roltrap? Vergeet het. Die was stuk.

Al snel werd er weer een vertraging aangekondigd, gelukkig maar van enkele minuten want onze boemel naar Roosendaal zou in Antwerpen-Centraal vertrekken om 15u37 van spoor 22 en wie Antwerpen-Centraal kent weet dat je soms ver moet stappen om van het ene spoor naar het andere te geraken. Maar goed, we waren ruim op tijd. De borden vermeldden om te beginnen al een vertraging van 29 minuten. Die werd steeds maar verlengd en liep uiteindelijk op tot 62 min. De volgende trein was afgeschaft want ‘lang weekend’-regeling maandag. De derde trein reed wel (met om te beginnen al 22 min. vertraging) maar stopte niet op de stations tussen Antwerpen en Roosendaal vanwege een netwerkstoring. Het was ondertussen al na 16u30 en wie weet wanneer zouden we thuis geraken?!

Wat doe je dan? Dan bel je een hulplijn: zoonlief die gelukkig thuis was. We hebben dan de tram genomen tot de dichstbijzijnde P&R waar hij ons heeft opgepikt. Om 17u30 waren we thuis.

Málaga naar Deurne – 1.762 km: 2u 20′
Deurne naar Heide – 24 km: 3u 15′

Hetzelfde overkwam ons trouwens toen we in maart terugkwamen van een reis naar Tenerife.

Oh, wat heb ik toch een hekel aan het openbaar vervoer.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

64 gedachten over “Terug thuis”

  1. Zeker. Je staat daar met je valiezen, ze laten je dan nog wat van het ene perron naar het andere lopen en het enige wat je wil is NAAR HUIS!

   Like

 1. ‘De trein is altijd een beetje reizen.’
  Ze maken er hier in België vaak een boeltje van. Het is natuurlijk zo dat als één lijn mank loopt het hele systeem daar de gevolgen van draagt. Dan erger ik me vooral aan het gebrek aan communicatie.

  Geliked door 1 persoon

   1. Idd.Ik ga vlgd week alleen naar Canada. Ik hou al mijn hart vast. Ikheb dan nog een pijnlijke golfarm en handbagage om mee te zeulen met die pijnlijke arm. Hopelijk kan ik die gratis inchecken wat vaak het geval is. En ik heb maar anderhalf uur om over te stappen in Montreal , ikhou mijn hart weeral vast.

    Geliked door 1 persoon

    1. Amai, spannend Christa! Normaal doen ze dat wel voor handbagage hoor. Als het vliegtuig vol zit zijn ze zelfs blij dat je je handbagage wil inchecken. Moet je wel zeker zijn dat ze die doorchecken in Montreal!!

     Like

 2. Er zijn tig redenen waarom ik nooit gebruik maak van het openbaar vervoer, en dit is er eentje van.

  België, 1830:
  – “Vind eens iets onpraktisch, onbetrouwbaar, duur en inefficiënt uit.”
  – “Wat dacht je van het openbaar vervoer?”

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik normaal ook niet, maar als het zou werken zoals het moet dan is het een goede en goedkope manier van reizen (voor een gepensioneerde althans).
   En dit is niet iets van de laatste jaren hé. Vertragingen waren er al in de jaren ’70 toen ik met de trein naar school ging.

   Geliked door 1 persoon

 3. Reizen op zich is al vrij vermoeiend, als op het eind alles fout loopt krijg je er een totale degout van. Welkom thuis, en bedankt om het zonnetje mee te brengen. Vandaag een euh… hemelsblauwe hemel in Brugge.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb al heel lang een dégoût van het openbaar vervoer. Herinner me nog levendig de keren dat ik te laat op school was omdat mijn trein vertraging had.
   Hier trouwens ook hemelsblauwe lucht vandaag.

   Geliked door 1 persoon

  1. Welkom thuis trouwens. Ik reageer niet veel en op Facebook zie ik ook niet alles, maar heb genoten van je verslagjes. Jullie hebben toch maar mooi zomers weer gehad. (niet dat het hier koud was, haha) (haha? ik vind het griezelig)

   Geliked door 1 persoon

  2. Ja echt. Op het station van Antwerpen Centraal kon je de meldingen van vertraagde of afgeschafte treinen gewoon niet bijhouden.

   Like

   1. Ik zat onlangs een uur te wachten in Sint-Pieters, en het was daar helemaal hetzelfde. Trein afgeschaft wegens defecte wissel, ah nee wacht trein komt op ander spoor, ah nee trein komt op nóg ander spoor, niet te doen. Niet mijn trein gelukkig, ik had de mijne gewoon met 2 minuten gemist.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ja, dat mooie weer hier (en ook de hitte in Spanje) is inderdaad griezelig. We kunnen niet meer doen dan ons best en er ondertussen maar van genieten.

  Like

 5. Ha weet je weer gelijk hoe het er hier aan toe gaat met het openbare vervoer…
  Bijna weer toe aan vakantie 😉
  Welkom thuis en nog even meegenieten hier van het mooie weertje
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjemig, dat is wel heel erg vervelend zeg. Hier ook veel gedoe met het OV. Dat merken we nu eigenlijk pas omdat de jongste aan het studeren is en ervan afhankelijk is. We wonen in een dorp, dus zijn sowieso al erg autogericht.

  Geliked door 1 persoon

 7. Amai dat is een serieuze wereldreis. Wat een ellende. Gelukkig was daar de hulplijn in de vorm van zoonlief anders hadden jullie daar nog gestaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Manlief reisde voorheen dagelijks met de trein van hot naar her. Heb hem ook diverse keren moeten redden als alles weer eens in de soep liep. Het enige voordeel van Covid is het ontbreken van reistijd. Bij jullie was het wel heel erg slecht. Je kunt je blog indienen als klacht bij de spoorwegen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan zelfs compensatie aanvragen. Daartoe moet ik een formulier invullen en online indienen, de online tickets samen met het betalingsbewijs naar Brussel sturen PER POST!! Het kost me meer aan papier en postzegel én moeite dan wat de tickets gekost hebben. En daar rekenen ze natuurlijk op.

   Like

 9. Oeoeoe dat is wel een waardeloze afsluiting van een relaxte periode zeg… Zo jammer dat het ‘hier’ niet beter geregeld is. Ik heb er ook een bloedhekel aan, in Nederland. In veel andere landen is het – met name in de steden en naar vliegvelden – juist fijn geregeld, zoals in Vancouver, Kuala Lumpur, Singapore, allemaal heerlijk ontspannen met het openbaar vervoer…

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben een fan van openbaar vervoer/ Maar wel van goéd openbaar vervoer. En dat hebben we in B niet. Niet alleen de trein is een probleem, ik woon in Antwerpen en ook de tram en bus zijn in hetzelfde bedje ziek.
  Ik weet dat er problemen zijn waar men niet kan aan doen: auto’s die de tramsporen versperren bijvoorbeeld, gebrek aan chauffeurs … . Maar men heeft ondertussen zoveel systemen om te communiceren met de reizigers zodat die weten wanneer de tram al dan niet komt en dat werkt in geval van problemen zeer zelden. De borden die aan de haltes staan hebben jaren niet gewerkt, maar er is wel een leverancier die daar geld aan verdiend heeft. Op de app van de lijn verschijnen vaak spooktrammen: trammen die er aan komen volgens de app maar irl gewoon niet rijden…
  Ik begrijp écht niet dat met anno niet duidelijker kan up to date kan communiceren met de reiziger.
  Tijdens spitsuren zit het openbaar vervoer overvol , er vallen hoe langer hoe eer ritten weg (bij elke vorm van openbaar vervoer) en toch wordt het steeds duurder.

  Ik ben een brave mens. Ik betaalde altijd voor mijn tramritten. Maar ik doe dat tegenwoordig niet meer als de tram niet doet wat hij moet doen: alleen als hij op tijd komt en er plek is in de tram betaal ik nog. Anders niet meer…

  Ik geloof overigens oprecht dat de slechte werking van het openbaar vervoer een bewuste strategie is om over te kunnen gaan tot privatisering ervan. En als dat gebeurt, dan zitten we helemaal in de sh*t …

  Ik steun trouwens ook altijd volle overtuiging de stakingen van het openbaarvervoer: want die stakingen gaan niet alleen over het personeel, maar onrechtstreeks ook over een betere dienstverlening voor de reiziger.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, ik wist niet dat het bij De Lijn ook zo slecht was. Als je in de stad woont word je er natuurlijk dagelijks mee geconfronteerd. Als wij de tram nemen, dan is van een een P&R parking naar de stad en dan steekt het ook niet op een paar minuten.
   Wij hebben een prima verbinding met de trein naar Antwerpen, maar als je dagelijks te laat op je werk komt omdat de trein er niet door komt of nog maar eens vertraging heeft, een mens wordt dat beu op den duur. Onze buurvrouw mocht vorige week ’s avonds na haar werk te voet van Kapellen naar Heide omdat de trein plotsklaps maar tot Kapellen reed en er geen vervangbus voorzien was. Zie maar dat je thuis geraakt. Dat zijn toch zaken die niet kunnen?!

   Like

 11. Het openbaar vervoer in België, het is een serieuze tragedie aan het worden. Ik heb jarenlang gependeld en heb er een afkeer voor de trein aan overgehouden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is bij mij net zo. Negen jaar met de trein naar school en daarna nog een aantal jaren met de trein naar het werk hebben mij ook een afkeer van de trein doen krijgen. En hoewel ik met de trein op 20 min. in Antwerpen sta (het station is op 2 min. lopen van ons huis) neem ik nooit de trein. Je kan er toch niet op rekenen.

   Like

 12. Oh hémel, en ik moet binnenkort met de trein naar Antwerpen ( 😉 ) Ik krab me nog eens achter de oren, gelukkig heb ik áltijd wel iets te eten in mijn tas als ik dat op stap ben. Ik stel geen hoge eisen aan eten als ik honger heb. 😉 Een pakje sultana’s neemt weinig ruimte in en kan weer uren op vooruit als de trein erg vertraagd is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Maandag was het van dat. De Intercity van A’dam naar Brussel reed niet vanwege problemen op het NL net. Het was echt een soep maandag!

   Like

 13. Ik neem wekelijks de bus naar het werk rond 6u30 en hij is ALTIJD te laat, nog geen enkele keer is hij op tijd geweest. Vroeger nam ik een bus vroeger (6u10) om op tijd op het werk te zijn, maar dat zie ik momenteel niet zitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Er is blijkbaar in 50 jaar tijd nog niet veel veranderd. Ik nam destijds ook wel een vroegere trein om op tijd op school/werk te zijn. Te gek voor woorden.

   Like

 14. Ik kén het! Ik kén het! 40 jaar – met stevige tussenperioden na weer eens extreem gedegouteerd te zijn – gependeld tussen thuis en werk. Op ’t laatste gingen we dan maar liever met de overzet in Kruibeke- Hoboken en met de fiets (in de zomer) en lijn 33 (in de winter). Dat laatste was ook soms om je broek te laten zakken door de rijstijl van de chauffeurs, maar tóch …

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: