Parque Natural El Torcal de Antequera

Ik heb het al eerder geschreven: Spanje biedt zoveel meer dan alleen zon en strand.

Donderdag hebben we gewandeld in het Parque Natural El Torcal. El Torcal ligt zo’n 30 kilometer ten noorden van Málaga. Van zodra je een paar kilometer van de kust weg bent zit je direct in het ruwe gebergte, de Montes de Málaga. Ik kan heel erg genieten van mooie bergritten waarbij het lijkt alsof je alleen op de wereld bent. De weg naar El Torcal is zo’n mooie bergweg.

El Torcal zelf is een spectaculair en bijna buitenaards natuurlijke formatie van vreemd gevormde rotsen die op elkaar lijken te zijn gestapeld en daar gewoon zijn achtergelaten. Dit indrukwekkende karstlandschap lag tot honderdvijftig miljoen jaar geleden onder de zee. De hevige bewegingen van de aardkorst dwongen het vervolgens omhoog de bergen in, tot zo’n 1300 meter hoog. De kalksteen behield zo zijn horizontale lagen.

Er zijn twee wandelpaden die je tot diep in de rotspartijen brengen. De groene wandeling is de kortste, en die hebben wij gevolgd. Hoewel het slechts een wandeling (*) is van twee en een halve kilometer (up & down), moet je toch wel wat conditie hebben om ze vlot te lopen (*). Voor mij was het in ieder geval een aanslag op mijn knieën en mijn rug.

(*) ‘Wandeling’ en ‘lopen’ zijn eigenlijk woorden die hier niet echt op hun plaats zijn. Het is eerder een uitdagende klauterpartij.

Ik heb mijn best gedaan om wat foto’s te nemen, maar zo’n overweldigende grootsheid is nauwelijks te vatten op beeld.

De tip voor deze excursie had ik van Els. Over haar interessante leven schrijf ik misschien nog wel eens een apart logje.

Na een late lunch zijn we nog even verder door gereden naar Antequera, een stad die aan de voet ligt van de El Torcal bergketen op 600 meter hoogte. Een leuke en propere stad met mooie gebouwen en een Moors kasteel dat op een overhangende rots boven de stad uittorent. We hebben er gewoon wat rondgewandeld en een terrasje gedaan want wat was het weer warm!

In totaal hebben we donderdag toch weer meer dan 8 kilometer geklauterd en gelopen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

43 gedachten over “Parque Natural El Torcal de Antequera”

 1. Chapeau, ( ja ik spreek nog Frans natuurlijk 😉 wát een klauterpartij maar wat zijn de foto’s alleen al de moeite waard. Hoewel we meer dan een halve eeuw geleden aan de kust van Spanje vakantie vierden zijn we ook dáár wel, te paard nog wel, de bergen in gegaan wat alleen al door de cactussen een belevenis was. Maar dit is dan toch nog wel andere koek, wát een indrukwekkend gebied.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat natuurpark ziet er zalig uit. Jammer genoeg niet gedaan toen we niet ver van Antequera logeerden. We gaan zeker nog eens terug, ooit. Andalusië heeft zoveel te bieden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat was heel mooi. We hebben deze keer alleen maar kleine stadjes gedaan. Granada, Córdoba, Ronda en Sevilla hebben we al een paar keer gedaan.

   Like

    1. Voor mij de mooiste. Hebben we ook een flamenco ‘show’ gezien, maar geen commerciële, echt tussen de locals. Vergeet ik nooit meer.

     Like

 3. Ongelooflijk indrukwekkende omgeving die me intrigeert. Wie weet …..ooit!? En ook knap dat jullie er echt middenin ‘wandelen’.
  Je zegt ‘jammer van de zon’ 😉. Maar als ik de 31 graden zie, begrijp ik het wel.

  Geliked door 1 persoon

   1. Het is geen kritiek maar advies. Je gaat echt makkelijker op stevige wandelschoenen. Je voelt niet ieder steentje en zwikt minder snel en door het profiel heb je meer houvast

    Like

  1. Het was plezant maar ik heb geen conditie en klimmen en dalen is niet mijn ding. Dan dat oneffen terrein er nog bij en ik bang om te vallen.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: