Lotgenoot

Laatst kreeg ik een bericht op Facebook dat professor Wim Distelmans, voorvechter van een waardig levenseinde, een lezing zou geven in Leuven. De lezing wordt georganiseerd door Borstkanker Vlaanderen maar uiteraard is iedereen welkom.

Ikzelf ben ook een groot voorstander van een waardig levenseinde én van het recht op zelfbeschikking. En ik heb een boon voor professor Distelmans. Dus had ik mij ingeschreven voor de lezing.

Vandaag kreeg ik de bevestiging op mail en de aanhef was

Beste lotgenoot

Ten eerste ben ik geen (borstkanker) lotgenoot en ten tweede vind ik het woord ‘lotgenoot’ een heel negatieve bijklank hebben. Het klinkt te veel als slachtoffer en dat ben ik niet, en dat wil ik ook niet zijn. Ik was zelfs een beetje gechoqueerd.

Mails van onze mondkankergroep beginnen altijd met ‘beste allen’, heel neutraal maar zonder nadruk op het ‘lot’ dat iemand noodgedwongen moet ondergaan.

Ik heb een beetje gebroed op een beter woord, maar vind niets dat positiever klinkt.

Hoe zou jij de ‘lotgenoten’ aanspreken?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

62 gedachten over “Lotgenoot”

 1. Misschien trawant 😊 heel lastig hoor. Lotgenoten klinkt heel zwaar. Toch zijn er mensen die daar ook weer behoefte aan hebben 😊 misschien is het woord zo zwaar als het voor jou voelt..
  Medestander = 1) Aanhanger 2) Bondgenoot 3) Geestverwant 4) Gelijkdenkende 5) Gezel 6) Helper 7) Iemand met dezelfde overtuiging 8) lotgenoot 9) Maat 10) Medestrever 11) Medestrijder 12) Partijgenoot 13) Trawant 14) Vriend… lotgenoot = de lotgenoot zelfst.
  De één voelt zich medestrijder.. de ander vriend.
  Geef het voor jezelf de invulling die je graag ziet😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh, ik heb daar nog nooit over nagedacht. Ik heb het zelf eigenlijk ook altijd over lotgenootje, of fibromaatje. Voor mensen met kanker kan je moeilijk zeggen, de kankervriendjes. Dan vind ik lotgenootjes toch 10 keer beter. Sommigen onder ons hebben het dan weer over de lotjes. Ik snap de bedenkingen wel die je toegestuurd kreeg. Maar ik vind dan bijvoorbeeld de K.warriors ook niet goed. Want dan lijkt het of je met een ziekte echt kan vechten om te genezen. Je hebt het immers niet zelf in de hand , het is ook een beetje kwestie van geluk hebben. En bij het woordje ” vechter” lijkt het alsof je niet genoeg gevochten hebt als het dan tochslecht afloopt. Ik moet eens nadenken over een passend woord.
  Wat dat waardig levenseinde betreft. Ik ben daar ook helemaal voor te vinden.

  Geliked door 1 persoon

 3. denk dat het voor een ieder anders is
  als je er heen gaan , aldaar iemand van de organisatie er op aanspreken misschien
  op dat zij de volgende keer ook zoiets als “beste allen ” gebruiken

  Geliked door 1 persoon

  1. Djaktief heeft de gave om iets beknopt maar op zo’n manier te beschrijven dat het woord of de zin de lading dekt. Zo ook nu. ‘Betrokkene’ is een mooi woord dat een zekere empathie impliceert. Met ‘allen’ of ‘mensen’ is ook niets mis.

   Geliked door 3 people

 4. Een ander en beter woord ken ik niet. Ik had ook niet direct stil gestaan bij deze aanspreektitel denk ik. ‘Beste allen’ is dan meest neutraal.
  Wim Distelmans is een man waar ik grote bewondering voor heb, net zoals voor zijn project Topaz. Is deze lezing online of in het echt?

  Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt wel een punt. Ik zit te denken wat beter is… Beste medereiziger? Beste deelgenoot? Ehm… Het is nog best lastig.

  Geliked door 1 persoon

 6. In deze tijden dat je perfect een mailing kan personaliseren, hou het gewoon logisch zijn dat de mail of nieuwsbrief zou beginnen met ; Beste “…voornaam…” Toch ?

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, waarom niet? Maar dan loert een ander ‘probleem’ om de hoek. Mensen die ik ken mogen mij gerust aanspreken met mijn voornaam, maar die jonge snaak in de fietsenwinkel die doorheen heel de winkel roept ‘Myriam, je fiets is klaar’, daar ben ik echt niet van gediend. Ik had die gast nog nooit gezien en die snotneus is minstens 50 jaar jonger dan ik!

   Geliked door 1 persoon

   1. Misschien heb je gelijk, maar hier gaat het om berichten die enkel bij die mensen (persoonlijk) toekomen. Daar zou ik totaal geen probleem mee hebben. Trouwens in veel gevallen is dit bij mij reeds zo.

    Geliked door 1 persoon

   2. Aha we waren er hier net over bezig. We hebben een nieuwe jonge dokter en een nieuwe jonge tandarts. Wij vonden het allebei heel vreemd toen ze ons die eerste keer met onze voornaam kwamen halen in de wachtzaal.

    Geliked door 1 persoon

 7. Zelf ben ik lid van een paar lotgenotengroepen, maar ik heb dat woord nooit als een probleem gezien. We zijn ook echt lotgenoten omdat we allen in hetzelfde schuitje zitten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sinds het onwaardige einde van mijn broer heeft Distelmans afgedaan. Mijn broer zijn ‘case’ is achteraf gebruikt van hoe het niet moet: beest onwaardig. Hij had iets kunnen doen maar heeft niets gedaan, veel bla bla maar weinig daden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het heel erg voor he Joke. O mij komt hij altijd over als een integere mens die alleen het beste wil voor zijn patiënten. Jammer dat jij zo’n nare ervaring hebt.

   Geliked door 1 persoon

   1. Niets aan te doen. De mens zal wel het beste voor hebben en kan niet overal ingrijpen. Heb er vroeger altijd veel bewondering voor gehad en het hele gedoe heb ik op hem geprojecteerd. 🤗

    Geliked door 1 persoon

 9. Tja, Gezien het onderwerp, een levenseinde onder zo goed mogelijke omstandigheden valt de “berisping”, want dat is het, een beetje in de categorie “muggenzifterij”. Een beetje zoals Kanker K noemen om de ziekte te ontkennen. Ik vond het een onsympathieke brief zonder enig respect voor het gevoel van anderen. Maar misschien zie ik het wel verkeerd, bij mij ging de brief in de prullenbak en ik zou afhaken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat was het zeker. Ook de nasleep is heftig. Heb ondertussen nog meerdere ingrepen gehad vanwege allerlei complicaties. Ik wou dat het ooit eens zal ophouden en ik weer mijn vrolijke zelf kan zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: