De Grungblavers

Hoewel ik een meisje van den buiten ben, hou ik van het Antwerps dialect. Ik heb vele jaren in Antwerpen school gelopen en gewerkt, mijn schoonfamilie is zo Antwerps als maar kan zijn en zodoende is het Antwerps ook een beetje mijn taal geworden.

De Grungblavers is een muziekgroep van een tiental vrienden – de ene al wat ouder dan de andere – die in het Antwerps zingen. De aanleiding tot het ontstaan van de groep is een dramatische gebeurtenis die zich voordeed in het gezin van de tekstschrijver, Guillaume Van der Stighelen: in 2011 viel zijn zoon Matti tijdens een studentenfuif in een onbeschermd keldergat en overleed ter plaatse.

Guillaume is als reclamemaker, columnist en auteur van verschillende boeken een man van woorden.  Na de dood van zijn zoon was het vertalen van evergreens naar de taal die hij het best begrijpt – het Antwerps – één van de bezigheden om zijn zinnen te verzetten en zijn gevoelens weer te geven. In zijn stamcafé Scaldis op het Eilandje in Antwerpen heeft hij een tijdje later voor het eerst enkele van die grungblavers (evergreens) gezongen. Veel van de teksten zijn zo goed als letterlijk vertaald en iedereen kent de wereldberoemde melodieën. Het was zo’n succes dat hij wat muzikale vrienden samenriep rond zijn piano en De Grungblavers waren geboren.

De Grungblavers, Lotto Arena 3/9/2022

Vorige zaterdag, tien jaar na het ontstaan, gaven ze hun laatste concert (*). En daar waren wij bij. Ik had er eerst niet veel zin in want we hebben ze al twee keer eerder gezien en ik zit ’s avonds liever in mijn zetel. Manlief wou wel graag en toen ik vrijdag op Ticketswap flink afgeprijsde tickets vond, leek dat toch een teken aan de wand dat we deze laatste niet mochten missen.

We hebben genoten, heel hard meegezongen, gelachen, en onze handen deden pijn van het applaudisseren. Het was een heel fijn concert.

(*) Het zal mij benieuwen of dit echt de allerlaatste was. Guillaume blijft sowieso schrijven en het is niet omdat deze bezetting het te druk heeft met andere zaken dat er niet een Grungblavers 2.0 komt.

Wil je horen hoe dat klinkt en de Antwerpse tekst lezen? Hierna een video.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

35 gedachten over “De Grungblavers”

 1. Jeetje, wat een vreselijke tragedie heeft die man meegemaakt… Wat mooi dat hij zijn verdriet heeft omgezet in het vertalen van liedjes. En fijn dat de avond zo goed was, ook al had je eerst niet zo’n zin ; )

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, Nicole, jij weet zelf wat een tragedie het is om een kind te verliezen.
   Voor die man was het van zich afschrijven een manier om ermee om te gaan.

   Like

  1. Het echte Antwerps kennen wi zelfs niet meer. Voor corona deden we elk jaar een dialectwandeling met een gids (voormalig havenarbeider). Die man gebruikte woorden en uitdrukkingen die wij nog nooit gehoord hadden. We zouden dat terug moeten oppakken maar voorlopig ontbreekt me de moed om het weer in gang te steken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Mijn echtgenoot zijn oma kwam uit de Langebeeldekensstraat in Antwerpen (gevlucht tijdens WO I naar Vlissingen). Hij is dus een beetje Antwerpenaar. Ze noemde hem altijd ‘mijn mènneke’. Hij spreekt er nog altijd over want hij had er een zeer hechte band mee. Zijn kinderverdriet was groot toen ze overleed. En hij is nog altijd gevoelig als hij iemand ‘mènneke’ hoort zeggen.

    Geliked door 1 persoon

 2. dat is een heel mooi nummer welke zij brengen in hun eigen mooie taal
  mooi dat dit dialect nog zo leeft onder de bevolking , er verdwijnt al zo veel

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat zij zingen is al heel ‘gekuist’ hoor. Het echte Antwerps dialect kent zoveel woorden waarvan wij de betekenis al niet meer kennen. Maar dit is beter dan niks.

   Geliked door 1 persoon

 3. Zalig om in je eigen dialect te kunnen meezingen of ernaar te luisteren. Wij hebben de dolfijntjes, met Wim Opbrouck,Wim Willaert en Matthias Serci, die ambiancenummerkes brengen . Ook bekende nummers vertaald naar het Westvlaams en met een stevige hoek af. Fijn dat het zo’n leuke avond voor jullie was. Ik wist niet dat Jan Van Looveren zo goed kon zingen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een onverwachte avond waar jullie enorm van genoten. Wat die man moest beleven heeft zijn creativiteit sterk geïnspireerd. Vreselijk om mee te maken. Maar mooi om horen

  Geliked door 1 persoon

  1. Toen het ongeval gebeurde is hij gestopt met zijn job als reclamemaker maar hij moest maar hij moest wel zijn creativiteit kwijt. Hij heeft toen ook een gedichtenbundel geschreven.

   Like

 5. Begrijp dat je het leuk vindt. Ben wel eens naar het Antwerps Theater geweest en de Strangers mocht ik wel maar helaas ligt mijn hart daar niet. Als ik zie wie allemaal op trad zal het een fijne avond geweest zijn!

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo hou ik ook van de muziek hier uit de streek…
  Klinkt mooi maar omdat het niet mijn dialect is heb ik er minder mee
  Fijn dat jullie er zo van genoten hebben
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Klinkt mooi! En wat een drama wat hieraan vooraf ging. Goed dat de man een ‘kanaal’ had voor zijn emoties: schrijven. En dat uit zijn verdriet iets geboren is waar anderen, onder wie jij en je man, nu zo van genieten.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: