Heide

Zondagmorgen stapte ik al vroeg op de fiets, voor mijn doen dan toch, om een ritje te maken langs de bloeiende heide in onze gemeente.

Het werd een korte rit want het was veel te warm, ook al was het nog maar goed negen uur.

De heide staat in volle bloei, maar ik vond de kleuren lang niet zo helder dan voorgaande jaren. Dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. Of aan mijn Nikon, want die had ik speciaal voor de gelegenheid meegenomen.

Een impressie …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

44 gedachten over “Heide”

 1. mogge Myriam
  ja de 2 foto’s laten een goed verschil zien tussen nikon en mobiel
  maar door de hitte en droogte zijn er flink wat verbrande stukken al , goed te zien in foto 1
  en ook is de kleur minder mooi paars als andere jaren
  ik hoop dat de nikon niet stuk is 😦

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoe het in het echt eruit zag voor jouw ogen is de echte graadmeter. De kleurweergave door camera of smartphone heeft te maken met verschillende dingen zoals witbalans en belichting. In je smartphone zit vaak al vanalles ingesteld zonder dat je het weet en daardoor is de kleurweergave vaak al meer naar de zin. Ook door HDR (3 foto’s worden tegelijkertijd gemaakt en als 1 plaatje weergegeven) worden foto’s gelijk geoptimaliseerd. Door de smartphone worden we lui met instellingen. Ik ook hoor. Ik fotografeer daar het meest mee maar soms wel met de kleinbeeld Panasonic en met de Canon spiegelreflex. Ik merk dan dat ik daar echt weer aan moet wennen. Je sprak over een warme dag dus dan is er veel hard licht. Machtige heidevelden daar trouwens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, de kleuren van mijn telefoon zijn ook niet echt maar toch meer waarheidsgetrouw dan van mijn camera. Ik zal eens op een avond moeten gaan, of heel vroeg ’s morgens (maar dat is niet echt mijn ding).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ze schoten dit jaar een pak vroeger in actie doch legden daarna sneller het loodje dan vorig jaar. Een erg atypische zomer, die van 2022, maar ik denk dat we beter beginnen te wennen aan langdurige situaties als deze. 😦

    Geliked door 1 persoon

 3. Het ziet er wat flets uit, en ook ik vermoed dat de droogte hier mee te maken heeft. Maar mooi is het hoe dan ook, zo’n uitgestrekt heidegebied. Hier is het nog te vroeg voor de heide om al te bloeien, maar over een paar weken ga ik ook weer eens het nationale park in, ten noorden van ons, waar tussen de duinen de heide (normaliter) ook uitbundig bloeit.

  Geliked door 1 persoon

 4. De grote vijand van mooie foto’s is de zon. Aan sommige foto’s merk ik dat ze genomen zijn als de zon hoog staat (korte schaduwen): vooral voor overzichtsfoto’s een no go. Overigens vind ik de Nikonfoto qua echtheid van kleuren net stukken beter dan de gsm-foto, want die heeft een blauwe zweem (Kodak-effect).

  Bekijk eens wat de gebruikte ISO-waarde is. Ik gok dat bij dat licht die waarde gerust naar 1000 à 1600 kan. Dan vang je al veel van die “platte” kleur op. En fotografeer bij voorkeur op het moment dat de schaduwen lang zijn. Dan zijn de kleuren minder afgebleekt en krijg je ook een beter 3D-beeld.

  Geliked door 1 persoon

  1. Euh … dat is allemaal latijn voor mij hoor. Mijn camera staat op automatisch, mijn smartphone ook. Ik ken niks van die instellingen. Weet niet eens waar ik ze zou moeten zoeken.
   Ik zie wel dat mijn foto’s van de Loonse & Drunense Heide veel beter zijn qua kleur. Toen was het zonnig met witte wolken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: