Heide

Zondagmorgen stapte ik al vroeg op de fiets, voor mijn doen dan toch, om een ritje te maken langs de bloeiende heide in onze gemeente.

Het werd een korte rit want het was veel te warm, ook al was het nog maar goed negen uur.

De heide staat in volle bloei, maar ik vond de kleuren lang niet zo helder dan voorgaande jaren. Dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. Of aan mijn Nikon, want die had ik speciaal voor de gelegenheid meegenomen.

Een impressie …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

44 gedachten over “Heide”

 1. mogge Myriam
  ja de 2 foto’s laten een goed verschil zien tussen nikon en mobiel
  maar door de hitte en droogte zijn er flink wat verbrande stukken al , goed te zien in foto 1
  en ook is de kleur minder mooi paars als andere jaren
  ik hoop dat de nikon niet stuk is 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. De Nikon heeft een hele goeie telelens. Ik heb er hele mooie foto’s mee gemaakt in Costa Rica. Voor de rest vind ik het geen goed toestel. Maar het is zeker niet stuk.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een heel verschil in resultaat tussen de Nikon en de telefoon. Zelf heb ik geen fototoestel meer. Met de telefoon ben ik al meer dan tevreden. Veel foto’s neem ik sowieso al niet behalve dan voor het blog.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoe het in het echt eruit zag voor jouw ogen is de echte graadmeter. De kleurweergave door camera of smartphone heeft te maken met verschillende dingen zoals witbalans en belichting. In je smartphone zit vaak al vanalles ingesteld zonder dat je het weet en daardoor is de kleurweergave vaak al meer naar de zin. Ook door HDR (3 foto’s worden tegelijkertijd gemaakt en als 1 plaatje weergegeven) worden foto’s gelijk geoptimaliseerd. Door de smartphone worden we lui met instellingen. Ik ook hoor. Ik fotografeer daar het meest mee maar soms wel met de kleinbeeld Panasonic en met de Canon spiegelreflex. Ik merk dan dat ik daar echt weer aan moet wennen. Je sprak over een warme dag dus dan is er veel hard licht. Machtige heidevelden daar trouwens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, het licht was zeker niet optimaal zondag. En lui ben ik ook. Ik kan op mijn telefoon op de PRO stand ook allerlei manuele aanpassingen doen. Heb ze nog nooit gebruikt.

   Geliked door 1 persoon

   1. Op het moment dat je een foto wil maken wil je alleen maar zo snel mogelijk iets vastleggen. Ik zou wel eens uitleg van iemand willen hebben daarover en wat trucjes leren.

    Geliked door 1 persoon

 4. Te warm op de heide en daardoor worden de kleuren verkeerd weergegeven als je op automatisch fotografeert. Een gsm doet van alles zonder je het weet zoals djaktief het schrijft. De kleuren zijn ook niet echt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, de kleuren van mijn telefoon zijn ook niet echt maar toch meer waarheidsgetrouw dan van mijn camera. Ik zal eens op een avond moeten gaan, of heel vroeg ’s morgens (maar dat is niet echt mijn ding).

   Geliked door 1 persoon

 5. De langdurige droogte heeft de glans uit de natuur gehaald. De intensiteit van de kleuren is daardoor een pak minder. Ik merk het in onze tuin, ik merk het tijdens wandelingen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ze schoten dit jaar een pak vroeger in actie doch legden daarna sneller het loodje dan vorig jaar. Een erg atypische zomer, die van 2022, maar ik denk dat we beter beginnen te wennen aan langdurige situaties als deze. 😦

    Geliked door 1 persoon

 6. Het ziet er wat flets uit, en ook ik vermoed dat de droogte hier mee te maken heeft. Maar mooi is het hoe dan ook, zo’n uitgestrekt heidegebied. Hier is het nog te vroeg voor de heide om al te bloeien, maar over een paar weken ga ik ook weer eens het nationale park in, ten noorden van ons, waar tussen de duinen de heide (normaliter) ook uitbundig bloeit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is natuurlijk wel extreem droog. Toen ik jong was bloeide hier de heide pas in september. De laatste jaren is het vroeger en vroeger en dit jaar was het extra vroeg.

   Geliked door 1 persoon

   1. Daar zeg je wat ja. Het is inderdaad extreem vroeg. Ik ging vroeger vaak met mijn ouders wandelen op de Veluwe als de heide bloeide, en dat was rond mijn verjaardag, half september…

    Geliked door 1 persoon

   1. Ik zou denken van wel… ik denk dat de natuur een beetje in de war is. Onze lavendel heeft het al heel moeilijk gehad en nu staat die heel mooi in bloei.

    Geliked door 1 persoon

 7. De grote vijand van mooie foto’s is de zon. Aan sommige foto’s merk ik dat ze genomen zijn als de zon hoog staat (korte schaduwen): vooral voor overzichtsfoto’s een no go. Overigens vind ik de Nikonfoto qua echtheid van kleuren net stukken beter dan de gsm-foto, want die heeft een blauwe zweem (Kodak-effect).

  Bekijk eens wat de gebruikte ISO-waarde is. Ik gok dat bij dat licht die waarde gerust naar 1000 à 1600 kan. Dan vang je al veel van die “platte” kleur op. En fotografeer bij voorkeur op het moment dat de schaduwen lang zijn. Dan zijn de kleuren minder afgebleekt en krijg je ook een beter 3D-beeld.

  Geliked door 1 persoon

  1. Euh … dat is allemaal latijn voor mij hoor. Mijn camera staat op automatisch, mijn smartphone ook. Ik ken niks van die instellingen. Weet niet eens waar ik ze zou moeten zoeken.
   Ik zie wel dat mijn foto’s van de Loonse & Drunense Heide veel beter zijn qua kleur. Toen was het zonnig met witte wolken.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: