Skylge

= Fries voor Terschelling waar we de afgelopen hete dagen hebben doorgebracht. Mijn timing zat goed deze keer want, een fietsvakantie op Texel indachtig, wist ik dat het op de Wadden toch al gauw zo’n graad of acht à tien koeler is dan op het vasteland.

Het is een eind rijden tot in Harlingen, 267 km om precies te zijn, dan nog twee uren met de boot tot Terschelling. Daarom waren we zondag al vroeg – voor ons doen – onderweg want we moesten ten laatste om half twaalf aan de boot zijn. We waren netjes op tijd, auto geparkeerd op een van de gigantische parkings, fietsen afgeladen, elk een kleine tas bagage onder de snelbinder gepropt en nog even aan de haven rondgekeken.

Harlingen beviel ons wel, een kleine fijne havenstad alwaar de Tall Ships voor anker lagen aan de kades. Diezelfde tall ships vind je vanaf vrijdag tot volgende week maandag trouwens in Antwerpen, dit ter info.

Harlingen

Op de boot hebben we heerlijk op het bovendek in de zon gezeten. Mensen en bootjes kijken, beetje lezen, koffietje drinken, meegebrachte boterhammen opeten, … De tijd vloog voorbij.

Onderweg Harlingen-Terschelling

Eenmaal aangekomen op het eiland was het nog te vroeg om in te checken in het hotel. We hebben er onze bagage afgezet en zijn direct op pad gegaan. Eerst naar het VVV-kantoor voor een kaart van het eiland.
Slechts 70 kilometer aan fietspaden … hm, dat is eigenlijk niet zo veel voor drie dagen. Je kan ook lang niet overal fietsen. De hele oostkant, de Boschplaat, is wandelgebied. Nu wel verboden terrein vanwege het broedseizoen. Je kan er wel rond wandelen het hele jaar door maar wij zijn geen wandelaars.

Hotel Bornholm

In de late avond zijn we terug naar het hotel gereden en hadden we al 34 kilometer gefietst. Toen hebben we ook beslist om op dinsdag de middagboot te nemen i.p.v. de avondboot om eventueel nog een halve dag te fietsen in de omgeving van Harlingen. De wijziging was snel en eenvoudig door te voeren.

Zonsondergang boven de duinen

Na een goede nacht (eindelijk nog eens!) in onze super rustige en frisse kamer en een uitgebreid ontbijt stapten we op maandag om half tien al op de fiets. De route ging over slingerende fietspaden door de bossen en de brede duinen. Hier en daar stond de struikheide al in bloei. Wat zal het hier mooi zijn over een paar weken.

Onderweg

Uiteraard was er ook andere flora en fauna. En minuscule dorpjes

Flora en fauna

Terschelling heeft ook prachtige zandduinen en Noordzeestranden met nauwelijks badgasten. Hier en daar een enkele strandtent maar vooral heel veel rust.

Stranden

In de loop van de namiddag werd het echt heel warm en hebben we onze route verlegd naar de dijk aan de Waddenzee. Daar stond er goed wat wind en was de temperatuur wat aangenamer. Nog nooit zo blij geweest met wind op kop trouwens! En er was ook nog wat te zien onderweg. Toch 61 km gefietst wat best pittig was bij 29 graden.

Fietsen over de dijk

Dinsdagmorgen hebben we na het uitchecken nog een uurtje gefietst door het bos want het was echt bloedheet. We zijn dan maar op een beschaduwd terras neergeploft tot het vertrek van onze boot.

En eenmaal in Harlingen besloten we om na de lunch direct naar huis te rijden, gezien de temperatuur die onze auto aangaf ….

Niet gezond!

Besluit: Terschelling is een mooi eiland, maar voor ons te klein om fijn te kunnen fietsen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

44 gedachten over “Skylge”

 1. mooi verslag in woord en beeld
  dat het zo rustig was in deze tijd verbaasd me wat , ook het aantal km fietspaden
  maar aan de foto’s is te zien dat jullie genoten hebben ondanks de warmte

  Geliked door 1 persoon

  1. Jawel hoor. We zijn altijd buiten geweest. Dat was ons niet gelukt mochten we thuis zijn gebleven want het temperatuurverschil met het vasteland was best groot.

   Geliked door 1 persoon

   1. ja daar in het noorden is het altijd koeler
    ik was dit voorjaar op Ameland om te wandelen , volgend voorjaar is Terschelling aan de beurt

    Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuke trip. Aardig meegenomen dat het daar een pak frisser was. Ik waande me gisteren in Egypte met die hete in plaats van afkoelende wind.Gelukkig hebben jullie airco in de wagen, dat is niet meer weg te denken he.

  Geliked door 1 persoon

    1. In de living hebben we die ook niet dikwijls nodig. In de slaapkamer wel. Is plat dak en hoewel goed geïsoleerd kan het daar gemakkelijk 28 graden worden, ook als we alles potdicht houden.

     Like

 3. Wij waren er ook al. Ik vind het er wel heel mooi, maar inderdaad klein. Dat hotel lijkt me wel mooi, ik ga eens googelen. Hier was de hitte niet te doen, fijn dus dat jullie daar toch nog konden fietsen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel mooi inderdaad. Onze voorkeur gaat toch uit naar Texel. Daar vond ik het fietsen veel aangenamer en meer afwisseling.

   Like

    1. Wij hebben daar toch flinke fietstochten gemaakt. Je kan daar wel het hele eiland gebruiken. Op Terschelling valt er al 1/3 weg door het natuurreservaat.

     Like

 4. Een prachtig verslag met mooi beeldmateriaal. Wel jammer dat er zo weinig km fietsbare paden waren. Jullie kregen dus al een voorproefje van de Tall Ships Race 2022 🙂 Wij wachten ze wel op in Antwerpen.

  Geliked door 1 persoon

 5. De Waddeneilanden zijn met warm weer perfect. IK zou de fiets kilometers niet missen want we wisselden het fietsen altijd af met wandelen en “strand hangen”. Terschelling liggen dierbare herinneringen van me.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het lijkt me er mooi en ook dat hotel (van de buitenkant al) lijkt me wel iets. Jullie hebben groot gelijk dat jullie er regelmatig op uit trekken. En vaak lijken één of twee nachten elders al alsof je een hele tijd weggeweest bent.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was er ook warm hoor, maar toch flink koeler dan in het binnenland. Dat merkten we toen we dinsdag van de boot stapten in Harlingen!

   Like

 7. Terschelling is en zal altijd voor ons het mooiste Waddeneiland zijn. Maar wij zijn dan ook vooral wandelaars i.p.v. fietsers. En omdat het wandelen steeds moeilijker gaat, is een tocht van in totaal >5 uur zo stilaan wat overdreven. Ook tegen het gejakker omwille van beperkte bootpassages zien we meer op dan vroeger. De rit naar Texel is ongeveer hetzelfde, maar je hebt om het (half)uur een overtocht van 20 minuten. Bovendien denk ik dat er voor fietsers zoals jullie meer mogelijkheden zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, Texel was geweldig om te fietsen. Daar hebben we ons enkele jaren geleden vijf dagen prima kunnen vermaken.
   Ik schrok er ook van dat er zo weinig afvaarten waren naar Terschelling waar je met de fiets op mocht. Was vroeger toch wel meer dacht ik.

   Like

   1. In de >30jaar dat wij er naartoe gingen waren er altijd de 3 afvaarten voor passagiers met auto of fiets. Op de sneldienst kan de fiets niet mee.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: