Kletskassa

In Balen, in de Kempen, lanceerde supermarktketen Jumbo zijn eerste kletskassa op Belgische bodem.

De kranten stonden er vol van, het was zelfs op het nieuws.

Niets voor mij. Ik kan niet snel genoeg buiten zijn uit de supermarkt en waar het kan gebruik ik de selfscan kassa’s. Wel een goed initiatief voor mensen die veel alleen zijn en tijd hebben om een praatje te slaan met de kassier(ster).

De supermarkt moet er dan wel het geschikte personeel voor hebben.

Mocht zo’n kletskassa ooit bij ons in de Aldi ingevoerd worden (gaan ze nooit doen want die dames moeten hun quota halen), dan gaan ze toch op zoek moeten gaan naar wat vriendelijker mensen. Het lijkt wel of de kassiersters die er werken worden uitgezocht op onvriendelijk en zelfs onbeleefd zijn. Ik kom er dan ook zelden.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik veel liever over de grens boodschappen doe, en dat is niet alleen omwille van de gunstiger prijzen. Het winkelpersoneel is er over het algemeen veel vriendelijker dan in België.

Fans van de kletskassa onder mijn lezers?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

61 gedachten over “Kletskassa”

 1. Ik vind dit een mooi initiatief. Ik zie vooral oudere mensen die alleen zijn gemakkelijker een gesprek aangaan aan de kassa. als je een hele dag alleen bent is dat hun enige contact.
  Uiteindelijk is het een aparte kassa en en stoor je de andere klanten niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik had er nog nooit van gehoord! Goed initiatief voor mensen zoals mijn moeder van 84, die houdt wel van een praatje. Zelf bestel ik alles online en als ik iets vergeten ben, scan ik het zelf, alhoewel de kassieres van de AH locals zijn en best vriendelijk…..Af en toe ga ik naar de Lidl in Rotterdam, daar zijn ze inderdaad niet bepaald klantvriendelijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog nooit van een kletskassa gehoord. Ik mis ze ook niet. Ook ik scan vaak zelf.
  De bediening in de Nederlandse supermarkt vind ik over het algemeen ook vriendelijker. Ik heb ergens nog een logje in mijn concepten staan over Ankie, de vriendelijkste cassière ooit. Dat zal ik nog wel eens publiceren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als je kletskassa zegt, moet ik aan mijn schoonmoeder denken. Heel het dorp kwam vroeger kletsen aan haar winkeltoog. Zelfs al was het mega druk, er moest een praatje zijn bij het afrekenen. Ik spreek over de periode 1962-2000.

  Geliked door 1 persoon

 5. In de winkel waar ik altijd kom (een enorme foodmarkt van Jumbo) is het personeel hartstikke vriendelijk. Er is ook een kletskassa, maar ik gebruik altijd de zelfscan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha kijk, toch iemand die een Jumbo kent met een kletskassa. Mijn ervaring is dat het personeel in de winkels in Nederland vrijwel overal heel vriendelijk is.

   Like

 6. Ik ken het fenomeen “kletskassa” niet, natuurlijk is de bemande kassa niet dé plaats voor een lang kletspraatje, dat is voor de wachtenden niet fijn. Maar ik zie wél graag bemande kassa’s , de “ontmenselijking” van de maatschappij gaat mij in ieder geval al veel te ver. Ik weiger zelf te te scannen. Ook aan de telefoon krijg je steeds minder een “mens”aan de telefoon maar word je van menu naar menu gesluisd. Ik pas duidelijk niet meer in deze maatschappij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt natuurlijk gelijk wat de ‘ontmenselijking’ betreft maar we leven nu eenmaal in een tijd waarin alles snel en liefst nóg sneller moet gaan. Daar komen we niet meer vanaf.

   Like

      1. Sporten, kinderen wegbrengen naar allerhande clubjes, afspreken met vrienden, …
       Ik heb altijd maar 20 uren gewerkt en nooit tijd tekort gehad. Ik had/heb wel veel tijd voor mezelf nodig.

       Like

 7. Aan deze kant van de grens (NL) heb je al langer een koffiehoekje waar de klant “een bakkie kan doen” en hier in het dorp hebben ze enkel “kletskassa’s” denk ik soms. Ergerlijk als je eens gehaast bent, maar dan is er inderdaad de zelfscan als uitwijkmogelijkheid. Maar meestal ga ik boodschappen doen als ik er de tijd voor heb en dan is een vrijblijvende babbel ook wel eens leuk. Vooral voor inwijkelingen zoals wij. En sinds ik bij de dorpsraad ben, is het voor veel mensen een goede gelegenheid om me eens ergens op aan te spreken i.v.m. iets wat ze willen besproken en/of opgelost zien. Ik betwijfel of er aan een kletskassa levenslange diepe vriendschappen gaan ontstaan (al weet je maar nooit), maar het is niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst dat ik denk: “als men in Vlaanderen eens wat meer met elkaar zou babbelen, zou het er best nog een beetje leefbaar zijn.”

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb er echt geen behoefte aan om in de supermarkt met wildvreemden te staan babbelen. Vermits ik alle dagen boodschappen doe (met een lijstje) ben ik er meestal ook binnen de 5 minuten buiten. Lang leve de selfscan kassa’s!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: