Rondje Tholen

Zondag fietsten we een Rondje Tholen. Slechts een half uur met de auto bij ons vandaan en veel langs het water (*). Ideaal voor een warme dag.

En warm was het!

Warm!

Tholen is een stad(je) op het (schier)eiland met dezelfde naam. Tijdens het Rondje Tholen doorkruisten we ook Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint-Annaland en Oud-Vossemeer.

Het eiland Tholen staat bekend als zijnde zeer kerkelijk, zowel protestants als hervormd als katholiek. Het resultaat hiervan is dat de zondagsrust op heel het eiland gerespecteerd wordt met als gevolg dat het heel moeilijk is om op een terras een drankje te nuttigen of wat te eten want er is vrijwel niets open en er loopt geen kat op straat. Een heel bevreemdend zicht.
We wisten dat – onze zoon heeft stage gelopen op Tholen tijdens zijn studie – en hadden onze eigen lunch meegebracht. In Scherpenisse en aan het haventje in Sint-Annaland vonden we gelukkig wel een terras want soms kan ‘hoge nood’ een spelbreker zijn tijdens een fijne fietstocht.

En een fijne fietstocht was het. Aan de ene kant heb je het Nationaal Park Oosterschelde, aan de andere kant de groene polder met hier en daar een boerderij of een molen. Maar vooral heel veel rust en ruimte.

En wind!

(*) Langs het water, allemaal goed en wel maar mocht ik alle ongedierte hebben laten zitten dat er rondvloog en op mijn kleren/gezicht/armen/benen terecht kwam, ik zag zo zwart als een hoge hoed.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

45 gedachten over “Rondje Tholen”

 1. Dat moet ik onthouden. We waren er nog niet, en toch niet ver😉. En de zondagsrust wordt er gerespecteerd!
  Zwijg me van die beestjes, hoeveel ik er de laatste tijd al binnen heb, en dat als vegetariër…

  Geliked door 1 persoon

  1. Die beestjes hadden me bijna zover dat ik terugdraaide. Blij dat ik dat toch niet gedaan heb want dan had ik veel moois gemist.

   Like

 2. Leuk mijn eiland in foto’s te zien. Bij dat bord “”overstekende ouderen” is een aardbeienkwekerij. maar ik heb er nog nooit iemand zien oversteken.
  Toen ik 8 jaar geleden op het eiland kwam wonen waren er vrij snel verkiezingen en orienteerde ik op de partijen. In mijn vorige woonplaats stemde ik op een locale partij, die op Tholen wil vooral veel veranderingen, lees meer toerisme, meer mogelijkheden tot activiteiten en openbreking vd zondagsrust. Wij kwamen hier juist voor de rust dus daarop stemmen was geen optie. Uiteindelijk op de gematigde CU gestemd.
  Onze buren rechts zijn zeer gelovig, gaan 2x naar de kerk op zondag en zitten zelden buiten, door de week wast ze elke dag maar nooit op zondag. De andere kant wast altijd op zondag.
  We wonen hier dus zeer gemend en bevalt ons goed

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij vroegen ons ook af waarom dat bord daar stond, vonden het wel grappig.
   Dat hele gelovige deed me heel erg aan Urk denken. Daar zie je op zondag ook niets en niemand.

   Like

 3. Ons eerste huis kochten wij 43 jaar geleden in Stavenisse, aan de haven. Heerlijke plek, maar voor ons als samenwonend stel niet een ideale woonplek in een zwaar christelijke gemeenschap, want niemand sprak met ons. De huisarts weigerde mij zelfs de pil voor te schrijven.Zondaars die wij waren, na drie jaar zijn we verhuisd…….Soms rijden we er nog eens langs en het blijft mooi wonen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, Stavenisse leek ons ook een leuke plaats. Jammer dat je op basis van je al dan niet geloofsovertuiging niet aanvaard wordt. Of werd, want dat zal in de loop der jaren waarschijnlijk wel veranderd zijn.

   Like

 4. prachtig verslag in woord en beeld Myriam
  puur genieten en dan die rust , maar wat je zegt die kriebel beestjes mogen wel weg blijven 😁

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik herken veel, we fietsten het vorig jaar of het jaar ervoor… ik weet het niet meer. De stilte in Tholen is ons toen ook opgevallen.
  En dit weekend…. ook wij zaten tijdens het fietsen onder de zwarte beestjes. Niet normaal. En vooral niet praten of je kreeg ze in je mond. Bah.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een leuke inkijk in jullie fietstochtje…die beestjes zijn minder maar de lippen op elkaar houden en hopen dat ze niet in je ogen vliegen 😉
  overstekende ouderen haha
  Een leuk bord
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb donderdag een fietstocht gedaan die veel langs water ging. De beestjes krioelden ook. Zo erg dat de witte WC-bril vol lag bij de stop waar we gingen eten.
  Mooi daar, Tholen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zal de tijd van ’t jaar zijn voor de beestjes zeker? Mijn man fietst daar regelmatig maar zoveel ongedierte had hij ook nog nooit gehad.

   Geliked door 1 persoon

 8. Mooie rit hebben jullie gemaakt. Ik ben nooit echt op Tholen geweest, alleen een keer om iets op te halen, maar dat telt niet echt mee. Wij waren een paar weken terug op de Veluwe en gingen ook ergens op zondag in een dorpje iets drinken. Daar waren ook niet alle restaurants open en de winkels waren al helemaal dicht.

  Geliked door 1 persoon

 9. Best wel een flinke ronde met zulk warm weer. Wel fijn dat het er zo rustig maar maar aan de andere kant ook jammer dat alles dicht is. Maar gelukkig wist je dat, anders zou je van de honger en dorst eerder terug moeten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Moest lachen om dat bord, nog nooit gezien. Wel een keer iets dergelijks, op Rhodos, maar dat was een waarschuwingsbord voor overstekende dronken mensen. Ook wankel, natuurlijk

  Geliked door 1 persoon

 11. Had ik nog nooit van gehoord of opgemerkt, ondanks het feit dat het maar een scheet weg is van Kamperland, waar we al een paar keer waren. Ik ga het proberen te onthouden, ziet er mooi uit.

  Geliked door 1 persoon

 12. Tholen is echt zo’n vergeten stukje Nederland denk ik. Het hoort dan wel bij Zeeland maar het ligt dichter bij Noord-Brabant. Heel bekend hier bij de duikers.
  Maar inderdaad wel de moeite om te fietsen.

  Like

 13. Vertrouwd gebied voor ons. Inderdaad meer dan de moeite waard. En dat het er op zondag uitgestorven lijkt: ook al ondervonden. De eerste keer hebben we het een hele dag “getrokken” op een banaan en een chocoladereep …

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: