Fietsbieb

Vanaf dit voorjaar start onze gemeente met De Fietsbieb. De Fietsbieb is een uitleenpunt van tweedehands kinderfietsen voor drie- tot twaalfjarigen. Zodra een fiets te klein wordt, kan hij gewoon ingeruild worden tegen een groter exemplaar. De Fietsbieb wordt gerund door vrijwilligers die de fietsen helemaal in orde brengen zodat de kinderen veilig de baan op kunnen.

Ik vind het een fantastisch initiatief, dat trouwens in veel gemeenten al langer bestaat. Als ik eens tel hoeveel kinderfietsen/steps onze Kleine Man al gehad heeft, dan ben ik bijna beschaamd.

Een loopfiets voor binnen
Een loopfiets voor buiten
Een degelijker loopfiets voor buiten
Een eerste fiets met zijwieltjes
Een kleine step
Een maatje groter met zijwieltjes
Een BMX voor in het bos
Een grotere step
Nog een maatje grotere fiets zonder zijwieltjes.

En het kind is amper vier jaar!

Gelukkig heeft hij een neefje die een paar jaar ouder is en zitten er wel een paar afdankertjes tussen, maar als je voor een beperkt jaarlijks lidgeld (20 euro) telkens je fiets kan wisselen als je eruit gegroeid bent, dan vind ik dat een goede zaak.

Of zoonlief en schoondochter er ook gebruik van zullen maken? We zullen het zien. Zoonlief heeft zelf ook wel een viertal fietsen in zijn garage staan. Allemaal erfelijk belast: manlief heeft hier ook vier fietsen staan.

Wij gaan ons in ieder geval wel aansluiten. Zo heeft Kleine Man bij ons ook een fiets want ook hier is er sprake van erfelijke belasting…

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

40 gedachten over “Fietsbieb”

 1. Inderdaad een schitterend initiatief. En voor wie erfelijk belast is ( 😉 ) een goed afzetpunt voor de afdankers, als er geen familie in aanmerking komt.

  Like

 2. We zijn allemaal verwenners voor onze kinderen en kleinkinderen. Vroeger bestond in Ieper een speelotheek. Ikging daar heel vaak speelgoed huren om daarna in te wisselen voor iets anders. Voor onze kleindochter kopen we bijna altijd tweedehands als het speelgoed is voor bij ons thuis. Zo gaan we deze avond een bumbatentje halen voor 6 euro. En het ziet er heel keurig uit. Goed idee om die fietsen te kunnen inruilen.ik ben voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik moet toegeven, ook wij zijn verwenners. We hebben alles nieuw gekocht voor hier bij ons toen Wannes geboren is. In zijn box heeft hij misschien twee keer ingezeten, het bedje is wat vaker gebruikt maar aangezien we hem toen geen vaste dag bijhielden was dat toch ook maar sporadisch. De logeerkamer boven staat vol met kinderspullen die nog nieuw zijn.

   Like

   1. Het bedje van Tilly is nog van mijn zoon. We hebben wel allemaal nieuw beddegoed en zo gekocht en omranding voor het park en zo. Speelgoed waar ze al uitgegroeid is zoals loopwagentjes, geven we daarna gratis weg.

    Geliked door 1 persoon

       1. Ik herken het euh gevoel. Ik vraag me ook af of ik het zou aankunnen om nog eens het zorgparcour af te lopen om voor een tweede kind te zorgen. Het mag voor mijn part ook zo blijven.

        Like

 3. Bij ons is dit initiatief ook net opgericht. Als je meerdere kinderen hebt, doen de fietsen wel dienst, maar voor één is het inderdaad wel een zware kost.
  Tof dat er gedacht wordt over nieuwe initiatieven met hergebruik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind ik ook. En een kind mag best eens een nieuwe fiets krijgen maar met een tweedehands is er ook niks mis als hij in orde is.

   Like

 4. Dat is mooi!
  Wij kochten veel tweedehands. Niet alleen fietsen, maar ook babykamers, kinderwagens, speelgoed, kleding… Kinderen groeien overal zo snel uit.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij hebben hier in Kortrijk ‘de Deelfabriek’ waar zowat alles kan geleend worden. Kinderkledij, sportgerief, kinderuitzet, werkmateriaal en ook fietsen. Er is ook een fietshersteldienst ter plekke. Heel dat boeltje wordt gerund door vrijwilligers. Ik was er ook nog even aan de slag maar mij tussen het sportgerief zetten werkte zo precies niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker weten. Het fietsje dat nu bij ons staat heeft mijn gerecupereerd van het containerpark. Het was nog prima in orde, had alleen een likje verf nodig. Helaas is het alweer te klein.

   Like

 6. Hier zijn de kleinkinderen gelijk van de loopfiets naar fiets zonder zijwielen gegaan.
  Loopfiets is een goede leerschool voor evenwicht bewaren 😉
  Wel grappig dat ze hier wel op het fietsje met zijwieltjes gingen 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zag in Gent ook zoiets groeien, een fantastisch initiatief.
  Als je zoon er geen gebruik van gaat maken, kan je hem misschien aanzetten tot het doneren van de afgedankte fietsjes van Kleine Man. Zo komen die fietsjes ook nog goed terecht. Al helemaal voor mensen met minder middelen dan wij.

  Geliked door 1 persoon

   1. Da’s ook leuk hè 🙂
    Lili bedenkt zelf zo al hele scenario’s. Ik krijg een nieuw prinsessenkleed, mijn oude mag naar Pipa, en dat van Pipa naar Pollie (nichtje van de andere kant van de familie). Jong geleerd…

    Geliked door 1 persoon

    1. Gaat bij ons ook zo. Wannes draagt veel kleding van zijn ouder neefje. Alleen schoenen blijft wel een heel dure post want die voeten groeien abnormaal hard.

     Like

 8. Bij ons in de gemeente hebben we dit ook, maar ik denk alleen voor kinderfietsen… ik weet het niet zeker. Wel een heel goed initiatief.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: