Hot item

De energieprijzen, een hot item heden ten dage.

Zoals ik in een eerder logje al schreef werd het vast contract bij onze vorige energieleverancier niet verlengd. Daarom gingen wij op zoek naar een andere leverancier, degene die – toen – de goedkoopste was voor zgn. ‘groene’ energie.

Ik had toen al berekend dat onze gasrekening vele honderden euros duurder zou zijn dan wat we tot dan toe betaalden. Onze maandelijkse voorschotten voor gas verhoogden we zelf al van 52 naar 87 euro en later naar 150 euro.

Toen we dit weekend terugkeerden uit vakantie zat de eindafrekening in de brievenbus, en dat was geen fijne verrassing! Voor elektriciteit viel het nog mee, maar voor gas mogen we 722 euro bijbetalen!
Ik vrees het ergste voor het jaar dat komt want de prijzen blijven stijgen.

Wat zullen er veel mensen in financiële problemen komen.

Een mens werkt zijn hele leven, zet wat geld opzij om gerust te zijn op zijn oude dag en dan mag hij het uiteindelijk uitgeven aan wat ik een basisbehoefte noem. Of moeten we met zijn allen terug naar de 19de eeuw, rond de Leuvense stoof en met kaarslicht?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

62 gedachten over “Hot item”

  1. Wij denken er terug over om zonnepanelen te laten plaatsen. Nog maar eens door iemand anders naar ons dak laten kijken, of dat het kan houden.

   Like

   1. wij hebben ook geen zonnepanelen . Ons dak zou dan wel vernieuwd moeten worden en je verdient dan de zonnepanelen allen pas terug na vele jaren. gezien onze leeftijd man 80 en ik 71 loont het niet meer. Als een van ons wegvalt zal de hier waarschijnlijk niet meer blijven wonen. En die prijsstijgingen zijn van tijdelijke aard waarschijnlijk.

    Geliked door 1 persoon

    1. Die zonnepanelen gaan natuurlijk aan de gasrekening niets veranderen, maar de elektriciteitsprijzen gaan dezelfde weg op. En dan zouden we misschien in het tussenseizoen de airco’s kunnen gebruiken om te verwarmen.
     Onze dakwerker geeft ons echter geen garantie dat ons dak (oud huis, houten constructie) zoveel panelen kan dragen. We hebben nu een heel gunstige offerte van de groepsaankoop via iChoosr en laten gewoon eens iemand komen. Als er een nieuw dak op moet, dan gaat het feest niet door.

     Like

 1. ja dat is momenteel zeker een hot item , met grote kans dat velen in de kou komen:)
  wat je zegt , ben je zuinig en hard gewerkt , stelen ze van je via 1 van de eerste levensbehoeften , vreselijk

  Like

 2. Hier uitsluitend Electriciteit en pelletkachel laten plaatsen in november.Benieuwd voor de eindafrekening.Voor 92 jarige alleenwonende schoonmoeder ,die niet graag in de kou zit ,vrees ik het ergste want die beseft het niet goed meer

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij vrezen hier voor de eindafrekening. We zijn ook veranderd.

  De hele winter hebben we het volgehouden met 1 graad minder op de teller, de winter was ook niet koud. Maar toch vond ik het soms echt moeilijk. Ik ben kouwelijke van aard.

  Maar wat doen oudere mensen die minder beweging en dus sneller koud hebben en leven van een klein pensioen?

  Wat doen jonge mensen met kleine kinderen en geldzorgen?

  Wonen wordt zo vreselijk duur.

  Nu wordt weer heel veel gestookt met hout, het milieu lijkt even van geen tel meer, tot ook dat weer een grote zorg wordt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die één graad minder hebben wij heel snel opgegeven. Ik ben ook kouwelijk van aard.
   Ik hoorde laatst van een kennis dat haar vader (man alleen met een minimum pensioen) per maand aan 450 euro voorschot zit (gas + elektr). Dat is toch niet te houden?

   Geliked door 1 persoon

   1. Inderdaad niet betaalbaar. Momenteel zijn er zoveel zorgen voor de politiekers, dat ik niet weet hoe ooit de begroting in de hand te houden. Dan ben ik bang voor de volgende generatie die met de gebakken peren zal zitten…

    Geliked door 1 persoon

 4. Hier al jaren zonnepanelen en een warmtepomp gelukkig. Maar wij hebben de thermostaat ook lager gezet. Ik ben zelf een kouwkleum en trek vaak een huisjas over mijn kleding aan als ik stil zit.
  Het moet vreselijk zijn als je een laag inkomen hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het hoeft niet overal zo te zijn hé. Ons huis is oud en wel zo goed mogelijk, maar zeker niet voldoende, geïsoleerd.

   Like

 5. Ik kreeg net onze afrekening van Sint-Amandsberg binnen: we krijgen 118 euro terug.
  Ik moet zeggen, ik ben al jaren geen koukleum meer, en Meneertje Mertens was dat nooit. De chauffage staat bij ons dus niet hard, anders voel ik me slecht (fysiek, bedoel ik). Er kon nog net een half graadje af. Ik ben nogal aan laagjeskledij en heb niks tegen een dikke trui en een dekentje in de zetel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed zo! Veel hangt natuurlijk ook af van de soort woning. De onze is vrijstaand en aan weerskanten van het huis tocht het enorm. Ik voel het zelfs als ik de keukenkastjes opentrek. Het huis van mijn moeder is hetzelfde maar rechts en links aangebouwd. Haar verbruik was ook altijd veel lager dan dat van ons. En ja, ik heb het graag heel warm en ik hou niet van dikke kleren en dekentjes. In de winter is de haard mijn beste vriend en mag het ’s avonds bij de TV gerust 24-25 graden zijn.

   Like

   1. Ik ga je niet zeggen op hoeveel de verwarming bij ons staat, maar bij 24-25 graden mag je me buitendragen 🙂 Is sedert de menopauze dat ik geen warmte meer kan verdragen.
    Zoals je weet woonden wij in een rijhuis, en inderdaad, het is er altijd een stuk warmer. Plus dat we sowieso veel warmte hadden van de zon, eens ze begon te schijnen. We hadden EPC C, en dat verbaasde me toch wel, want de voor- en achtergevel zijn niet geïsoleerd, en het dak nogal amateuristisch geïsoleerd naar de normen van begin jaren 90.
    Ik ben heel bewust op zoek gegaan naar een huis met een EPC van maximum C, liefst B, en B is het geworden. Met de energieprijzen in gedachten, uiteraard. En ik heb het gevoel dat we de verwarming hier ook wel “in toom” kunnen houden.
    Ik ben fan van dekentjes. Ik maak ze graag, ik zit er graag onder, ik kan ze niet missen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik ben een heel rare hoor, dat geef ik toe. In de zomer staat de airco hier op 20 want bij 25° val ik dood bij wijze van spreken. In de winter kan het mij niet warm genoeg zijn.
     Geen idee van de EPC waarde van ons huis. Qua isolatie hebben we gedaan wat mogelijk was.
     Wij hebben ook de warmte van de zon, in de voormiddag aan de achterzijde en in de namiddag aan de voorzijde maar met het dubbel isolerend glas kan de warmte er nauwelijks door. Hadden we nooit moeten nemen …

     Geliked door 1 persoon

     1. Haha Myriam, wij zouden bekvechten 🙂 Dat doe ik met Meneertje Mertens ook, want in de winter zet hij de verwarming in de auto op 21 graden, en in de zomer moet die op 18 staan. Ik snap dat niet 😀
      Bij ons kwam er toch behoorlijk wat binnen qua warmte, misschien omdat het schuine ramen waren en de zon er een hele namiddag op zat.

      Geliked door 1 persoon

  1. Geld dat we niet meer aan leukere dingen kunnen uitgeven. Maar voor mensen die dit niet kunnen betalen is het veel en veel erger.

   Like

 6. Dat valt vies tegen. Ik vrees dat het bij velen zo zal zijn… Ben er ook niet gerust in. Onze afrekening zal pas voor oktober zijn. Wij leven wel zuinig qua energieverbruik, maar aangezien de prijzen zo erg stijgen…

  Geliked door 1 persoon

 7. Alles word duurder zo ook de warmtebronnen…
  Vrees idd dat er vele in de problemen gaan komen hierdoor.
  En zeg nu zelf je kan daar aardig andere leuke dingen voor doen toch?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. En dan zijn de regerende kwieten van dit land verbolgen dat er weer zoveel hout door de schoorsteen wordt gejaagd. Milieuvervuiling, och ramp!

  Geliked door 1 persoon

 9. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor die immense prijsstijgingen? Uit beroepservaring weet ik dat veel (meer dan we denken!!) mensen het moeilijk hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Dit wordt voor velen een echte ramp!

  Geliked door 1 persoon

   1. Het benul is er zeker, maar geen enkele overheid kan sleutelen aan de basisprijs van de energieprijzen. Al wat ze kunnen doen is de accijnzen aanpakken, wat België onlangs ook deed.
    Cynisch te beseffen dat onze staatskas maanden dik heeft geprofiteerd van de snel stijgende energieprijzen en daardoor de megaput in de begroting door corona en de daarbij horende daling van de economie, uitgekeerde premies, vaccinatiekost,… wat heeft kunnen aanvullen. Er komt nog een héél bittere pil als ‘morgen’ meer en meer mensen elektrisch gaan rijden en die accijnzen een duik zullen nemen. Waarom worden anti-rookcampagnes niet harder in de verf gezet? De prijs van elke sigaret bevat een groot deel accijnzen. Als morgen minder sterke drank wordt gedronken,…

    Geliked door 1 persoon

   1. Nee klopt, en ik stook véél minder warm dan toen Henk nog leefde, dat scheelt wel iets. Hij vond 22 graden eigenlijk nog te koud, ik vind 19 graden prima met een dekentje over m’n voeten, dat wel maar dat is gewoon lekker.
    Vorige week is de verwarming niet eens aangeslagen, bleef op de nachtstand omdat de zon op de serre al zorgde dat het overdag 19 tot 20 graden was. Eer het dán te koud wordt ga ik naar bed. 😉

    Geliked door 1 persoon

     1. Voordeel van een wat hogere bloeddruk hebben, is wel onder controle maar ik heb het snel warm.en kan aardig tegen de kou.Ga ook graag naar de sauna en daar wordt je lichaamsthermostaat altijd lekker geprikkeld.
      Maar ja, Henk ging ook graag naar de sauna en was tóch een koukleum, maar hij had een heel lage bloeddruk, dat speelt vast wel mee.

      Geliked door 1 persoon

 10. De hoge energieprijzen zorgt voor veel financiële katers in vele gezinnen. Vanaf volgende maand zitten we met ons vast tarief ook met hogere prijzen… en dit volgens artikel… Vast of niet… het is voor iedereen, jammer genoeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Langs de andere kant mogen we blij zijn dat we het kunnen betalen, al had ik die centen liever aan iets anders gespendeerd.

   Like

  1. Ja, zeker als je je tank hebt laten vullen aan een hoge prijs en de mazout de volgende dag een pak goedkoper is zoals laatst.

   Like

 11. Ben weer eens begonnen aan een bloglees-marathon. En ik probeer dan altijd schrijver per schrijver te “werken”, dat is leuker omwille van de continuïteit in stijl en vaak ook de verhaallijn.

  Ja, die energieprijzen, … Ik zou ook het liefst zo snel mogelijk van het gas af willen. Want ik verdenk “hen” ervan dat die prijzen kunstmatig omhoog geschroefd worden om ons weg te jagen. Ecologisch is er iets voor te zeggen, tenzij er wordt overgestapt op een kachel uiteraard. Hier wordt nog even de kat uit de boom gekeken: wordt het (eindelijk) waterstof of komen er zonnepanelen bij?

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij ons zijn de zonnepanelen afgevoerd vanwege ons dak met houten roostering. En zonnepanelen gaan onze gasrekening niet doen verminderen. De houthaard gebruiken wel.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: