Te gek voor woorden

Vraag je je wel eens af waarom onze gezondheidszorg onbetaalbaar wordt?

Ik zal u een klein voorbeeldje geven.

In januari was ik op de consultatie bij mijn MKA-chirurg. Tijdens dit consult heeft zij onder lokale verdoving wat littekenweefsel weggebrand.

Vandaag kreeg ik de rekening van het ziekenhuis: kosten daghospitaal ten laste van het ziekenfonds twaalfhonderd-en-oneffen euro.

Ik begreep het niet, ik was toch niet opgenomen geweest? Op de factuur stond het trouwens duidelijk vermeld: van 15u43 tot 16u13. Een half uur dus.

Een telefoontje naar de facturatiedienst leerde me dat voor ‘deze prestatie’ een dagforfait wordt aangerekend en, op mijn verbaasde uitroep, dat dit volledig in regel is met de wet.

Stel dat de chirurg zo vijf ingreepjes doet per dag … het geld komt vlotjes binnen in het ziekenhuis op die manier.

Dit is toch compleet van de pot gerukt?! Vorig jaar ben ik acht keer bij mijn chirurg geweest om dingen te laten wegsnijden/wegbranden, maar nooit eerder heb ik zo’n factuur gehad.

Ik ben benieuwd naar de volgende factuur want twee weken geleden heb ik weer zo’n ingreepje gehad.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

40 gedachten over “Te gek voor woorden”

 1. Een vriendin werkt op het rekenhof van de ziekenhuizen in Vlaanderen. Ik hoorde vaak verhalen waar mijn oren van gaan tuiten, tot ik gevraagd heb er niet meer over te vertellen omdat ik niet langer het ‘wettelijke’ bedrog aankan. Corona heeft dit alles nog flink aangemoedigd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is ook om kotsmisselijk van te worden. Nu schrik ik, na alles wat ik heb voorgehad, niet meer van hoge ziekenhuisfacturen maar deze was er echt te veel aan.

   Like

   1. ja hier van ga je over je nek 😦
    te veel dure managers in de zorg en te weinig doctoren en verplegend personeel

    Like

  1. Dat is toch niet meer normaal? Meer dan 1.200 euro voor zo’n ingreepJE.
   Mijn persoonlijk aandeel voor deze factuur is 7.62 euro (die ik terugkrijg van mijn verzekering).

   Like

  1. Idem hier. Tot 200% extra op het ereloon van de arts(en) als je een kamer alleen wil. Alsof je dan een betere service krijgt. Hoeft ook niet want iedere patiënt verdient dezelfde goede zorg.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wij hebben ook geen ziekenfonds meer. Dat wordt nu gedaan door verzekeraars met winstoogmerk. Met aandeelhouders die zoveel mogelijk winst willen maken. Door het systeem van het PGB (Persoons Gebonden Budget) wordt er, o.a. door tussenbureaus, veel gefraudeerd.

    Like

 2. Verschrikkelijk is het. Toch maar goed dat de ziekenkas tussenkomt, maar dat is nu het punt niet he. Het is onmenselijk duur. Ik vraag me dikwijls af wanneer de ziekenkas failliet zal gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ongelofelijk eigenlijk. En dat gaat dan in de zak van managers en dokters die al goed verdienen, neem ik aan. Bij sommigen is de zak nooit genoeg gevuld.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben een beetje bang dat ik zelf problemen ga krijgen als ik het aankaart bij de ziekenkas. Ik wil mijn behandelingen niet hypothekeren.

   Like

  1. Tot hier toe heb ik voor zo’n Ingreepje altijd maar een 50 euro betaald en was mijn aandeel ook meer. Begrijp echt niet waar ze nu mee af komen. Ik ga volgende keer eens persoonlijk tot bij de facruratie en vraag wat meer uitleg.

   Geliked door 1 persoon

 4. Zieken zijn tegenwoordig “handel”, daar moet aan verdiend worden en men gebruikt heel veel administratie constructies om er zoveel mogelijk geld uit te halen. Het is werkelijk een grof schandaal.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ze lijken wel gek, wat ik hier voor lap rekening kreeg van een lullig lab bloedprikje een waslijst van allemaal héél kleine bedragen, alleen die rekening opmaken kost al veel geld.

    Geliked door 1 persoon

 5. Als je facturen krijgt van een ziekenhuis mag je er echt niet meer over doordenken ,want je staat verstomd wat ze durven vragen. Een vriendin kreeg de factuur die ze zelf moest betalen van een paar dagen ziekenhuis na een armbreuk. Het duizelde me en dan heeft ze wel een hospitalisatieverzekering waar je ook al niet minnetjes moet voor betalen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ooit na een dagopname een factuur gekregen voor een flesje water. De postzegel op de omslag kostte een stuk méér …

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: