Muurvast

Gisteren scheen na heel lange tijd de zon nog eens. Tijd voor een uitstapje, dachten wij. Ik kreeg zoonlief en zijn gezin ook zover om mee een stapje in de wereld te zetten.

‘De wereld’ als in ‘Antwerpen’. Het was zo lang geleden dat we nog in de stad waren geweest en de invasie van de Nederlanders was, aldus de krant, nu wel voorbij. En we gingen trouwens niet shoppen, we gingen stripmuren kijken.

Van de website Stripmuren:

Muurvast is de naam van het stripmurenproject in Antwerpen. Muurvast wil Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. Zij kiest grauwe, slecht onderhouden of zwaar betagde muren in de stad uit en tovert die met monumentale muurschilderingen om in blikvangers waarop de stad terecht fier mag zijn.

Vandaag telt de stad Antwerpen dertien stripmuren waarvan negen in de binnenstad. Ik heb ze niet allemaal gefotografeerd want sommige zijn gewoon niet zo goed in beeld te krijgen vanwege een boom die in de weg staat, of een hek dat het zicht belemmert.

Als je zo door de stad loopt zie je natuurlijk ook nog andere dingen. Zoals deze mooie Mariabeeldjes die je vindt aan gevels op straathoeken bijvoorbeeld. Dat wordt onze volgende stadswandeling.

We kwamen ook langs Carolus-Borromeuskerk, voor mij persoonlijk de mooiste kerk van de stad. De kerk was open en we zijn even binnen geweest. Kleine Man was erg onder de indruk. Hij vroeg of er ook prinsessen wonen. Waarop we hem moesten teleurstellen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

48 gedachten over “Muurvast”

 1. Ongelooflijk prachtig, en ook prachtig ongelooflijk hoe deze gedetailleerde Striptekeningen op de saaie muren de binnenstad verrijken. Voor mij een reden om nog eens naar de stad te gaan, voor Corona kwam ik er geregeld, nu al veel te lang geleden. Dank je voor de info.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vroeger was er ook de Comics in het station van Antwerpen. Jammer genoeg opgedoekt ( en vervangen door ?). Ook daar waren we regelmatig, toffe en beetje alternatieve locatie.

   Geliked door 1 persoon

  2. Je kan de wandeling ook met gids doen, maar dat vonden we met Kleine Man niet zo aangewezen. En eigenlijk vind je op de website alle info over kunstenaar, onderwerp, enz.

   Geliked door 1 persoon

   1. ik heb op de website gekeken maar vind wel in welk straat er zijn meer geen echte wandelroute. Of gingen jullie willekeurig naar de stripmuren. Heel lang geleden dat wij nog in de stad zijn geweest en willen allang eens zien wat er allemaal gewijzigd is.
    De bezoeken in de het harmonie dagelijks gedurende bijna 4 weken in augustus heeft mij alleen de tram terug leren kennen en het harmoniepark

    Geliked door 1 persoon

    1. Er staat een plannetje op de website en ook de route die je moet lopen (al klopt die niet altijd).
     Wij zijn ook met de tram geweest. Gebruik gemaakt van de nieuwe P+R parking op Luchtbal.

     Like

  1. Hoewel hij nog geen strips leest en die figuren niet kent, vond hij het toch heel leuk want ergens stond er wel eens een Spiderman of een Batman tussen. En dat kent hij wel. Maar ik schrok ervan hoe onder de indruk hij was van de kerk.

   Like

 2. dat was een heel mooi uitstapje , schitterende muurtekeningen , welke de stad opfleuren
  net als de beeldjes en andere kunst uit lang vervlogen tijden dat altijd blijft doen , zoals in zo’n mooie kerk
  rustige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, er zijn mooie dingen bij. Maar er is ook hele mooie graffiti in en rond de stad. Ik denk dat ik daar al eens een blogje aan gewijd heb.

   Like

 3. Prachtig die muurschilderingen. Ik vind het altijd weer knap hoe mensen dat kunnen en denk dan wel eens dat er ware kunstenaars tussen zitten

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel mooi om te zien hoe dat kleine mondje zich opende bij het binnenkomen van dat grote gebouw met veel pracht en praal. Ik vond zijn suggestie van prinsessen niet eens zo gek.

   Geliked door 1 persoon

   1. Helemaal niet. En vergeten zal hij dit niet. Mijn dochter kan zich nog zoveel herinneren van de bezoeken als klein kind aan kastelen en kathedralen. Zij vond dat ook prachtig en het is altijd blijven hangen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wannes is daar ook enorm door gefascineerd. Ik ben ook blij dat ze hem daarmee laten kennismaken, zoals het kasteel van Bouillon waar ze vorige zomer een schattenjacht gedaan hebben en hij ridder was, met een ‘écht’ zwaard. Hij spreekt er nog over.

     Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn er nog veel meer, maar dan niet strip gerelateerd. Zo is er o.m. een 900 meter lange waterkeringsmuur met heel mooie streetart. Tijdens een fietstocht door de haven van Antwerpen kom je er langs. Was voor ons ook een grote verrassing om een stuk industriegebied zo opgefleurd te zien.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een vriendin van me is helemaal gek van strips. In Brussel heeft ze ook een stripwandeling gedaan, maar deze in Antwerpen kent ze volgens mij nog niet. Ik zal het aan haar doorgeven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan ook zo genieten van die prachtige muurkunst. Zou op veel meer plaatsen moeten gebeuren!
  De gevelkapelletjes ken ik al langer. In de tijd dat we nog regelmatig “in ’t Stad” gingen wandelen of er moesten zijn voor het werk, letten we er steeds op. Ook de oude fraaie gevels waar nog een stuk van overgebleven was nadat de benedenverdieping verpest was tot winkeletalage. Er zijn nog (stukken van) juweeltjes bij!
  De Boromeuskerk is niet direct mijn stijl. Geef mij maar een sober romaans kerkje. Al die bombast leidt teveel af. maar de akoestiek daar is onovertroffen! Heb er een paar concerten bijgewoond en daar was niks nis mee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat ik aan Carolus Borromeus zo mooi vindt, is dat het zo’n lichte kerk is. Helemaal wit gepleisterd, veel ramen. De barokke buitenkant is ook niet direct mijn stijl.
   Er is ook een uitgestippelde gevelkapelletjes wandeling. Die wil ik ook nog eens doen.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: