Schatten op zolder

Met het rommelen tussen oude foto-albums vond ik nog twee CD-roms met oude foto’s die mijn schoonbroer ingescand had na het overlijden van mijn schoonouders in 1998.

Pareltjes, wat ik u zeg!

Schoonpapa werd geboren in 1915. De oudste foto die ik van hem heb dateert van zijn legerdienst, tussen 1937 en 1940. Hij heeft actief WO2 meegemaakt, is krijgsgevangen genomen maar is kunnen ontsnappen. Zijn enige zorg was zijn vrouw die met twee kleine kinderen achterbleef (schoonzussen zijn respectievelijk in 1940 en 1942 geboren). Tijdens zijn ontsnapping heeft hij een fiets gepikt die hem nog goed van pas is gekomen tijdens en na de oorlog. Hij reed er mee naar “De Vlaanders” om aardappelen en andere etenswaar die in de stad nog nauwelijks te krijgen waren.

Verder heeft hij zijn hele leven gewerkt bij een fotogravurebedrijf in Antwerpen. Hij is er onderaan de ladder begonnen met onder andere het manueel inkleuren en corrigeren van prenten en foto’s. In de loop der jaren is hij opgeklommen tot in het directiecomité.

Kijk naar zijn haarsnit, is weer helemaal actueel. Foto van eind jaren ’40.

In zijn functie als technisch directeur ontving hij tijdens een bedrijfsbezoek onder andere koningin Fabiola en mocht hij haar de hand drukken. Moet in de jaren ’70 geweest zijn.

En daar heb ik een foto van.

Ik heb mijn schoonvader niet anders gekend dan met pak en das. Ook na zijn pensioen droeg hij altijd een das. En een veston als hij de deur uitging.

Zo ook tijdens een uitstap in de natuur als deel van een zakenreis naar Ijsland eind jaren ’70.

Of tijdens een zakenreis in het bloedhete Miami (begin jaren ’70).

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

47 gedachten over “Schatten op zolder”

  1. Prachtige foto’s en geweldig te lezen dat je schoonvader overal en altijd een das droog. Mijn schoonvader namelijk ook. Ik herinner me dat hij tijdens zijn bezoek aan ons in Amerika zijn das niet 1 keer uit liet, zelfs niet voor een lange wandeling in de woestijn bij zeer hoge temperaturen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Straf hé. Ja, de mannen van die tijd waren dat zo gewoon zeker? Op het werk zal hij wel gemoeten hebben, maar in zijn vrije tijd???

      Like

    1. Dat deed hij voor zijn job. Waren kunstwerkjes van andere artiesten. Hij heeft later wel wat geschilderd (niet mijn stijl), en twee van zijn kinderen zijn ook heel creatief en exposeren wel eens.

      Like

                1. Zeer origineel. Dit vind ik persoonlijk een van zijn mindere. Ik vind er geen andere op het www. Zal hem eens zeggen dat hij een website moet maken met zijn werk.

                  Geliked door 1 persoon

  2. Waow, Alweer een stukje mooie familie geschiedenis. knap dat je schoonvader het zo ver schopte.

    Like

    1. In die tijd kon dat nog he. Opleiding binnen het bedrijf. Een diploma had je niet nodig want hij is ook maar tot zijn 16 naar school geweest.

      Like

  3. Mijn vader droeg – tot grote ergernis van mijn moeder – zelfs zijn veston en das om de auto te wassen ….

    Geliked door 2 people

      1. Ik heb altijd gedacht dat het als eerbetoon aan zijn auto was, want ooit heeft hij zijn auto gewassen (nog net niet in rokkostuum) en snel in de garage gereden omdat het op regenen/sneeuwen aan kwam. Toen is hij – tevoet – door de sneeuw naar zijn schoonvader aan de andere kant van Sint-Niklaas geploeterd om een verbouwing aan het huis te bespreken. Niet dat hij niet durfde rijden met dat weer, maar de auto was net gewassen …

        Geliked door 1 persoon

        1. Hahaha, neen, ik geloof niet dat mijn schoonvader zo om zijn auto bekommerd was. Hoewel zijn eerste toch wel een paradepaardje was (Studebaker Coupé).

          Like

  4. Mooi vak heeft hij gehad.
    Mijn vader droeg ook altijd een stropdas. In zijn eerste beroep schoenmaker en later werd hij meubelmaker en droog onder stofjas wel de das.
    Hij zei ook dat hij zich bloot voelde zonder das.

    Geliked door 1 persoon

    1. Mijn schoonvader droeg ook een das onder zijn stofjas, dat kan je zien op de foto. Gewoonte waarschijnlijk net zoals er dames zijn die zich niet oké voelen als ze geen lipstick op hebben.

      Geliked door 1 persoon

  5. Oh… wat een juweeltje die eerste foto, wat een mooie jongeman met een lieve uitstraling. Zijn kapsel, dat naar jouw zeggen nu weer modern is werd bij ons indertijd een “bloempot kapsel” genoemd . De kapper werd de bloempottenkapper genoemd omdat het leek alsof er een bloempot op het hoofd was gezet waarlangs geknipt werd. 😉 Henk had dat kapsel al niet meer, die had een vetkuif maar droeg nog wel pakken en stropdas toen ik hem leerde kennen en heeft dat nog tot eind jaren 60, beging jaren 70 gedaan. Je had een bijzondere schoonvader laten de foto’s zien.

    Geliked door 1 persoon

    1. Bij de Turkse barbier komen alle mannen buiten met zo’n kapsel.
      Die lieve uitstraling heb ik helaas nooit gezien. Schoonvader was nogal een… euh… autoritair persoon.

      Like

Reacties zijn gesloten.