Over makke schapen en protest

Wat zijn wij Vlamingen toch makke schapen. Dat is nog maar eens heel duidelijk geworden tijdens deze (al) twee jaar durende pandemie. We (of de meerderheid dan toch) laten ons braaf vaccineren, drie keer reeds. We blijven geloven in de ontelbare loze beloftes die de regering ons gedaan heeft. Beloftes die soms na een week alweer ingetrokken werden. We blijven het pikken dat de regering beslissingen neemt tegen de adviezen van de wetenschappers in. En vooral: ik heb het gewoon laten gebeuren om mijn kleinzoon vele maanden niet te zien tijdens de eerste lockdown. Uit angst, want de bevolking bang maken, daar zijn ze goed in geslaagd. Ik vind het nu wel genoeg geweest.

Neen, dan de Nederlanders …

Verschillende restaurants niet zo ver bij ons over de grens waar wij ook vaak komen kondigden gisterenmorgen openlijk op Facebook aan dat ze uit protest toch open zouden gaan. Mét toestemming van de gemeentes. De meeste weliswaar maar voor één dag, maar ze doen tenminste iets. Dat zie ik in België nog niet gebeuren.

En ik begrijp die mensen want het ís ook genoeg geweest. Scholen mogen open, winkels (ook grote zoals Ikea) mogen open, sexwerkers mogen werken maar de horeca en de cultuursector blijven in de kou staan. Nederland is nu al een maand in lockdown en de besmettingscijfers zijn nog nooit zo hoog geweest. Niet alleen in Nederland trouwens. Aan de horeca en de theaters zal het dus niet liggen.

Benieuwd of de Nederlandse regering nog gaat plooien voor 25 januari.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

53 gedachten over “Over makke schapen en protest”

 1. De overheden rommelen inderdaad een beetje aan en een éénduidige lijn is er niet in te vinden, maar volgens mij is er ondertussen een ander virus waar iedereen mee te maken gaat krijgen: de ENERGIEPRIJZEN !!!!! Betalen is blijkbaar véél minder erg dan een paar tijdelijke beperkingen die onze gezondheid aanbelangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, daar ben ik ook bang voor. Ons voorschot voor gas is al verviervoudigd. Er gaan heel veel mensen in de problemen komen.

   Like

 2. Covid kwam uit de lucht gevallen en niemand die weet wat ze er mee aan moeten. En ze proberen maar wat. Ik ga niet zeggen dat ik met alle regels akkoord ga. maar eerlijk, ik zou het niet beter doen vrees ik. Hoe los je zo’n pandemie op? En ja , ze maken inschattingsfouten, uiteraard. En ik ben sinds covid niet meer de zelfde persoon, vanwege al die beperkingen en idd de angsten die ik gekweekt heb. Het is zo’n moeilijke materie. Ik hoop alleen dat het tij nu vlug zal keren. Wie had ooit gedacht dat zoiets ons ooit zou overkomen. Nog steeds een nachtmerrie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben ook niet meer dezelfde. Ik ben een kluizenaar geworden. Ik weet ook niet hoe je ’t moet oplossen maar als duidelijk is dat de meeste besmettingen in de scholen zitten, dan moet je daar iets aan doen en niet steeds de horeca of de cultuur gaan straffen want daar zit het probleem niet.

   Geliked door 1 persoon

    1. Waarom niet? Als dat het virus kan tegenhouden? Dat is toch wat we allemaal willen? Mijn vriendin belt net. Haar kleinzoon (12) positief getest, al de vierde in zijn klas. Vijf dagen quarantaine. De school is amper één week terug open.

     Like

     1. Ik vrees dat we het alleen kunnen stoppen door het allemaal door te maken, er is weinig ontkomen aan met deze besmettingsgraad, maar het virus verliest aan kracht. Steeds meer, denk en hoop ik.
      Kinderen terug thuis betekent grote problemen voor de werkende ouders én ik hoor dat er al veel achterstand is in het onderwijs. Kinderen zijn niet gemaakt om online les te krijgen

      Geliked door 2 people

      1. Ik denk ook dat we het moeten doormaken. Kinderen thuis is inderdaad een probleem voor werkende ouders maar sowieso gaan er steeds meer klassen in quarantaine moeten gaan als het virus zo om zich heen blijft grijpen. En de achterstand, vinden we het dan zo’n probleem om het jaar eens over te doen? Dit zijn toch uitzonderlijke omstandigheden.

       Like

 3. Vlamingen zijn vaak te braaf, Nederlanders zijn vaak te assertief. Geef je ze een vinger, dan nemen ze je hand. In ieder geval draait het nog steeds om dat smerige virus. Ik hoed mij en begeef me niet in de massa, ook niet in de horeca zolang het virus heftig woedt. De keuze van wat nu wel of niet open mag, vind ik onnavolgbaar en vaak onlogisch. Op scholen krioelt het in ieder geval van de besmettingen… waar veel mensen samen zijn …

  Geliked door 1 persoon

  1. De scholen zijn echte broeihaarden. Dat hoorde ik ook gisteren in het debat op Op1.
   Wij gaan wel op restaurant. Ik vind het veilig. In ieder geval veiliger dan bij Ikea te gaan aanschuiven (hoewel ik er eigenlijk dringend moet zijn en de vestiging in Wilrijk gewoon open is en was).

   Like

   1. We testen onze klas en onszelf voorlopig elke maandagochtend. Vorige week had ik 7 leerlingen die aanwezig waren, twee van hen testten positief en mochten meteen weer naar huis…

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is best veel. Op den duur gaan we er allemaal aan moeten geloven, daar ben ik bijna van overtuigd. Zolang we er dan maar niet te ziek van zijn. Mijn broer heeft in november de delta variant gehad en die is nog steeds op de sukkel.

     Geliked door 1 persoon

     1. Mijn schoonbroer ook. Hij is echt nog heel zwak. Hij is sowieso hartpatiënt. Mijn oudste zussen kregen beide de Deltavariant ondanks hun boosterprik. Zij hadden zware verkoudheid, geen koorts, maar wel moeheid, smaak- en reukverlies.
      Wij zeggen het op school ook: wie is de volgende? In mijn team zijn we met 10. De jongste kreeg eerst corona tijdens de eerste golf. Reeds vijf van de negen hadden corona. De zesde is net terug van omikronvariant. Nu zijn we nog slechts met drie die het nog niet hadden…

      Geliked door 2 people

     2. Dat is 1 van de problemen: long covid. Daar ben ik wel degelijk bang voor, zowel voor mezelf als voor de mensen rondom me. Ik ken namelijk mensen die dat hebben en dat is geen lachertje. Er is niks mis met daar bang voor te zijn.

      Geliked door 1 persoon

 4. Ach wat heet makke schapen, ik ben toch wel aldoor zélf blijven denken. Met in acht neming van naar mijn idee noodzakelijke regels maar in eigen huis toch met “zelfbeschikkingsrecht” , Het is me allemaal té ongeloofwaardig en slecht geregeld in Europees verband, belachelijk dat “eenheid” tot verschillende coronaregels ( en benzineprijzen) kan leiden. Zó werk het niet. Vandaar ook nu nog géén booster prik, dat bekijk in het voorjaar pas op z’n noodzaak. Nu vind ik het niet nodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Groot gelijk heb je. Ik ben lang bang geweest, en heb overdreven – als een mak schaap – strict de regels gevolgd, omdat ik risicopatiënt ben. Eén Europa, met overal andere regels, en het gaat overal even slecht. Tja.

   Like

 5. Het is zo het is en we moeten ermee dealen…wel op mijn eigen manier want wil me niet bang laten maken. En ja de ondernemers moeten wel proberen te overleven dus snap heel goed dat ze zich laten horen. Woon over de grens en voel me soms (wel) een mak schaap…die de regeltjes netjes volgt.
  Maar een knuffel van de kleinkinderen sla ik nooit af…dan ben ik rebels haha
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik herken me perfect in je schrijven ivm ons, Belgen. Het zouden mijn woorden letterlijk kunnen zijn. In hang maken waren ze hier kralen, en verdorie, ook ik liet me erdoor overdonderen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik denk dat je analyse over de Belgen niet klopt. Want er is misschien bij ons veel minder openlijk protest, in de praktijk worden veel maatregelen gewoon met de voeten getreden. Maskers worden niet gedragen (tot zelfs niet in het ziekenhuis), de coronapas wordt in veel zaken gewoon niet gevraagd, dat verplicht thuiswerk wordt ook vaak gewoon niet gedaan (ik heb daar al ruzie moeten ver maken met mijn leidinggevende) , in quarantaine gaan wordt ook vaak niet nageleefd…
  De gevolgen zien we.
  Ik heb geen probleem met de coronamaatregelen, juist omdat ik geen schaap ben, kan nadenken en besef dat er iets moet gebeuren en niet alleen aan mijn eigen gemak en gezondheid denk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eerlijk? Dat wist ik niet. Ik doe wat ik moet doen en ik weet zeker dat ik het ziekenhuis niet binnen geraak zonder mondmasker. Daar wordt streng op gecontroleerd! Idem voor de winkels. Ook de coronapas heb ik al overal moeten laten zien. Misschien dat ze in de stad wat losser omgaan met de maatregelen? Op een dorp zijn de mensen zeer braaf en volgzaam. Trouwens, die inbreuken zijn klein bier in vergelijking met de horeca openen terwijl het verboden is én dit openlijk aankondigen op social media. Dat durft een Belg niet.
   Ik heb er ook verder geen moeite mee om de maatregelen te volgen. Wij zien binnenshuis nog altijd alleen maar onze kinderen en 1 vriendin. Al ongeveer anderhalf jaar lang.

   Like

   1. Ik was een paar maanden geleden op spoed in een ziekenhuis en daar zat ene man die zijn mondmasker niet wilde dragen. Ik reageerde daar op, de verpleging kwam op mijn vraag telkens zeggen dat dat op moest, maar hij deed het telkens opnieuw onmiddellijk weer af als ze verdwenen. Op den duur werd hij zelfs agressief omdat ik er bleef op reageren en hebben ze hem eventjes buiten laten wachten. Maar een uur later zat hij er alweer zonder mondmasker op.

    Ik ga al lang niet meer op restaurant, maar in november deed ik dat wel nog en toen werd het meestal niet gevraagd. Er werd overigens ook niet geventileerd. Daarom ga ik niet meer op restaurant.

    Ik neem af en toe in geval van slecht weer een tram als ik ergens moet zijn en daar zitten ook steeds mensen op zonder mondmasker.
    Maar het zou kunnen dat dat niet overal hetzelfde is.

    Geliked door 1 persoon

    1. Jij woont in de stad hé (of toch vlakbij). Ik denk echt dat dat een hemelsbreed verschil is met ‘den buiten’. Ik zie zelfs verschil tussen ZNA Middelheim en AZ Klina. In Klina word je temperatuur gemeten voor je binnenkomt, in de wachtzalen is er telkens een stoel tussen twee stoelen waar je niet mag zitten. In Middelheim ga je gewoon binnen en in de wachtzaal mag je weer net zoals vroeger als sardientjes in een blik dicht bij elkaar gaan zitten (ik blijf dan liever even op de gang staan wachten). En er zal overal wel kaf tussen het koren zitten maar mijn ervaring is dat de maatregelen correct worden toegepast, ook in restaurants.

     Like

  2. helemaal mee eens en ik ben ook geen mak schaap maar wel realistisch. Ik ben ook niet bang maar voorzichtig want ik wil niet ziek worden.
   Lisa

   Geliked door 2 people

   1. Dat wil ik ook niet en daarom ben ook ik voorzichtig. Maar het komt wel dichter en dichter. Op Wannes zijn school gaat de ene na de andere klas dicht en bij mijn schoondochter valt ook de ene na de andere collega uit.

    Like

 8. Ik heb zelf de regels zo goed mogelijk gevolgd tot nu toe, ook al vond ik ze niet altijd even logisch of rechtvaardig. Al ga ik er niet over uitweiden, want het is moeilijke en gevoelige materie. Overigens heb ik al veel mensen in mijn omgeving gezien die zich niet aan de regels houden hoor, achter de schermen is de burgerlijke ongehoorzaamheid best wel groot, soms met de nodige frustratie tussen ons en familie of vrienden tot gevolg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier vaak ook met de nodige ergernis hoor. Mijn BFF onder andere nam het nooit zo nauw met de regels. Maar ze heeft bijgeleerd. We hadden afgesproken dat ze morgen op de koffie zou komen. Ze heeft net afgebeld want haar kleinzoon heeft positief getest en die had ze donderdag nog gezien. Kijk, ze leert het toch nog.

   Like

 9. Ik versta sommige regels van de overheden ook niet… dit mag, dat niet… er zit vaak geen logica in. Verschrikkelijk voor de mensen die keer op keer getroffen worden in hun portemonne… het zal je maar overkomen!

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik hou me aan de regels, draag FFP2 maskers op de juiste wijze, ook op straat. We blijven veel thuis maar gaan ook op vakantie en naar een restaurant, voor zover mogelijk. Mijn man en twee zonen werken als tandarts, zij moeten iedereen behandelen, ongeacht wel/niet gevaccineerd …. Dus als ik bang zou zijn voor besmettingen had ik ook binnenshuis geen leven meer ….

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan heb je inderdaad geen leven meer. Als je doet wat er van je verwacht wordt, dan ben je goed bezig. En angst is een slechte raadgever … maar ik ben er toch ingetrapt tijdens de eerste lockdown.

   Like

  1. Het ging er mij in eerste instantie om dat wij alles maar over ons heen laten komen en dat de Nederlanders veel flinker zijn en zich laten horen door burgerlijk ongehoorzaam te zijn.

   Geliked door 1 persoon

 11. Er is protesteren en protesteren. Ik kan me wel vinden in de manier waarop de horeca dat afgelopen weekend deed. Maar voor de rest heb ik niet zoveel op met roepende, tierende, vechtende en brandstichtende “protesteerders”, waar ze ook vandaan mogen komen. Protesteren doe je in het kieshokje, maar dan niet door voor opruiers te stemmen …

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zeker! Gelukkig mag je nog wel gewoon naar de supermarkt in Nederland en daar staat het altijd vol met wagens met Belgische nummerplaten.

   Like

 12. Ach er wordt veel over gepraat maar een echte oplossing is er tot nu toe nog niet gevonden. Het helpt geen zier om te klagen en te zagen en de schuld op anderen te steken en dan toch maar je eigen goesting doen. Voorzichtig zijn en blijven dat doe ik want na twee zware operaties weet ik wat ziek zijn betekent . Ik heb de regels bij de eerste uitbraak héél strikt nageleefd maar ondertussen niet meer. Ik ontvang mijn kinderen en een paar vrienden thuis. Er komen geen kussen en omhelzingen aan te pas. Ik doe boodschappen enkel in twee winkels ( de colruyt en de carrefour) en dan nog op de kalme momenten. Ik ga niet op restaurant ,hooguit een koffietje op een open terras, ik ga niet op reis, neem zelfs niet de trein of tram… Als dat allemaal niet volstaat ,dan weet ik het niet meer.

  Geliked door 1 persoon

 13. mak of niet , ik kreeg dat covis wel , ondanks de 2 vaccinaties in het voorjaar , bleef ook weg van drukte , op eten halen in de supermarkt na 😦 op randje van de dood gelegen , en op 1 of andere wijze weer hersteld , lange revalidatie en ben er nog lang niet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, weet ik dat jij het flink te pakken had. Ik ontken ook niet dat het bestaat. Mijn neef is eraan overleden en mijn broer is ook nog steeds herstellende.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: