Nieuwjaarke zoete

Nieuwjaarke zoete 
Mijn varken heeft vier voeten
Vier voeten en een staart
Is dat dan geen centje waard
Ja ja, ’t is waar
Ik wens u een zalig nieuwjaar.

Het is hier in de streek de gewoonte dat kinderen nieuwjaar komen zingen op de laatste dag van het jaar.

Nieuwjaar zingen heeft, net zoals de nieuwjaarsbrief waarover ik morgen ga schrijven, een historische oorsprong. In de tijd toen er nog veel armoede was liepen er vaak bedelaars door de stad. Het eindejaar was dan de ideale gelegenheid voor rondtrekkende muzikanten of kinderen uit arme gezinnen om hun beste beentje voor te zetten en bij de rijkere klasse te gaan aanbellen hopende op een beetje warmte en vrijgevigheid. Met het zingen van een lied hoopten ze op wat goede wil van de beter bedeelden. Er werd dan ook gevraagd naar eten, drank, warme kleding om aan de primaire behoeften te voldoen. Dat rond het varken een lied werd gezongen is begrijpelijk gezien de calorierijke voeding die het verschaft in de koudste periode van het jaar.

Ik zit nu te wachten op de eerste ‘zingertjes’ om hun liedjes – modernere versies dan het liedje hierboven – te aanhoren en hen een snoepje te laten uitkiezen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

13 gedachten over “Nieuwjaarke zoete”

 1. Toch een mooie traditie. Wij deden dat destijds enkel met Drie Koningen. Ik heb het echter maar één keer gedaan omdat we twee keer werden uitgescholden voor schooiers… zelfs met bedreiging om de waakhond achter ons te sturen.
  Vroeger waren de mensen toch ook niet al te lief. Zeker niet in zo’n klein boerendorp.

  Geliked door 1 persoon

  1. Geen idee of het in de steden gebruikelijk is. Hier in de gemeente in ieder geval wel maar meestal alleen in de winkelstraten. Ik ga dus met mijn voorraad snoep blijven zitten.

   Like

 2. Ik herinner mij een groepje driekoningenzangertjes die bij ons aanbelden. Die gezichtjes toen ik direct door de deurspleet met de vinger tegen de lippen “ssshhhttt” deed! Ze werden rijkelijk beloond voor hun samenzweerderige stilte. Onze jongste was na een uur of drie geschreeuw en gehuil (tandjes) eindelijk ingedut …

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: