Herinneringen …

Een blogpost met herinneringen aan lang vervlogen tijden …

Als eerste ons ouderlijk huis. Dit rijtje huizen zijn de oudste in onze straat. Ze zijn gebouwd omstreeks 1937.

Mijn ouders kochten het toen ze trouwden in 1953. Zoals zo vaak gebeurde in die tijd hebben ze eerst een aantal maanden ingewoond bij de ouders, al weet ik niet meer of het bij bomma en bompa was of bij moemoe en vava.

Ik herinner me nog dat zij een tijdlang de bovenverdieping verhuurden aan mensen die later onze overburen geworden zijn.

Er is in de loop der jaren ook flink aan verbouwd. Omstreeks 1962 werd het een winkelhuis voor de verkoop van ‘granen, zaden en meststoffen’. Mijn moeder runde de winkel, mijn vader werkte in het labo bij Agfa-Gevaert en nam op zaterdag de bestellingen voor zijn rekening.

Toen mijn ouders stopten met de winkel – dat moet ergens in de jaren ’80 geweest zijn – werd er opnieuw verbouwd. Het winkelhuis kreeg een andere voorgevel en ook binnen waren er wat veranderingen. De buitenkant ziet er tot op de dag van vandaag nog hetzelfde uit. Het huis van de buren is trouwens nog in de originele staat.

Sinds het overlijden van mijn moeder in januari 2014 woont mijn nichtje, de dochter van mijn broer, in ons ouderlijk huis. Zij heeft de binnenkant aangepakt en er een moderne woning van gemaakt. Ik loop er de deur niet plat maar het is wel fijn dat het huis in de familie is gebleven.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

35 gedachten over “Herinneringen …”

 1. Een totaal andere look nu, maar wel leuk dat het nog steeds het originele huis is 🙂
  Mijn vader werkte trouwens ook bij Afga-Gevaert (hij stond in de gietzalen, zeer ongezond met alle gevolgen van dien….)

  Geliked door 1 persoon

 2. Die oude foto’s van huizen zijn vaak heel charmant. Wat een mooie straat!
  Als het ouderlijk huis binnen de familie blijft is het heerlijk. Ik heb het niet mogen meemaken

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie herinnering. Ik kom zelden nog voorbij ons ouderlijk huis. Het is twee jaar geleden verkocht. Alleen mijn moeders winkel is binnen de familie gebleven. Dat is wel fijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat was een zandweg. Voordien was het daar allemaal heide, tot op het einde van de 19de eeuw de spoorweg werd aangelegd. Nadat er in 1911 een echt station geopend werd (de Joden uit de stad kwamen hier op vakantie) verschenen de burgershuizen aan beide kanten van de spoorweg.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik hou heel erg van huizen met erkerramen. Ik dacht al dat je originele thuis goed op je huidige woning lijkt.
  Ik kan ook nog naar mijn ouderlijk huis, want mijn jongste broer kocht het. Hij heeft nog nooit elders gewoond dan daar.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een prachtige straat en eigenlijk jammer dat die gezellige erkertjes verdwenen zijn. Het zal de eenheid van de huizen in straat toch een beetje aantasten. Het huis waarin ik opgroeide is in handen van mijn oudste zus maar dat verhuurd zij. Op een moment van een huurderswissel ben ik er toch een paar keer terug geweest, Wat leek de kamer toen klein vergeleken bij vroeger.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze zijn niet allemaal verdwenen hoor. Mijn ouderlijk huis is in dat rijtje het enige dat verbouwd is. De andere zijn nog origineel.

   Like

 6. Ik vind het sowieso fijn als een ouder gebouw in ere wordt gehouden/kan worden gehouden. Die steriele nieuwbouw die heden oprukt, vind ik maar niks.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind de steriele nieuwbouw (de zgn. blokkendozen) ook wel iets hebben. Veel ruimte, licht, lucht, … In onze straat is het – typisch Belgisch – een mengelmoes van oud over jaren ’70 tot zeer modern.

   Like

    1. Ja, dat is vreselijk. Gelukkig mag er hier in de gemeente max. 3 hoog gebouwd worden en zijn de meeste nieuwe appartementen in ‘villa’-stijl (en bijgevolg onbetaalbaar), maar alle oude woningen worden opgekocht door dezelfde projectontwikkelaar die er appartementen in de plaats zet. In een dorp!

     Geliked door 1 persoon

  1. Wel niet gemakkelijk voor gordijnen! Bij ons is de erker op de bovenverdieping, dus geen inkijk en geen gordijnen.
   Toen onze zoon nog thuis woonde was dat zijn kamer en hij had er destijds een passend bureaumeubel in gemaakt.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: