Swingen

Neen, ik ga niet dansen. Da’s niet echt mijn ding.

Het zijn de energieprijzen die de pan uit swingen.

Zo kregen wij van het bedrijf waar wij elektriciteit van afnemen een mail dat zij het vast jaarcontract dat wij bij hen hebben niet langer automatisch verlengen. Perfect wettelijk, maar jammer voor ons!

De CREG-test leerde mij dat het goedkoopste contract (vast, maar bij een andere leverancier) maar liefst 600 euro duurder zal zijn op jaarbasis.

Idem voor gas. Ons voorschot werd recent al met 20 euro per maand verhoogd. Ik moest echt naar adem happen toen ik het resultaat van de CREG-test zag. Hetzelfde (variabel) contract bij dezelfde leverancier zou maar liefst vijftienhonderd euro duurder zijn. U leest het goed: vijf-tien-hon-derd!

Gelukkig was er toch nog een goedkopere optie: slechts 920 euro duurder.

Dringend tijd om een en ander eens diepgaand te onderzoeken! Wij zijn daar nogal laks in. We betalen en denken er verder niet over na. Daar moet verandering in komen!

Ik weet weer wat doen de komende dagen.

En misschien toch maar een (huur)stekje in Spanje zoeken om de lange winter te overbruggen …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

51 gedachten over “Swingen”

  1. Ik zie al waarover het gaat. Hoe groen de groene stroom is van de ‘grote’ leveranciers. Ik had er al iets over gelezen in de krant een tijd geleden. Dan laten ze de klanten in de waan dat ze goed bezig zijn …Een schande.

   Like

 1. Ik herken hier dezelfde laksheid. Wat is blijft vaak.
  Bij ons lijkt het tot hier toe nog meer te vallen met ons vast contract. Maar overal rondom hoor ik dezelfde verhalen. Die enorme stijging is vreselijk, ik moet ook vaak denken aan de vele mensen die nu de winter grotendeels in de koude zullen doorbrengen…..

  Geliked door 1 persoon

 2. Katrien houdt zich hier behoorlijk grondig mee bezig. We switchen geregeld. Maar dat de prijzen heden de pan uit rijzen, staat als een paal boven water.
  Nog even en de middenklasse valt weg; er zullen nog slechts dutsen en gegoeden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, het is best wel erg en dan die toestanden met het verplichten van renoveren.
  Ze denken dat mensen thuis een ezeltje staan hebben die geld schijt.

  Like

  1. Echt hè?! Een huis kopen op zich is al een enorme investering. Dan nog verplicht gaan renoveren. En Zuhal gaat dat dan oplossen met renteloze leningen en premies. Die droomt luidop!

   Geliked door 1 persoon

   1. Inderdaad, we zijn er hier ook wel bezorgd in.
    De soep gaat nooit zo heet gegeten worden alsdat ze opgediend is, maar toch baart het zorgen, ge moet er maar tenslotte allemaal het geld voor hebben, moest het écht verplicht worden én dan nog zie ik mensen die op pensioen zijn of ouder dan 75, daar zéker niet meer aan beginnen, want dan dient het eigenlijk alleen nog de gene die achter u komen en hebt ge er zelf geen genot van.

    Geliked door 1 persoon

    1. Voorlopig gaat het alleen over een woning die je aankoopt, niet een die je al hebt. Het zal dus voornamelijk jonge(re) mensen aanbelangen. De ouderen die hun woning verkopen gaan dan de pech hebben dat hun onvoldoende geïsoleerde woning zeer hard zal dalen in prijs.

     Geliked door 1 persoon

     1. Klopt, maar voor zover ik gelezen heb (als we’t allemaal mogen geloven) gaat het ook van toepassing zijn, wanneer je een woning wil gaan verhuren. Daar snap ik de redenering nog wel en kan ik er ergens inkomen, maar voor de rest gaat dat gewoon niet te betalen zijn én dan nog het moeten overschakelen naar een elektrische wagen… Dat gaat ook weer een ferme noot kosten…

      Geliked door 1 persoon

 4. ik ben in ’19 overgestapt en nam een vast contract voor 3 jaar , had al bericht van de firma , dat ik vooreest nog goed zit pppffftt
  maar je leest en hoort niet anders van stijgende kosten , voor heel velen niet op te brengen
  ja reken alles maar goed na , en dan is een overwinter adresje in het zuiden misschien nog het goedkoopst
  suc6

  Geliked door 1 persoon

   1. ik ga die kant niet op , red me prima hier , en gebruik niet zo gek veel
    maar wie weet voor jullie een idee dacht ik

    Like

  1. Ja zeker. Maar de winter is nog lang hé. Wij stoken vaak al van augustus tot in mei. Nadeel van een oud huis én mijn aversie tegen een dikke pull in huis. Ik heb de thermostaat al een halve graad lager gezet (21.5 ipv 22°). Alle beetjes helpen denk ik dan maar.

   Geliked door 1 persoon

    1. Overdag zijn we veel bezig, dan vind ik 21.5 wel OK en ’s avonds brandt de haard en is het meestal rond de 24° (of meer zodat je gaat lopen van de warmte).

     Geliked door 1 persoon

 5. daar wil ik me helemaal niet mee bezig houden, zó geen zin in alles weer na moeten zoeken. Ik ga het wel zien. mooie bijkomstigheid is dat de verwarming nu drie graden lager staat dan toen henk nog leefde. Hij was de koukleum, voor mij is 19 graden met een dekentjej over voeten heel comfortabel.

  Like

   1. Heerlijk, wel een dekentje over m’n benen. Ik hing altijd half tegen het plafond bij 22 graden dan had ik zo min mogelijk aan. Nu meestal gewoon een lekkere warme badjas

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik ben geen dekentjesmens, vind het ook niet comfortabel om een dikke trui te dragen in huis. Dan liever de verwarming wat hoger. Of de haard… 24/25 graden. Heerlijk!

     Like

     1. Nee dikke truien wil ook niet, dan heb ik het veel te snel warm en je kúnt er niets mee. De fleece badjas kan ik wat meer of minder dicht doen. De open haard is heerlijk, gewoon zo’n totaal andere warmte dan de cv. Maar verder ben ik gewoon warm van mezelf geloof ik. In de slaapkamer is nog nooit verwarming aan geweest en staat het raam altijd open, ook in hartje winter, héérlijk zo’n koele slaapkamer waar ik dan in m’n natuurlijke staat het bed in duik. (Dát is wel ff minder nu in uppie)

      Geliked door 1 persoon

      1. Een koude slaapkamer vind ik dan ook wel weer heerlijk. Vroeger, voor we dubbele beglazing en isolatie hadden, stonden de ijsbloemen op de ramen in de slaapkamers. Nu komt de temperatuur niet meer beneden de 17° en dat vind ik best wel jammer.

       Like

 6. Wij hebben een vast contract maar maken ons toch ook wel zorgen… wij zijn daar ook laks in, we betalen gewoon maar. Onlangs nog eens opgezocht wat voor contract we hebben, we hebben al jaren hetzelfde contract, dat we eigenlijk niet meer wisten welk contract we hadden. Het al voor veel gezinnen een financiële domper zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat laatste vrees ik ook. Wij hebben ook al jaar en dag hetzelfde contract. Werd automatisch ieder jaar verlengd. Maar we gaan nu toch veranderen want onze huidige leverancier blijkt bij de duursten te zijn ….

   Like

 7. Wij gaan dat echt ook eens moeten bekijken. Het huis wordt wel met mazout verwarmd en ik denk dat dit de grootste kost is. Ik weet niet of wij veel zouden kunnen besparen op electriciteit. Wij blijven ook vasthangen aan onze vaste leverancier, ondanks al die telefoontjes die we krijgen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Als er één investering is die ik me nog niet beklaagd heb, dan zijn het onze zonnepanelen. En we overwegen ernstig om er nog wat bij te leggen en niet te wachten op H². Enkel de cv en de haard zijn nog op aardgas. De radiatoren kunnen blijven, enkel de ketel moet vervangen (wel jammer, want dat is een nog niet zo oude, hoge rendementsketel). De haard vervangen brengt wel wat kap- en breekwerk mee. Eerst nog eens goed rondkijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hadden vorig jaar nog snel zonnepanelen willen leggen toen de regeling van de terugdraaiende teller nog in zwang was, maar onze dakconstructie liet het niet toe. En om nu ook nog eens heel het plat dak te laten vernieuwen … die kosten zouden we er nooit meer hebben uitgehaald.
   Bij ons is enkel de CV en het warm water op aardgas. Op CV kunnen we flink besparen want we laten onze houtkachel wat meer branden, maar het is de elektriciteit die de pan uitswingt. Het zij zo. Misschien nog maar eens een maandje extra in Spanje doorbrengen tijdens de winter. Als het aan mijn man ligt: die vertrekt morgen, en liefst voor de volgende vijf maanden.

   Like

 9. Hemeltje wat ik hier allemaal lees… Ik hou mijn hart vast wat de afrekening zal worden bij mij. Ik heb tot nu toe nog niets gehoord van mijn leverancier van elektriciteit! En ik was al geschrokken van de prijs van mazout toen ik die opvulde begin oktober. Liefst 300 euro meer voor de zelfde hoeveelheid van in het voorjaar.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: