Mini vakantie 4

Breskens & Hoorn, een vreemde combi‘, schreef ik al in een vorig logje. Er is een verklaring voor.

Donderdag, toen we terug waren van het ziekenhuis, ben ik onmiddellijk op zoek gegaan naar logies voor het weekend. Ons plan was om enkele dagen in Zeeuws-Vlaanderen door te brengen, de grote omgeving van Breskens. Ik had een paar mooie B&B’s gevonden in Schoondijke en verder weg in Ijzendijke, maar enkele telefoontjes leerden me al heel snel dat we die regio wel konden vergeten. Er waren nog wel wat hotels beschikbaar, maar niet onze meug en tegen absurde prijzen.

Dan maar onze toevlucht genomen tot Van der Valk en gezien wat er daar nog beschikbaar was tegen een min of meer aannemelijke prijs en bij voorkeur aan het water. En dat werd Hoorn, West-Friesland.

Maar eerst Breskens dus want als ik iets in mijn kop heb … Vrijdag om half elf zaten we al aan de koffie in een strandtent. Eerst koffie is vaste prik als we gaan fietsen. Waarna we een prachtige fietstocht hebben gemaakt: de Zwinroute, heen door de polder (Breskens, Nieuwvliet Dorp, Cadzand Dorp, Retranchement) tot in Knokke waar we geluncht hebben bij Marie Siska. Vele jaren geleden gingen we daar ook wel eens een (hartjes)wafel eten. Dit was toch wel de laatste keer, echt vergane glorie en veel koude kak, zoals ze bij ons zeggen.

De terugtocht ging door de duinen (Cadzand, Nieuwvliet-Bad, Groede, Breskens). Prachtig zonnig weer, mooie rustige fietspaden, vooral in de heenrit nauwelijks andere fietsers – wel drukker eens we langs de kust reden. We hebben er in ieder geval erg van genoten.

Zaterdagmorgen zijn we onder een stralend blauwe hemel dik pak laaghangende bewolking en bij een temperatuur van 14 graden (brrrr) al vroeg noordwaarts vertrokken. Gelukkig klaarde het op naarmate we dichter bij onze bestemming kwamen.

Voor de eerste dag had ik een fietstocht gepland Schoorl-Bergen (Noord-Holland), dwars door de duinen. Een werkelijk prachtige rit met kilometers purp’ren heide en witte hoge duinen. Kronkelende fietspaden, omhoog en omlaag… zó mooi.

Over de eerste vijftien kilometer hebben we anderhalf uur gedaan. Ik kon niet stoppen met foto’s nemen!

Dit was met stip de mooiste rit van deze mini vakantie.

Op naar VdV in Hoorn!

Zondag hebben we een rondje Hoorn-Enkhuizen gefietst. Een afwisselende rit langs immense weilanden en prachtige boerderijen, veel sloten en plassen met vogels allerhande. Nu weet ik ook wat ‘gakkende’ ganzen zijn. Wat een oorverdovend lawaai maken die beesten. De terugweg ging over de dijk langs het IJsselmeer/Markermeer.

Nergens is de ‘hemel’ zo groot als in Friesland.

Panorama

Maar liefst 70 km hebben we gefietst. En dan ’s avonds nog over en weer naar het centrum om te eten. Ik was niet eens moe maar mijn achterwerk … Het was wel weer een mooie rit en onderweg kom je nog wel eens pareltjes tegen, zoals Theetuin De Libel in Andijk, alwaar we naast de vijver met kwakende kikkers en temidden van de heerlijke bloementuin genoten van verse drakenthee (hij) en koffie (ik).

Zowel Hoorn als Enkhuizen zijn gezellige steden met een rijke geschiedenis. Tijdens de Gouden Eeuw waren het twee welvarende havensteden, duidelijk te zien aan de monumentale gebouwen.

Voor maandag had ik weer een lange rit voorzien, door de Middenbeemster. Ja, daar waar die lekkere kaas vandaan komt. Mijn zitvlak dacht daar echter anders over en dankzij een tip van een mede-blogster /fietsster hebben we een korte doch zeer mooie rit gemaakt over de Bussumse / Gooise Heide. Ook hier weer bloeiende heide zover het oog reikte.

Hebben we genoten deze vier dagen? ’t Zal wel zijn!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

43 gedachten over “Mini vakantie 4”

 1. Marie Siska: als ik me niet vergis, wordt dat etablissement alhier Moeder Siska genoemd. Ik ben er nog nooit geweest maar heb er wel al veel over gehoord. En ja, die vergane glorie is van toepassing op zowat de ganse kustlijn, vrees ik. Ik zou wel eens willen geteleporteerd worden naar pakweg het Oostende van eind de 19e eeuw. Toen was het nog écht de Koningin der Badsteden.
  Fijne foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  1. Vroeger waren er meerdere Siska’s. Moeder bestaat niet meer. Marie is nog de enige.
   Ja, de kust in de 19de eeuw, dat moet prachtig geweest zijn. Rijtuigen, paardenkoetsen, hoepelrokken, hoeden,…

   Like

 2. Dat zou ook mijn idee van heerlijke vakantiedagen zijn. Het zal bij mij voor een ander jaar zijn, maar het is wel fijn om mee te kijken naar jullie ervaringen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Schoorl Bergen heb ik genoteerd, daar waren we nog niet, wel in de buurt, maar die tocht ziet er prachtig uit. Water, zand, heide en strakblauwe lucht, zo’n mooie combinatie.
  Blij dat de bussemse heide goed mee viel.
  Ik begrijp zo perfect je enthousiasme bij die fietstochten. Die geven me energie voor 10, ook al ben ik soms toch ook wel echt moe, maar voldaan!

  Geliked door 1 persoon

 4. O wat is dit mooi , zoveel bekende plekjes voor mij , meest van wandelingen , zoals de mooie vuurtoren van Matroos Beek , zij heeft mij deze mooie ZW dame laten zien van binnen ondanks dat het niet open was 🙂
  de duinen van Noord Holland O zo mooi , jullie zagen een bord pas op zandhagedis , ik trof er ooit 1 met pas op overstekend duin 🙂
  ja West Friesland ook zo mooi , en dan fietsen jullie ook nog door m’n tuintje in het Gooi
  en al plannen voor de Veluwezoom met de Posbank en Sallandse Heuvelrug , schitterend allemaal
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: