Tip …

… voor een trip in eigen land.

Jawel, voor zowel mijn Belgische als mijn Nederlandse lezers is dit een trip in eigen land. Ik leg het u uit.

Ik heb het over het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, een 6.000 hectare groot natuurgebied op de grens van Nederland en België. De grens loopt dwars door het gebied.

Het einde van de zomer is de mooiste periode om de heide te bezoeken. De bodem kleurt dan helemaal paars met dop- en struikheide. Hierna een klein voorsmaakje. Het is nog maar het begin van de bloei … het mooiste moet nog komen.

Voor de wandelaars onder ons:
Je kan op de heide – officieel 3*-stiltegebied – eindeloos wandelen. De 27 bewegwijzerde wandelingen zijn tussen de 1,7 en de 24 kilometer lang en diverse wandelingen kunnen met elkaar verbonden worden. Om u een idee te geven: mijn zoon zijn langste wandeling in het gebied was om en bij de 40 kilometer, zonder het ‘park’ te verlaten.

Voorbeeld bewegwijzering

Voor de mountainbikers onder ons:
Recent is er ook een mountainbikeparcours aangelegd. Pittig en zeer technisch, aldus man- en zoonlief. Het bestaat uit vier slingerende singletracks (aangeduid met kleuren) die grotendeels in Nederland gelegen zijn. De tracks doorkruisen de grensoverschrijdende verbindingslus. Goed voor in totaal 70 kilometer mountainbikeplezier. Met een beetje geluk kom je Mathieu Van Der Poel hier tegen.

Dus, sportievelingen, je weet nu waar je moet zijn om de natuur te beleven!

En heb je nadien dorst of een hongertje, geen nood. Vlakbij de hoofdingang van de heide is er een taverne. Je kan zelfs blijven overnachten in het naastgelegen hotel ‘Jerom’.

En je mag ook altijd bij mij een koffietje komen drinken. Wel even vooraf verwittigen!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

45 gedachten over “Tip …”

 1. Bedankt voor de tip maar ik was er recent zelf ook reeds onderweg. Een blog over de heide staat klaar voor publicatie morgen. Hopelijk vind je dit niet erg, ik kon immers niet weten dat jij vandaag ook met de heide als onderwerp ging komen.
  Fijne zondag verder.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank voor de tip. De heide staat stilaan op zijn mooist. En ik ben een vurige heidefan. We zijn geen wandelaars, we zoeken dus vooral locaties waar je er doorheen kan fietsen, ook al besef ik dat de echte beleving meer in het wandelen ligt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben zelf ook geen wandelaar, maar voor een paar foto’s van de heide wil ik nog wel eens mijn wandelschoenen aantrekken. Fietsen is nogal moeilijk hier, tenzij met de mountainbike.

   Like

 3. Bloeiende heide: ze hadden het er zelfs op het NOS journaal over. Helaas ben ik momenteel niet echt in de buurt anders was ik vast langs gekomen voor wandeling en een koffietje 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik las erover in de kranten. De heide is nu op haar mooist. Hoogste tijd om weer eens af te reizen naar dit door jou omschreven gebied. Even wachten vanaf nu op zonniger weer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een bloeiende heide is een beetje een laatste kus van de zomer. De kleuren zijn al gedempter, maar er is nog overvloed. Als de zon dan nog van de partij wil zijn (“nog”???) heb je ogen tekort.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij zullen er alvast dit jaar niet meer geraken! Volgend weekend ( zondag) vertrekken we dan eindelijk op Champagneweekend, dat is al drie keer is uitgesteld. Op zes September volgt de operatie van Wim zijn knie. Tegen dat hij gerevalideerd zal zijn, zal het al snel november zijn. Geen idee of er nog korte tripjes zullen inzitten deze winter. Nu hebben we alle tijd, Wim is met pensioen, joepie!

  Geliked door 1 persoon

 7. Fijne tip Myriam. Het gebeurt ons zelden maar we zijn “volgeboekt” tot eind september 🙂 Maar ik ga je tip opslaan om bij te houden. Volgend jaar, het jaar nadien… we zien wel 🙂 Dankjewel!

  Geliked door 1 persoon

 8. Staat op ons wandellijstje. Het is voor ons toch even rijden, daarom willen we er graag een driedaagse van maken met zomers weer. Het zal iets voor volgend jaar zijn, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 9. Oh heide, ja ik hou ervan. Voor mij niet meteen bij de deur maar…effe serieus…bij jou een koffietje komen drinken mocht het er eens van komen. Echt?

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik zeg elk jaar dat ik in augustus naar de heide wil om die te zien bloeien. En elk jaar is de zomer zo rap voorbij dat het alweer te laat is als ik er nog eens aan denk. Maar ooit, ooit gaat het lukken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit jaar was ze uitzonderlijk mooi, en heeft ze ook veel langer gebloeid dan normaal. Jouw kans komt nog wel. De heide loopt niet weg.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: