Lockdown, vragen & antwoorden

Deze #tag heb ik overgenomen van Satur9’s World en aangezien ik van lijstjes hou, kon ik het niet laten om hem ook te doen.

 • In welke provincie woon je? Hoe was het in jouw woonplaats/provincie in coronatijd?

Ik woon in een middelgrote gemeente in de provincie Antwerpen, België. Het was hier zeer rustig in coronatijd. Het is hier eigenlijk altijd rustig, maar tijdens de eerste lockdown kon je in je blote kont over straat lopen.
Onze gemeente grenst aan Nederland en tijdens de eerste lockdown was de grens afgesloten, echt afgesloten met containers die de wegen versperden. Ik vond het een akelig zicht. Gelukkig was dat bij de tweede lockdown niet meer het geval. Er werd toen ook niet meer gecontroleerd.

 • Ben je zelf ziek geweest? Of je naasten? Ben je gevaccineerd? Of ga je dat doen?

Niemand van mijn gezin (ikzelf, man, zoon & vriendin, kleinzoon) is ziek geweest. Ik heb wel een neef die corona gehad heeft, een tijd in coma heeft gelegen en uiteindelijk op de covid-afdeling is overleden aan een hersenbloeding. En tóch bij de coronadoden werd geteld hoewel corona niet de doodsoorzaak was. Dat heeft mij heel erg gestoord omdat hij niet de enige is in dit geval maar deze manier van tellen de cijfers heel sterk negatief heeft beïnvloed en België daarom bij de slechtste ‘leerlingen van de klas’ was qua mortaliteit.
Tevens is er ook een oom op leeftijd – met een hartziekte – overleden tijdens de pandemie. Aan corona? Dat zullen we nooit weten.
Wij laten ons vaccineren. Echtgenoot en zoon zijn al twee keer gevaccineerd. Ik moet mijn tweede prik nog krijgen.

 • Denk je dat er vaker een virus uitrukt en ons lamlegt?

Er zijn altijd virussen geweest en die zullen er ook altijd zijn. Soms heel sterk aanwezig, soms verzwakt. Dat is gewoon de natuur.

 • Heb je al vakantieplannen? Iets besproken? Of wacht je toch maar af? Kies je voor een vliegvakantie?

We hebben zeker geen grootse plannen en willen deze zomer wat dichter bij huis blijven. We hebben wat fiets-midweeks gepland in Nederland (en al verschillende geannuleerd) en, als de situatie het toelaat om zonder te veel poespas en onvrijheden te reizen, dan willen we misschien ook nog een dag of tien naar Frankrijk. Maar we wachten voorlopig af.
In oktober gaan we – als alles meezit – voor een maand naar Spanje in een appartement. Just the two of us. We gaan niet vliegen deze keer, daar heb ik nu absoluut geen behoefte aan. We gaan met de wagen in een week heen en een week terug. Zo zien we onderweg ook nog iets. Twee vliegen in één klap.

 • Wie heeft het goed gedaan in coronatijd? Met andere woorden: Voor wie of welke groep heb je bewondering voor hun opstelling in coronatijd?

Voor iedereen die ervoor gezorgd heeft dat wij min of meer normaal konden functioneren. Applaus dus niet alleen voor de zorgsector, maar evengoed voor de medewerkers in de supermarkt, de mannen van de vuilkar, koeriers, … Kortom, voor iedereen die dag na dag aan het werk bleef om ons van voeding en verzorging te voorzien.

 • Wat vind je van thuis vergaderen, werken, voorstellingen volgen? Zoomen etc. Wil je dat behouden?

Ik heb enkele keren een zoom-sessie gehad toen ik nog Spaanse les volgde. Het was niks voor mij. Gelukkig hoef ik niet op die manier te werken want ik ben al enkele jaren met pensioen.

 • Wat vond je prettig in coronatijd?

Tijdens de eerste lockdown kon ik de rust heel erg appreciëren, en vooral de lege agenda. Er moest nu eens niets. Ik herinner me dat we heel veel gefietst hebben en op die manier onze eigen omgeving – waar ik al 66 jaar woon – beter hebben leren kennen. Ik weet zeker dat het mooie weer in het voorjaar van 2020 een grote rol gespeeld heeft in de beleving van de eerste lockdown.
De tweede lockdown (oktober tot april 2021) vond ik het al heel wat lastiger. Die periode heeft voor mij te lang geduurd. Niet dat ik het contact met mensen miste. Ik heb er nog altijd geen behoefte aan om mensen te zien, maar ik miste wel mijn vrijheid. En ik had het ondertussen wel gehad met fietsen in eigen omgeving. Het weer was er trouwens ook niet naar.

 • Wat miste je in coronatijd?

Mijn zoon, schoondochter en kleinzoon. We hebben hen een hele tijd helemaal niet gezien.

 • Waar heb je je aan gestoord in coronatijd?

Aan mensen die de regels niet zo nauw namen. Deels uit jaloezie, dat geef ik grif toe. Mijn vriendin bv. heeft de hele tijd haar kinderen, kleinkinderen, zus, neefje en nichtje in huis ontvangen. Dat pikte heel erg.

 • Welk cijfer geef je de regering voor hun coronabeleid?

Ik heb er mij eigenlijk niet echt in verdiept en ga voort op de berichtgeving. Vaak had ik het gevoel dat ze achter de feiten aanliepen. Natuurlijk zaten we in een situatie die niemand ooit had meegemaakt, maar onze regering was zeker niet de beste van de klas. Versoepelingen aankondigen terwijl dat veel te vroeg was en nadien moeten herroepen … Daar wordt de bevolking niet vrolijker van!
En proactief denken lijkt niet hun sterkste punt. Want wat na corona? Wat bij een volgende uitbraak? Is daar al over nagedacht? Want dat die volgende uitbraak er komt, daar kunnen we wel zeker van zijn.
De vaccinatiestrategie is nog zo’n staaltje van ondoordachtheid. Risicopatiënten en 65-plussers zouden voorrang krijgen bij de vaccinatie. Daarbij zijn degenen die een AstraZeneca vaccin kregen zwaar benadeeld want zij krijgen hun tweede prik pas na twaalf weken (*) en zijn dus pas veel later beschermd dan veel jongeren en gezonde burgers. Zo ook in mijn geval: mijn man heeft zijn tweede prik Pfizer al op 7 juni gehad ; mijn zoon op 2 juli. En ik, de enige risicopatiënt in ons gezin, mag wachten tot 22 juli. Onbegrijpelijk. Ik blijf mij daarin opwinden.
Verder erger ik me dood aan Frank Vandenbroucke die nu trots loopt te verkondigen dat België aan de kop staat in Europa qua aantal vaccinaties. Hij is blijkbaar al vergeten dat we ooit de slechtste cijfers hadden van Europa. Nu ja, ik moet die man niet en al zeker niet die eeuwige grijns op zijn gezicht. Bah!

(*) Is nadien teruggebracht naar 8 weken en het is mij gelukt mijn afspraak 3 weken te vervroegen. Waarschijnlijk dankzij de oprukkende Delta variant. 🥳 🥳 🥳

 • Wat ging/ga je als eerste doen toen het weer mocht?

Van zodra ik wist dat de terrassen terug open gingen, heb ik direct een tafeltje gereserveerd in ons favoriete restaurant. We hebben heel vaak eten afgehaald maar ik was toch blij dat er aan die opgewarmde kost een eind was gekomen.

 • Welke goede dingen zou je willen behouden als de coronacrisis achter de rug is?

Het knuffelen. Of beter het niet-knuffelen. Ik heb altijd al een hekel gehad aan de obligate drie kussen ter begroeting van mensen die je nauwelijks kent. Een hand vind ik dan meer dan voldoende.
Verder heb ik voor mezelf eigenlijk niet zoveel wensen op dat vlak. Wij zijn geen feesters, geen mensen die graag in grote gezelschappen vertoeven. Dat blijft gewoon zoals het was.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

31 gedachten over “Lockdown, vragen & antwoorden”

 1. Echt wel een schande dat jij nu zo lang moet wachten op je tweede prik en daarbij een risicopatiënt bent. Gelukkig kon je iets vervroegen. Maar toch!

  De jongeren die op reis kunnen na de tweede prik werd ook wel een misrekening. Tegen eind van de vakantie zijn ze veilig en toch gaan grote evementen door. Jammer voor hen die zo lang hebben moeten wachten.

  Maar ik begrijp dat het allemaal uitzoeken was, dit maakten we nog nooit mee. En als je dan met 9 man moet overeen komen. ..

  Voorlopig geef ik de politiekers nog het voordeel van de twijfel. Alleen kan ik echt niet tegen hen die voor hun beurt praten om te scoren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben blij dat alles richting normaal gaat, maar vind dat Nederland toch te snel is met alles …. In Duitsland blijft mondkapje (voorlopig of nog langer?) verplicht maar als ik een paar kilometer verder in Nederland boodschappen doe word ik vreemd aangekeken als ik het mondkapje ophou.

  Like

  1. In België ook hoor! Bij elkaar komen om naar de voetbal te kijken op groot scherm mag met 2500 man terwijl we vorige week nog maar met 10 tegelijk in het park mochten zitten. Maar ja, voetbal … dat brengt geld in het laatje hé.
   Ik voel mij absoluut niet onveilig zonder mondkapje. Het is een bevrijding voor mij (ik doe vanaf nu dus nog meer boodschappen in Nederland dan ik al deed). In het openbaar heb ik er eigenlijk nooit het nut van ingezien.
   Weet je, we gaan gewoon met dit virus moeten leren leven en dat liefst zo normaal mogelijk.

   Like

 3. Ik deel je mening wat het heerschap Vandenbroucke betreft; ik kan, zoals we ons in West-Vlaanderen wel eens laten ontvallen, “zijn kop niet zien”. Te onzent wordt hij een pispater genoemd.
  Van de eerste lockdown herinner ik me vooral het prachtige weer. Ondanks de miserie was het destijds ronduit zalig. Echt genoten toen!
  Ik ben verre van Nederland-minded. Ook hun houding t.o.v. corana staat me ten zeerste tegen.

  Like

  1. ‘Onze’ houding tov corona is niet veel beter hé. 66000 man op Pukkelpop, waar halen ze ‘t? OK, met coronacertificaat of negatieve test (wat slechts een momentopname is). Maar ja, dit brengt geld in’ t laatje hé. Idem met voetbal op groot scherm. Alles voor de commerce.

   Like

 4. In grote lijnen zijn we het met elkaar eens. Hier en daar een verschilpunt, maar dat is normaal 🙂
  De strategie ivm de risicopatiënten liet inderdaad te wensen over. Het hing er wel van af welk vaccin je kreeg, en dat zal ook wel met voorraden te maken gehad hebben. Maar AZ voor risicopatiënten was nu niet bepaald het meest briljante idee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben wel blij dat ik de 2de prik heb kunnen vervroegen. En dan in de herfst nog een booster want het beschermt minder lang dan de andere vaccins.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is nieuw voor mij, ik dacht er nog lang niet genoeg informatie was om deze conclusie (over hoe lang je met welk vaccin beschermd bent) te trekken. Ik heb mij eind februari gemeld bij mijn huisarts omdat ik een risicogroeppatiënt ben. Heb half april mijn eerste vaccinatie met AstraZ gehad en eind juni, na 10 weken dus pas, mijn tweede. Vier maanden nadat ik me gemeld had. Zal ik me nu alvast weer gaan melden?
    Ondertussen ben ik links en rechts “ingehaald” door jongere en veel gezondere vriendinnen die met het betere Phizer zijn gevaccineerd.
    Ook het Nederlandse vaccinatiebeleid is onbegrijpelijk. En soms ronduit dom: een vriendin van mij, ook risicogroeppatiënt, zelf chirurg, kreeg veel later een oproep voor vaccinatie omdat haar werkgever, een ziekenhuis, de oproepen deed naar postcode … Dus de 25jarige verpleegkundigen werden eerder gevaccineerd dan zij, omdat zij dichterbij woonden. Welke idioot dat bedacht heeft?

    Geliked door 1 persoon

    1. Het klopt van geen kanten en het beleid is overal anders. Eén Europa? Vergeet het!
     Mijn zus heeft ook AZ gehad, 12 weken geleden. Zij krijgt dinsdag haar 2de prik, wel met Pfizer deze keer omdat die een betere bescherming zou bieden dan 2x AZ. In België ijveren we daar ook voor maar de regering heeft hier geen oren naar. Waarschijnlijk onvoldoende Pfizer / Moderna.

     Like

 5. Onbegrijpelijk dat jij nog geen tweede prik kreeg.
  De reactie op Vandenbroucke hebben wij hier ten huize ook altijd. Dat belerend toontje en die grijns erbij.
  Nederland gaat véél te snel. Naar mijn gevoel laat iedereen hier nu alles gewoon los. Ik hou mijn hart vast.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zolang je de drukte niet opzoekt is er wat mij betreft niks aan de hand. Wij fietsten gisteren op de Utrechtse Heuvelrug en vandaag op de Veluwe. We komen nauwelijks andere fietsers tegen. En in het hotel en de restaurants vind ik het ook allemaal prima geregeld. Zonder mondkapje, dat een vals gevoel van veiligheid geeft.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben een beetje negatief momenteel. Heb zo’n angst dat er opnieuw lockdowns komen, waardoor we niet naar de zoon kunnen. Die Indiase variant zint me niet. En euh, Ikan die Frankc VDB ook niet verdragen. Die was niet eens verkozen, waar is de democratie?

  Geliked door 1 persoon

 7. Toen vorig jaar de grenzen dichtgingen en alles afgezet werd, begreep ik ineens dat zo oorlogen kunnen ontstaan. Het was opeens de Belgen tegen de Hollanders.
  Ook het hamsteren in de supermarkten heeft me erg tegengestaan. Toch zeker als je van het personeel hoorde dat de pakken toiletpapier uit hun handen gerukt werden voordat ze het nog maar in de schappen konden leggen.
  Er was best wel saamhorigheid maar het haalde, zeker in het begin, ook het slechte bij de mensen naar boven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad. Ben zelf ook 65+ én risicopatiënt. En die krijgen dan het minst goede vaccin. Ik ga in ieder geval 3 weken na mijn 2de prik mijn immuniteit laten nakijken.

   Geliked door 1 persoon

 8. Voor zover mogelijk ( ik eel je mening dat we er (nog) niet vanaf zijn) heb ik corona uit m’n gedachte gewist. Ik zal wél blij zijn wanneer we weer iemand de hand mogen schudden of ( alleen gewenst natuurlijk) mogen omhelzen of kussen. Maar zover zijn we nou ook weer niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik probeer het ook uit mijn gedachten te wissen. Ik laat me in ieder geval niet meer bang maken. Ik wil terug leven.

   Like

   1. Bang ben ik nooit geweest, ziekte hoort bij het leven dat kun je soms toch niet ontlopen, ( daar weet jij ook alles van) Temeer omdat corona kon je dan nog heel veel aan doen om het wél te ontlopen. Bovendien is procentueel gezien de overlevingskans veel groter dan bijv. bij kanker of dementie. Ieder sterfgeval is er één teveel natuurlijk . Ik vond dat veel ziektes ten onrechte even in de wacht gezet werden.

    Geliked door 1 persoon

  1. En denk jij dat tegen te houden door in je kot te blijven? Gewoon voorzichtig zijn en je gezond verstand gebruiken. Jammer dat de jeugd van tegenwoordig dat niet meer schijnt te hebben.

   Geliked door 1 persoon

 9. NOS:
  * Aantal besmettingen gelinkt aan Enschedese discotheek opgelopen naar 165
  * Besmettingen lopen op, vooral onder jongeren: moeten we ons zorgen maken?
  * Stijgend aantal besmettingen: ‘Komende weken nog risicovol’
  * Negatieve testuitslag Testen voor Toegang blijkt tóch positief: ‘ik heb iedereen geknuffeld’

  En voor u ook een prettige zomer …

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: