Nederland / België

Neen, geen voetbal- of andere wedstrijd. Gewoon even inhaken op de blogposts van Kattebelletjes “Waarom de Nederlanders anders zijn”.

Ik ga het hier alleen hebben over mijn ervaringen met eten. Waarom? Omdat ik graag eet, tiens!

Tijdens mijn lange carrière mocht ik meermaals deelnemen aan workshops en bedrijfsbezoeken bij leveranciers/concullega’s in Nederland. Er moest dan tussen de middag uiteraard ook gegeten worden.

In de bedrijfskantine werd er snel een broodje kaas en een broodje kroket weggehapt met een glas sinaasappelsap of een glas (karne)melk. Op een half uur stonden we meestal terug buiten.

Niks mis met een broodje (behalve dat broodje kroket, dat eet ik niet), maar mijn ervaring met businesslunches in België is toch totaal anders (en meer mijne meug) want ook dat heb ik meermaals mogen meemaken genieten.

Er werd met klanten altijd op restaurant gegeten, een volledig menu met alles erop en eraan. Soms zaten we wel 3 uren of langer aan tafel. En er werden meestal goede zaken gedaan. Ook niet onbelangrijk want dat was gewoonlijk wel de reden van die lunches .

Ik vraag mij af of zakenlunches de dag van vandaag nog op dezelfde manier gebeuren als pakweg vijftien/twintig jaar geleden. Toen kon het in ieder geval nog omdat het tijd was die goed besteed werd en uiteindelijk goede zaken voortbracht. Dat vond mijn werkgever toch. Na de economische crisis van 2008 zal er op dat vlak wel het nodige veranderd zijn.

Feit is wel dat tot op heden de eetcultuur in België anders blijft dan bij onze noorderburen. Nog steeds is het in Nederland lang niet overal mogelijk om van de ‘grote’ kaart te eten tussen de middag. In België maakt een restaurant/brasserie geen verschil tussen lunchkaart of dinerkaart. En laten wij nu liever ’s middags uitgebreid eten dan ’s avonds.

En er zijn nog wel wat verschillen. In Nederland moet je vaak extra betalen voor brood en boter. Dat wordt dan beschouwd als voorafje. Iets wat wij in België heel raar vinden.
Daarentegen kan je in Nederland op de meeste plaatsen een (gratis) karaf water vragen bij de maaltijd. Als je dat in België vraagt, dan bekijken ze je of je van Mars komt!

Wij laten het niet aan ons hart komen en gelukkig weten wij ondertussen wel waar we moeten zijn om lekker te tafelen over de grens.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

63 gedachten over “Nederland / België”

 1. Ja zo zie je maar, zo dicht tegen de grens en toch zo anders. Wij woonden vlak tegen de Franse grens en je reed het land nog maar binnen en voor je veranderde de omgeving op slag. En zo eten de fransen altijd salade na het eten, terwijl wij eerder een slaatje als voorgerecht zouden nemen. Ik denk dat ondertussen die lange eetlunches ook wel een beetje voorbij zijn. Ik denk niet dat het allemaal nog aftrekbaar is van de belastingen en dus minder aantrekkelijk geworden is. Al denk ik dat multinationals daar ook niet naar omzien.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om te lezen! Nederlanders staan niet bepaald bekend om hun elegante en lekker lunches ; ) Het doet me denken aan dat liedje: ‘Waar lunch een broodje kaas is.’

  Geliked door 1 persoon

 3. Op het werk hadden wij halfjaarlijks overleg met alle universitaire preventiediensten van het land en dat waren ook uitgebreide, lekkere en heel gezellige lunches, vaak in het VIP-restaurant van de universiteit waar het doorging (ging volgens beurtrol). Ik weet nog dat in het begin de taalgroepen elk een kant van de tafel innamen, maar omdat ik (vertaler Vlaamse kant) en de vertaler aan de Franstalige kant altijd samen gingen zitten, was dat na een keer of 3-4 helemaal anders en zat alles door elkaar. De Walen en Brusselaars haalden hun beste Vlaams boven, de Vlamingen oefenden hun Frans en iedereen begreep iedereen. Hoezo, communautaire problemen?
  Ik was wel altijd blij dat de interessante voordrachten in de voormiddag geprogrammeerd stonden, want na de lunch was er niet veel wijsheid meer te oogsten. Af en toe zag je iemand indommelen en de eerste jaren dat ik meeging, was er één bij die het bestond om met zijn gesnurk boven het stemgeluid van de spreker uit te komen. Van zodra hij begon te knikkebollen zat iedereen al te lachen. Zelf werd ik door mijn eerste baas officieel aangesteld om hem bij de eerste “inzak”-beweging stiekem wakker te stompen.

  Als het op productiviteit aan kwam waren de redactielunches van Ezzulia (broodje kaas/ broodje kroket/ karnemelk) dan toch efficiënter. Na de vergadering trokken we samen de stad in en gingen in de late namiddag ergens op restaurant, vóór iedereen naar huis vertrok.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij wonen ook 10 km van de grens én Nederland is voor ons een super fietsvakantieland. Manlief is fan van broodje kroket, zelf begrijp ik die combinatie echt niet. Een soep bestel je er zonder brood, daar moet ik ook aan wennen. Van de heerlijke pannenkoekenhuizen over de grens ben ik dan wel weer vurige fan.
  Die uitgebreide zakenlunches uit de ‘goede oude tijd’ kunnen er nu vaak niet meer af. Tijd van besparingen….

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij hebben een Nederlandse schoondochter. Gewoontes zijn echt wel anders, ook al zijn we ‘buren’. Zo eten zij taart met koffie in de loop van de voormiddag, ze was heel erg verwonderd tien we het hier in de namiddag bij een koffieklets presenteerden. 😉

    Geliked door 1 persoon

       1. Ik ben geen zoetbek en taart in de voormiddag zegt me al helemaal niets. Doe mij dan maar een worstenbroodje of zo. Ook in de namiddag trouwens. 😜

        Like

         1. Ja, het is puur vergif hé. Sinds ik niets meer snoep en eigenlijk niets meer van geraffineerde suiker gebruik, ben ik van de diabetesmedicatie af. Als dat niet positief is.

          Geliked door 1 persoon

   2. Dat zie je ook in bv. Ierland: brood met gebakken rundsvlees en mosterd. En een tournedos Rossini hoort op toast geserveerd te worden. Óp brood doe ik het niet, maar op zondag heeft mijn man liever geen volledige warme maaltijd (is nog een restant van vroeger, dan was zondag écht rustdag en verteerde een zware maaltijd niet vlot genoeg). Dan is hij perfect gelukkig met een lekkere malse steak met een échte Belgische pistolet (met “goeie boter”). Gelukkig verkopen ze die hier ook in de Plus. Daar levert, speciaal voor de “inwijkelingen”, een Belgische bakker pistolets, koffiekoeken en gebak.

    De kroketten en bitterballen laat ik ook meestal aan mij voorbij gaan. Niet echt mijn ding. Ik krijg dan weer metershoge vraagtekens in mijn ogen als ik een pannenkoek met spek EN STROOP zie serveren. Eén keer geproefd: thanks, but no thanks.

    Geliked door 1 persoon

 5. Klopt helemaal Myriam! Daar zou ik ook nog een paar verhalen kunnen over vertellen…
  Gelukkig zijn er ondertussen ook restaurantjes die héél goed zijn in NL. Sommigen maakten echt wel een grote inhaalbeweging.

  Geliked door 1 persoon

  1. Onze eerste taak toen wij hier kwamen wonen: op zoek naar goede restaurantjes. Gelukkig is de Vlaamse Bourgondische aard hier doorgedrongen. Maar ook op de Wadden hebben we onze adresjes.
   De Nederlanders hebben dan weer een speciale humor om hun eettentjes te benoemen. Zo hebben we in Amsterdam ooit heerlijk (en prijzig) gegeten in “d’Vijf Vlieghen”. Gelukkig lagen die beesten niet in de salade …

   Geliked door 2 people

    1. Leuk om te zitten en een aanrader als je van een zeebanket houdt: vlakbij de haven, Grand Café Zeezicht, met uitzicht over het wad.
     Als het wat chiquer mag zijn: aan de achterkant van Zeezicht, Caracol.
     Na een lange wandeling over het Groene Strand: de Walvis, strandpaviljoen met een lekkere hap. Bij koud weer zeker vragen of ze “bruûnboônsoep” hebben!
     Nog om West: de Heksenketel. Gezellige bruine kroeg, waar we een paar keer heel lekker gegeten hebben.
     Tapa’s in Hoorn: De Reis, het stoorde ons de laatste jaren wel dat ze alles tegelijk op tafel kwakken. Dus óf je verbrand je keel tot in je kont, of je hebt alles lauw/koud.
     En in Oosterend: Puur Terschelling. Het zou de voortzetting moeten zijn van een restaurant waar wij een paar keer heel lekker (ook wat prijziger) gegeten hebben, maar sinds het overgenomen is zijn we er nog niet geweest.

     Geliked door 1 persoon

 6. Zo herkenbaar, mijn logje volgt nog!
  Dat broodje kroket krijg ik er bij mijn (Nederlandse) man niet uit… 😂😂😂.

  Geliked door 2 people

  1. Ik ben benieuwd!
   Yuck voor dat broodje kroket. Kroket op zich zou nog gaan maar als ze die beginnen pletten, en dan nog een kwak mosterd erop… 🤮

   Geliked door 2 people

 7. Ik lunch meestal met een salade. Ik ben echt iemand die meer naar gezond kijkt. Af en toe trakteer me mezelf op iets anders maar niet te vaak want dan is het niks bijzonders meer. Ik begrijp al dat gedoe over eten niet zo. Dat is toch niet de hoofdzaak. Maar dat zal wel typisch Nederlands zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik lees net hieronder een berichtje: “Elke cursist weet het ondertussen: op de examendag krijg je om 12 uur een broodje bal!!!” 🙂 🙂 🙂
  Bij dit blogje moet ik opeens denken aan de sketch van Toon Hermans over dat banket. Met de uitschuiftafeldame en “heren, geef de appelmoes eens door”. ( https://www.youtube.com/watch?v=kuMpX1GYGqQ ) Die kregen we in een strandtent op Texel bij gebakken vis …

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahaha! Ik zie de potjes appelmoes bij Van der Valk zo weer voor mijn geestesoog verschijnen. Vroeger aten we daar nogal eens namelijk.

   Like

 9. Sinaasappelsap in Nederland? Nope, daar heet het sjuu dorans. 😉
  Een broodje kroket vind ik ronduit walgelijk. Zwaar tafelen ook, eigenlijk. Doe mij maar een portie scampi of een potje Zeeuwse mosselen. Want dat laatste is per hoge uitzondering dan toch iets lekkers dat uit Nederland komt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zwaar tafelen is ook helemaal niet meer in zwang voor zover ik weet. Het zijn eerder allemaal tussengerecht porties en dat vind ik fijn want ik eet graag meerdere gerechtjes.

   Like

  2. Nog over dat zwaar tafelen. Ik ken nog wel een waar je echt zwaar kan tafelen: De Goedendag in Lissewege. Echt super lekker maar ik heb wel de hele nacht wakker gelegen!

   Like

 10. Een kroket of broodje kroket gaat er af en toe best in bij mij, maar niet te vaak (te vet). Ik geloof best dat wij Nederlanders rare eetgewoontes hebben. Ik heb die rare eetgewoontes nog niet ontdekt in België. Rare combinaties of zo. Zo ben ik gek op frites met satésaus. Überhaupt satésaus eet ik graag, maar wel goed klaar gemaakt. Dat uitgebreid lunchen doe ik alleen samen met mijn man, maar (gelukkig) niet als werklunch. Er wordt wel zo geluncht in NL, maar inderdaad een wat lichtere kaart en sneller, geen úren. De Nederlander is van: en doorrrr! Dus niet teveel ergens omheen draaien. Ik woon op de grens en merk ook erg veel verschillen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wonen op de grens heeft wel zijn leuke kanten vind ik. Tien minuten fietsen en ik ben in een totaal andere wereld.
   En bah bah bah voor satésaus. 😉

   Geliked door 1 persoon

  2. Bewijs zonet geleverd door Frans Lammers over werken (als acteur): in België krijg je een uur om te lunchen, in Nederland moet je na 20 minuten alweer voort.

   Geliked door 1 persoon

 11. Ja was dat verschieten toen ik in Almere in de bedrijfskantine ging eten! Inderdaad broodje kaas met karnemelk terwijl wij in BE konden kiezen uit soep+saladbar of warme schotel+dessert. De meeste vergaderingen gingen dan ook bijna altijd in BE door!

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik sprak eens iemand die een restaurant in Terneuzen en een restaurant in Sluis heeft. In Sluis komen veel Belgen en daar serveren ze tussen de middag gewoon warme maaltijden. In Terneuzen komen meer Hollanders en daar zijn de warme maaltijden voor ’s avonds.

  Geliked door 1 persoon

 13. Met zakenlunches heb ik geen ervaring en ik ben te weinig in België geweest om verschillen met Nederland te zien. Volgens mij heb ik daar altijd wel iets naar mijn zin kunnen eten á la Nederlands.Ik vind dat de lunch in Nederland ook erg veranderd is, luxer geworden. Het gewone broodje kroket of de uitsmijter staat soms niet eens op de kaart.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind ook dat je héél goede eettentjes hebt in Nederland, maar toen we in Drenthe waren vonden we nergens iets lekkers te eten. Het was niet met liefde en heel snel bereid. En dat proef je en zie je toch. Volgens mij hebben de streken veel verschil. Hier aan de grens gaan zowat alle koks naar de koksschool in België. Dat heeft een grote invloed natuurlijk.

   Geliked door 1 persoon

 14. Die zakenlunches… Het lief had er op zijn vorige job bijna elke twee weken één. En dan kon hij beter de hele namiddag vrijhouden. Want inderdaad, daar kwamen dan mooie deals uit voort, of vaak was het ook gewoon klantenbinding. En da’s dan in restaurants waar ik met mijne portemonnee niet binnen durf 😀 maar, dat moet gezegd, 80% van de gevallen op kosten van de klant. (Die mensen moesten duidelijk naar geen euro zien.)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: