Het Vaccin

Een week of vier geleden vond ik dat het nogal lang duurde eer ik mijn uitnodiging voor Het Vaccin kreeg. Ik registreerde me dus op de reservelijst van mijn vaccinatiecentrum.

Enkele dagen later al kreeg ik een telefoontje … of ik die dag nog kon komen … Met alle perikelen rond het Astra Zeneca vaccin (toen zeer actueel) én mijn recente ernstige trombose in het achterhoofd, inclusief de erfelijke belasting, vroeg ik om welk vaccin het ging.

Astra Zeneca.

Ik heb het geweigerd, gezegd dat ik eerst met mijn vaatspecialist wou overleggen.

Ben ik nu flauw? Of belachelijk?
Ik heb al genoeg op mijn bord, en hoe klein de kans ook is, ik hoef er echt niet nog eens een eventuele trombose bovenop.

Op mijn vraag of de kans op een trombose groter is omdat ik er recent een gehad heb én omdat tromboses ‘in de familie’ zitten (mijn vader, zijn zus en wie weet wie nog meer in de familie) zei de vaatspecialist mij dat hij daar geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord op kon geven om de eenvoudige reden dat daar geen onderzoek naar is gedaan. Hij vond het wel een zeer relevante vraag.
Als u uw uitnodiging krijgt en het is voor het Astra Zeneca vaccin, contacteer me dan terug. Ondertussen ga ik wat opzoekingswerk doen want ik ga vermoedelijk die vraag nog wel krijgen.”

Ik was dus totaal niet gerustgesteld en ik blijf erbij: de ontwikkeling van het vaccin is veel te snel moeten gaan en er is onvoldoende getest. Voor mij is dat in ieder geval overduidelijk.

Vorige week kreeg ik mijn uitnodiging.

Voor het Astra Zeneca vaccin.

Zoals de vaatspecialist mij had gevraagd, ben ik opnieuw bij hem te rade gegaan. Helaas, helaas, hij heeft geen verdere informatie kunnen vinden dan degene die ‘officieel’ verstrekt wordt. Maar ook al had hij ze wel gevonden, dan nog moet ik genoegen nemen met het vaccin dat mij aangeboden wordt. Behandeling met een welbepaalde gentherapie is de enige reden die aanvaard wordt om een ander dan het jou toegewezen vaccin te krijgen. Manlief (kreeg gisteren Pfizer) wou met liefde met mij wisselen, maar ook dat is niet toegelaten.

Dus ga ik over een halfuur met een bang hart naar het vaccinatiecentrum voor een vaccin dat ik eigenlijk niet wil. Maar niet vaccineren is helemaal geen optie want ik wil wel mijn leven terug.

Duimen dat ik niet tot die nul komma zoveel percent behoor, mag.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

64 gedachten over “Het Vaccin”

 1. Ik begrijp je wel, echt.
  Maar… dit vaccin komt niet uit de hemel gevallen, men maakt al zolang vaccins, heb jij ooit de bijsluiter gelezen van het vaccin tegen de griep? Of een bijsluiter van een antibiotica? Dan neem je dat gewoon niet meer…
  Maar toch, ik begrijp je wel. 💙

  Geliked door 1 persoon

   1. Mijn man is 79 en wilde ook geen Astra Zeneca. Hij heeft ooit een kleine TIA gehad. Hij heeft zelf toen naar het vaccinatiecentrum Spoor Oost gebeld . er was geen enkel probleem om hem Moderna te geven. En ik mocht ook mee ondanks het leeftijd verschil van 9 jaar. En sinds gisteren zijn wij beiden volledig gevaccineerd.
    Maar ik kan je heel goed begrijpen. De specialist wil zijn nek niet uitsteken. En dat is er een beetje flauw aan..
    Buiten een stijve en wat pijnlijke bovenarm heb ik geen enkel ander bijwerking. En de vorige keer heeft die arm een dag geduurd.

    Geliked door 1 persoon

    1. Mijn broer en schoonzus werken als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum en in het begin van de vaccinaties kon je inderdaad nog redelijk gemakkelijk wisselen van vaccin. Dat kan en mag nu niet meer. Anders had mijn man AZ genomen. We hebben ervoor naar verschillende instanties gebeld.

     Like

 2. Heel veel succes Myriam. Eerlijk ik sta ook niet te springen voor astra zeneca. Begrijp je angst daarrond. Ook mijn man krijgt pfizer, maar ik zelf heb nog geen uitnodiging.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je zult maar net die ene zijn… Toch zou ik het ook wel nemen. Hou jezelf goed in de gaten na de prik.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zou het liever ook niet krijgen, maar ik zou het toch nemen, wat moet je anders? Ik heb natuurlijk makkelijk praten… Donderdag ben ik aan de beurt en krijg Pfizer. Vorige week kreeg manlief ook Pfizer.
  Succes Myriam. Het komt vast helemaal goed.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja mijn man ook 2 volle dagen. Maar dan stel ik me de vraag hoe ziek hij zou geweest zijn indien hij echt Corona had geregen? Anderzijds zou Pfizer meer klachten geven na de tweede inspuiting.

    Geliked door 1 persoon

   2. Ai, ik hoop van niet. Ik ken maar 1 persoon die goed ziek was en dat is mijn nichtje van 36 (hoe jonger hoe gevoeliger, zegt men). Mijn broers en zussen, mijn moeder, mijn echtgenoot en een paar kennissen… niemand had erge klachten. Hoogstens een stijve of pijnlijke arm en moeheid. Ik duim voor je.

    Geliked door 1 persoon

 5. De media heeft ons vreselijk bang gemaakt.
  Mijn man had twee maal een longembolie in het verleden, en hij heeft ook eerst zijn longspecialist geraadpleegd, die onmiddellijk groen licht gaf, want ook de ziekte zelf geeft kansen op trombose en ‘dan sta je veel verder van huis af’. Hij zei ook dat het heel zeldzaam voorkomt en als je de bijsluiter van gelijk welk medicijn zou nalezen, zou je geen meer durven nemen omwille van vreselijke (heel uitzonderlijke) bijwerkingen.
  Elk Coronavaccin is op korte tijd gemaakt, maar gans de wereld ging heel intensief op zoek. Er werd dag en nacht gezocht, het virus was reeds gekend voor het uitbrak.
  Ik ben geen kenner, maar ik zou in jouw plaats niet aarzelen.
  Enige nadeel vind ik dat je langer moet wachten op de tweede prik, maar keuze hebben we sowieso niet.
  Het komt goed👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Klein PSje, ik las dat het 1keer op 1 miljoen voorkomt. Als het om een ‘gewoon’ medicijn gaat zou niemand er rekening mee houden, maar het Corona vaccin wordt enorm uitgepluisd in de media. Maar ik begrijp je angst wel hoor, we weten vaak niet meer waaraan en waaraf. Onzekere tijden…..
   Eigenlijk wel straf dat man en vrouw niet gewoon mogen wisselen!?

   Geliked door 2 people

  2. De media (en niet alleen de media maar ook de overheid) heeft ons niet alleen bang gemaakt voor dit vaccin, maar voor het hele corona-gebeuren. Het ís een zeer ernstige ziekte en mensen gaan ervan dood (mijn neef en oom), maar als je oppast en met niemand contact hebt, hoe groot is de kans dat je de ziekte krijgt? En toch zijn we maanden, wat zeg ik, meer dan een jaar nauwelijks buiten geweest. Mijn eigen gezin zie ik ook alleen maar buiten (al mogen we vanaf nu Wannes weer van school halen op dinsdag. 🥳).
   Het voelt voor mij nog altijd aan alsof we klein en dom worden gehouden. Ja, een beetje als machtsmisbruik vanuit de regering.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb datzelfde gevoel. Dan overvalt de twijfel van de ziekte weer, dan weer het gevoel niet altijd de waarheid te kennen, dan weer het ongemak van angstzaaierij, ik voel me te vaak een speelbal en word moe van de vele schokken.

    Geliked door 1 persoon

  1. Nee, wordt in Brussel beslist. Ik snap alleen niet goed waarom ze het vaccin aan vrouwen geven. De tromboses komen bij mannen nauwelijks voor.

   Like

 6. De kans om goed ziek te worden van Corona is vele malen groter, ik krijg zondag de tweede prik, wederom Astra Zeneca terwijl ik ook ‚mag‘ kiezen voor een van de andere vaccins omdat ik (nog) geen 60 ben. Ik las laatst trouwens de bijsluiter van paracetamol….. daar word je niet vrolijk van 😉

  Like

 7. Goh Myriam, ik voel zo ontzettend hard met jou mee. We (mijn dochter en ik) hebben het hierover ook al uitvoerig gehad…wat als het een Astra Zeneca vaccin betreft…? Gisteren bij de tweejaarlijkse mammografie, zei de dokter zèlf ook, dat ze – na haar eerste Astra Zeneca – nu nòg last heeft. Ze voegde er zelfs aan toe, dat ze n.i.e.t. zal ondertekenen voor eigen risico bij een tweede vaccin. Als een dokter zèlf al zoiets zegt, dan stel ik me daarbij toch vele vragen.
  Ik volg je anderzijds ook in je redenering dat niet vaccineren geen optie is – we willen met z’n allen ons normale leven terug.
  Daarnaast: m’n buurman en z’n echtgenote kregen allebei ook een eerste Astra Zeneca vaccin en hebben er op geen enkele manier last van.

  Ik ga echt heel hard voor jou duimen, zoveel is zeker!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Hilde. Een eventuele trombose zou zich voordoen binnen de twee weken na de eerste vaccinatie. Ik ga dus nog twee weken lichtelijk ongerust zijn.
   Ik wist niet dat je moest tekenen voor eigen risico. Dat ben ik ook niet van plan!

   Like

   1. Makkelijk gezegd, ik weet het, maar probeer het toch even voor jezelf los te laten en je gedachten op iets anders te zetten. Ongerustheid kom je nu ook niet ten goede hé.

    Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb me geïnformeerd bij mijn zus, die apotheker is, en ze stelde me gerust, de kans dat er een dergelijke bijwerking optreedt is echt ontzettend zeldzaam. Succes alvast!

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik zal voor je duimen dat je geen klachten en toch zeker geen trombose krijgt.’
  Net als een paar van mijn voorgangers ben ik van mening dat andere medicijnen ook voor complicaties kunnen zorgen. Kijk maar eens naar de anticonceptiepil: daarvan is ook bekend dat je daardoor een verhoogd risico op trombose hebt. En hoeveel vrouwen gebruiken de pil wel niet of hebben deze gebruikt zonder trombose te krijgen.
  Maar ik snap je angst hoor, zeker nu je toch al zo in de lappenmand zit en ook omdat je al eens trombose gehad hebt.
  Jammer dat je niet met je man mocht ruilen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat is dit onbegrijpelijk, waarom kan zoiets simpels als ruilen met het middel dat je man krijgt ónmogelijk. Je zorgen zijn niet uit je duim gezogen, maar onderbouwd met allemaal mogelijke risicofactoren. Dat is weer “de zorg”die ik ken en haat, strakke regeltjes waarop geen uitzonderingen mogelijk zijn als dat voor de patiënt heel veel rust kan brengen.

  Geliked door 1 persoon

    1. Als je weigert word je pas opnieuw opgeroepen als iedereen gevaccineerd is en de kans is groot dat je weer AZ krijgt. Je wil niet weten waar we allemaal geïnformeerd hebben.

     Like

 11. Ik heb makkelijk praten ,ik kreeg een pfizer zonder dat ik het vooraf wist. Maar was het een AZ geweest ik had het ook laten prikken. Er zijn al miljoenen mensen met het AZ geprikt zonder nasleep . Het kan natuurlijk altijd verkeerd aflopen ook met een andere prik. Probeer je niet te nerveus te maken want dat is ook niet goed. Beter een prik dan geen moet je maar denken.

  Like

  1. Het doet mij ergens toch wel goed dat ik nu zie aan de reacties dat ik niet de enige ‘flauwe’ ben.
   Succes vanmiddag en, voor jou, leve de vrijheid over vijf weken … ik moet nog twaalf weken wachten. 😦

   Geliked door 1 persoon

   1. Relatieve ‘vrijheid’ dan, over vijf weken, want door de baxters Rituximab die ik krijg werkt het vaccin veel minder bij mij. Maar beter iéts van bescherming dan niks, vind ik dan…

    Geliked door 1 persoon

 12. Volgens mij komt dat goed; Je heb volgens mij ook veel en veel meer kans op een trombose van het virus dan van dit vaccin. ik ken iemand die een jaar na de besmetting nog steeds last heeft van de gevolgen van de bloedklonters die hij door het virus kreeg.
  Ik krijg moderna, ergens volgende week; Mijn lief krijgt morgen ook AZ en is daar ook niet blij mee. Maar dan eerder omdat er bij AZ 3 maanden tussen beide spuiten zit. Hij wil dat sneller achter de rug hebben.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik zie niet in waarom je flauw zou zijn omdat je je (volgens mij terecht) zorgen maakt. Met “de aard van het beestje en familie” en je recente ervaring, vind ik het vooral flauw dat men daar geen rekening mee houdt. Ik duim!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wet is wet bijkbaar. Ik denk dat er niet veel Astra Zeneca zou gezet worden mocht de bevolking zelf kunnen kiezen! En die vaccins zijn nu eenmaal aangekocht. Enfin, tot nu toe geen problemen buiten een gigantische bloedneus woensdagavond (slechts éénmaal eerder gehad) die gelukkig vanzelf gestopt is.

   Like

 14. Ik begrijp je wel… je zal maar net die ene patiënt zijn die het wel zitten heeft.
  Hopelijk heb je niet te veel last gehad.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: