Even weg geweest

Vorige week zijn we er even tussenuit geknepen. We verbleven een week in een heerlijk appartement in Oostduinkerke-Koksijde. De eerste keer trouwens dat we iets huurden via Airbnb.
We gingen vroeger met thuis wel eens op gezinsvakantie naar Koksijde (in Reigersnest) en ik herinnerde het me als een heel aangename badplaats, midden tussen de hoge duinen.
We gaan niet zo vaak naar de Belgische kust maar omdat Nederland nu geen optie was, hadden we geen andere keuze, en het was eens iets anders dan Knokke of De Haan.


Op twee halve dagen mist na hadden we prachtig zonnig weer, maar ook wel een harde noordoostenwind waar we tijdens onze fietstochten tegen moesten opboksen. En warm was het ook al niet, met gemiddeld een graad of twaalf (gevoelstemperatuur een pak lager!). Maar ik klaag niet. De zonnige namiddagen op ons zuidgericht terras én de andere omgeving hebben toch wel deugd gedaan.

Helaas was het echte vakantiegevoel wel helemaal zoek. Ten eerste moest je in alle kustplaatsen een mondmasker dragen op de dijk en in de winkelstraten. Eerlijk gezegd hebben we ons daar niet altijd aan gehouden. Beetje belachelijk als er geen andere fietsers of wandelaars in de buurt zijn. Het was namelijk extreem rustig aan zee en na een week hadden we het ook wel gezien daar. Van mij mag er een beetje meer ambiance zijn.

Ten tweede was er nu natuurlijk niets open. Dat wisten we, maar vakantie … dat is voor ons toch synoniem met terrasjes doen en lekker uit eten gaan. Daarom hadden we ook voor de kust gekozen. Uit ervaring weet ik dat er aan de kust talloze mogelijkheden zijn om lekkere maaltijden af te halen bij traiteurs en restaurants. Want koken op vakantie? Daar begin ik niet aan.
En we hebben ook lekker gegeten! Maar wel in ons eigen appartement en dat vinden wij niet gezellig. Dat gaan we dus ook niet meer doen. We wachten wel tot alles terug open is voor we nog eens een paar dagen weg gaan.

We hebben wel fijn gefietst, want dat was de bedoeling van deze vakantieweek. Geen lange ritten want geen toiletten onderweg en geen mogelijkheid om iets te eten. Ik zal blij zijn als ik terug een volledig gebit heb en zomaar, heel gewoon, in een boterham of een broodje kan bijten zodat we onderweg op een bankje of desnoods in een berm kunnen picknicken.

De eerste tocht reden we in de zware mist via de Kustroute een stuk van de Frontroute 14-18. Ik was met een halflege batterij vertrokken en – u raadt het al – vroegtijdig moeten afhaken want met windkracht 5, wind op kop en zonder ondersteuning, dat lukt me echt niet meer. Gelukkig waren we nog maar tien kilometer van ‘huis’ en is mijn manlief de auto gaan halen om mij en mijn fiets thuis te brengen.


Tijdens onze fietstocht (met een omwegje) naar Veurne – onder een stralend blauwe hemel – hebben we even geflirt met de Franse grens. We zijn er niet over gereden, maar van enige controle in Bray-dunes was geen sprake.


We hadden van zoonlief ook een boodschappenlijstje meegekregen: “jullie zitten niet zo ver van Westvleteren … als je zin hebt in een ritje met de auto mag je voor mij bij het winkeltje van de abdij trappist gaan halen.” Zo gezegd zo gedaan, en het gaf ons de gelegenheid om met de auto een stuk van de Ypres Salient te rijden. We hadden gehoopt de route nog eens helemaal te kunnen rijden, maar als – zelfs in Tyne Cot – het bezoekerscentrum gesloten is en er nergens een toilet te vinden is, dan houdt het al snel op. Ik ga echt niet met mijn billen bloot daar in de vlakke polder! Toch nog even omgereden naar het Deutscher Soldatenfriedhof in Langemark (Studentenfriedhof). Deze eenvoudige begraafpaats met o.a. de kleine stenen kruisen en de beeldengroep van de vier treurende soldaten doet mij meer dan alle andere statige oorlogskerkhoven samen.


De kustlijn en het achterland tussen Nieuwpoort en De Panne is ons heel erg bevallen. De ligging temidden van de hoge duinen is daar niet vreemd aan. Leuk ook om door de straatjes te fietsen en je te vergapen aan de luxe villa’s. Ook Gert Verhulst heeft er een optrekje (Witte Burg 11). Mocht hij thuis geweest zijn, hij had ons zeker op de koffie gevraagd. 😉


Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

51 gedachten over “Even weg geweest”

 1. Het is allemaal best wel improviseren als alles gesloten is. Dat er bijna nergens voor vervangende toiletten gezorgd wordt, vind ik jammer. Niet iedereen heeft een grote blaas en goede darmen.
  Gelukkig hebben jullie toch een mooie en fijne week gehad. Een paar dagen weg doet een mens goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij gaan eten zijn ook de sfeer en omgeving belangrijk, deze creëer je niet thuis. Wij missen het ook enorm.
  Maar zon, duinen en fietsen hebben jullie wel genoten. Even het appartement gegoogeld, ziet er wel heel gezellig uit met de nodige terrassen.
  En bestaat in Koksijde nog dat heel gekende ijssalon? Ben nu toch wel naam vergeten…….
  Dit nemen ze jullie al niet meer af!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat jammer nu dat Gertje niet thuis was 😂😂.
  Ik begrijp je hoor, wij hebben binnen 2 weken ook vakantie en hopen echt op wat tochtjes een paar terrasjes mee te kunnen pikken.
  Desalniettemin zaten jullie wel erg mooi, Tyne Cot is prachtig en het hinterland achter de Panne enz ongerept.
  Wij boekten nog nooit iets met airb&b, aan te raden?

  Geliked door 1 persoon

  1. Airbnb was voor ons ook de eerste keer. Het app was in ieder geval helemaal conform de beschrijving. Contactloos inchecken met sleutelkastje en heel vlotte communicatie met eigenares.
   Ja, bij Gertje op de koffie was tof geweest. 🤣

   Geliked door 1 persoon

    1. Al denk ik dat de verhuurder de reviews kan plaatsen die hij zelf wil. Alleen aan de cijfers kan hij niets veranderen.

     Like

     1. Neen, kan je absoluut niet als verhuurder via airbnb. Ik heb nog verhuurd via die weg, vandaar. Ook als verhuurder mag je een review schrijven over de huurder. Je krijgt de reviews van elkaar pas te zien als beide partijen iets geplaatst hebben.

      Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooie kiekjes van de kust.
  Neen, het is zeker niet echt vakantie met mondkapjes op en geen enkel terrasje open.
  Indrukwekkend die begraafplaats. Wij bezochten ze al een paar keer.
  Ook hier is het zonnig maar blaast een ijzige noordoostenwind.

  Geliked door 1 persoon

 5. wij gaan al jaaaren naar oostduinkerke op vakantie , leuk om eens van iemand anders iets te lezen hierover. We hebben ginds nog steeds niet alles gezien. Uit eten, tja…. da’s moeilijk nu…. we gaan volgend weekend ook, nog juist te vroeg voor terrasjes. we gaan dus ook veel fietsen, boterhammekes mee onderweg…. drankje en een schoon tafellaken zodat we een beetje het vakantiegevoel toch kunnen creëren . Mooie foto’s!

  Like

  1. Boterhammekes mee tijdens het fietsen, daar heb ik normaal gezien ook geen probleem mee hoor. Het is alleen nu wat moeilijk omdat ik niet ‘normaal’ brood kan eten. Alleen met mes en vork of in kleine partjes gesneden zoals bij baby’s. Ik zal blij zijn als ik terug tanden heb. Hopelijk binnen een maand of twee.

   Like

 6. Er even tussenuit kan inderdaad eens deugd doen, al sluit ik me aan bij jouw gevoel dat voor een èchte time-out die enkele ontbrekende factoren erbij horen.
  Met airbnb heb ik nog geen ervaring. Voor vakantieverblijven dichtbij huis boekte ik gewoonlijk via booking.com, altijd al een meevaller geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik boekte altijd via booking.com (behalve in NL, daar gaan we altijd bij Van der Valk hotels), maar als je rechtstreeks bij de eigenaar kan boeken scheelt het nogal in prijs. En via Airbnb ben je als klant ook beschermd. In ieder geval voor herhaling vatbaar omdat de keuze aan appartementen/huizen vele malen groter is dan op booking.com.

   Like

   1. Da’s nog eens een goede tip. Kan je dan ook rechtstreeks boeken voor verblijven die op airbnb worden aangeboden?

    Like

    1. Ja, je boekt rechtstreeks bij de eigenaar, contact is ook rechtstreeks met eigenaar. Ik vermoed dat Airbnb een commissie krijgt, net zoals ook booking.com een commissie krijgt. Neem eens een kijkje, vink aan in de filters wat je belangrijk vindt en er gaat een wereld voor je open, haha. ‘Superhosts’ zijn erkende verhuurders.

     Geliked door 1 persoon

 7. Maar toch er het beste van gemaakt, En vooral héél veel blauwe lucht tegengekomen. Maar inderdaad toch een kille en straffe wind die het extra vervelend maakt dat er nergens terrassen open zijn.

  Geliked door 1 persoon

    1. Dat is natuurlijk ook waar. We moesten sowie ’s middags naar huis om te eten. En op de fiets heb ik er ook niet zo’n last van.

     Like

 8. Zo te zien hebben jullie hele fijne dagen beleefd en veel ondernomen. De kille NO wind heeft je dus niet tegen gehouden. Trouwens ook in het binnenland was de wind goed voelbaar, zeker bij koele temperaturen….

  Geliked door 1 persoon

 9. De noordoostenwind teistert ons nu wel al heel lang. Ik verlang naar warmer weer, de natuur eveneens.
  Ik zag al enkele van je heerlijke foto’s voorbijkomen op andere media; knap. Vlaanderen heeft zoveel te bieden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het weer zat niet echt mee hé! En ik begrijp goed dat jullie geen compleet gevoel hebben van jullie uitje. Voor mij hoort lekker uit gaan eten en terrassen daar ook zeker bij. Maar de zoon zal heel content geweest zijn met zijn bier van Westvleteren! En zo te zien hebben jullie toch wel een beetje genoten.

  Geliked door 1 persoon

 11. Jullie hebben en goed gevulde vakantie gehad. Jammer dat het zo improviseren is nu alles nog gesloten is en het de ijzige wind helpt er ook niet veel aan om je een vakantiegevoel te geven! Wel héél mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 12. Denk dat de Gert in Saint-Tropez zat voor het tweede seizoen van de Verhulstjes, heb ik zien passeren in de boekjes… of zijn verblijf is ook al voorbij. Niet aangebeld?
  Jullie hebben toch weer heel wat winderige avonturen beleefd! Ja een terrasje is zo echt vakantie hé.

  Geliked door 1 persoon

 13. De foto’s roepen in elk geval wel vakantiestemming op. Maar ik ben het helemaal eens met je: zo is er niet veel aan. Vandaar dat we het voorlopig van huis uit doen. We wachten ook liever op terrasjes(weer).
  En van dat eten uithalen zijn we intussen ook genezen. Het is niet hetzelfde als uit eten gaan. Draai of keer het zoals je wil: het is opgewarmde kost. En je moet het nog zelf opwarmen ook en op- en afdienen. Terwijl je soep eet, zit je je af te vragen of de oven wel al op temperatuur is om de hoofdschotel er in te zetten en of de groenten niet verpieteren in de microgolf.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat dat eten betreft ben ik het met je eens hoor. Het is opgewarmde kost. Maar er zit veel verschil op. En, ten andere, ik kook niet op vakantie. Nooit eigenlijk. Ik ben die apparatuur niet gewoon, het nodige keukengerief is er vaak niet. En ik kook al een heel jaar tenslotte.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: