Uit de oude doos

Oude blogberichten herlezen … het is zoals in een fotoalbum bladeren.
Eentje van 2010 … domheid of kwade wil? Naar aanleiding van een aantal reacties op het logje van Affodil.

Worden we in de winkels bewust bedrogen of zijn de meisjes aan de kassa gewoon dom?

Hierover gaat het: zondag – paasdag – koop ik bij mijn bakker nog wat losse paaseieren. Die moeten gewogen worden en de eieren – al dan niet gevuld – hebben verschillende prijzen. Kan ik niks aan doen tenslotte.

Het meisje bij de kassa legt drie eieren op de weegschaal en tikt af.
Dan legt ze er de twee andere bij en tikt nogmaals af.
Ik zeg haar ‘wat doe je nu, die eerste eieren had je toch al getikt, die moet je van de weegschaal nemen‘.
Nee, dat moet zo‘, antwoordt ze op nogal franke toon.

Ik ga niet met haar in discussie, maar ik reken af en vraag mijn kasticket. Daarop staat in totaal 450 gram aan chocolade. Ik til het zakje op en ik schat dat het hooguit 250 gram kan wegen. Het meisje is natuurlijk al lang met iemand anders bezig dus ik spreek de bazin aan en leg haar het probleem uit.

Ze weegt alles na en draait met haar ogen … uiteindelijk had ik bijna 4 euro te veel betaald.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Vanmiddag koop ik in de supermarkt twee preitjes. Alle groenten en fruit worden bij de kassa gewogen. De kassierster – ook weer zo’n jobstudente – weegt de prei en ik zie op de display 1.250 kg.

Ik vraag haar om de prei nogmaals te wegen want ‘1.250 kilo voor die twee preitjes, dat kan niet, dat voel je toch zelf ook wel‘. ‘Ik heb het toch net gewogen?!‘ antwoordt ze me brutaal. Ze zet de preien terug op de weegschaal en ze houdt ze met haar hand stevig vast. ‘Je moet ze wel wat loslaten, ik betaal niet voor de druk van je hand‘, zeg ik haar. ‘Ja maar, dan kan ik dat niet wegen‘ is haar antwoord. Uiteindelijk is ze toch gewillig genoeg om de prei even wat te lossen en blijkt dat het totale gewicht net iets minder dan 500 gram is. Dit scheelt mij weer 1.75 euro.

Ik kan me niet voorstellen dat het kwade wil is van die meisjes, maar eerder domheid en luiheid. Ik ga in ieder geval vanaf nu wat alerter zijn.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

32 gedachten over “Uit de oude doos”

 1. Het ligt niet alleen aan hen natuurlijk, maar ook aan de cultuur van opleiden en het goed aanleren. Opletten in deze tijden is nog altijd een dingetje inderdaad!

  Dit wat jij vertelt is wel heel erg dom inderdaad. Gelukkig let jij ook op. Velen doen het niet.

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Oeioei, ik zou veel alerter moeten zijn op dat vlak. Meestal controleer ik het pas nadien. Juist is juist. Ik betaal graag de prijs, maar betaal niet graag te veel.

  Geliked door 1 persoon

 3. De grofste “stoot” die ik ooit tegenkwam, was toch wel toen ik bij de slagersafdeling van de supermarkt in Kruibeke stond. In de gewone omgangstaal wordt er daar meestal gevraagd om “100 salami”, “300 hesp” of – zoals ik vroeg – “200 balletjes in tomatensaus”. Geen gram erbij. Vraagt dat lieve kind met een verschrikt gezicht: “Moet ik die echt allemaal tellen?” Haar collega hoorde haar vraag, maar kon duidelijk niet geloven wàt ze gehoord had. Nog mooier werd het daarna. Ik zag een varkenshartje in de koeltoog liggen en dacht aan mijn huiswolf. Het hartje was net niét helemaal doorgesneden, net genoeg om het op te schonen. Vraag ik aan het kind om me dat hartje ook in te pakken. “Alle twee of ééntje?” Ik heb ze maar alle twee meegenomen …

  Wij vragen ons ook vaak af waar het aan ligt, maar kijk nu eens een week of twee naar Blokken. Als dat jonge gasten zijn, kunnen ze wel vertellen welk merk van onderbroek Lady Gaga droeg tijdens de inauguratie (dat woord kennen ze dan weer niet) van Joe Biden. Maar vraag alstublieft niet aan welk continent Afrika grenst in het oosten. Dan slaat de paniek keihard toe en vragen ze zich af welk land Afrika is.

  Het is praktisch dat je tegenwoordig (bijna) altijd en overal iets kan opzoeken op internet, maar zou het toch niet nog véél praktischer zijn als je wat parate kennis had ook?

  Geliked door 3 people

 4. Zelf opletten is inderdaad vaak nodig. Het vreemde is dat we ‘bij vergissing’ snel teveel betalen maar nooit te weinig!?
  Als hen deze praktijken worden aangeleerd?, OH help!
  Als op een produkt een kortingsbon plakt, moet je er hen zelf op wijzen, want ze vergeten deze telkens weer te scannen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daarom ben ik zo blij met de zelfscankassa’s bij ons in Delhaize en AH. En vooral blij dat er zo weinig mensen gebruik van maken en ik op die manier héél snel buiten ben!

   Geliked door 1 persoon

    1. Ja, dat klopt maar daar trek ik mij niks van aan. Ik laad pas in als alles getikt is. Nu ben ik nog van de oude stempel en doe ik elke dag boodschappen. Ik heb dus nooit veel bij en ben rap ingeladen.

     Geliked door 1 persoon

 5. Ik ga vaak bio groenten kopen in de verpakkingsvrije winkel. Ik vul dan mijn groentenzakjes. De eerste keer maakte de man me er attent op dat hij het gewicht van het zakje niet kon aftrekken (omdat ik het niet vooraf had laten wegen). Ik vond dat wel sympathiek, hij had ook niets kunnen zeggen. En eerlijk, in zo’n kleine zaken gun ik die mensen de 37g (dat weegt zo’n zakje) die ik dan teveel betaal. Neem nu dat iets €5/kg kost, dan betaal ik nog geen €0.20 meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat snap ik. Die verpakkingsvrije winkels hebben wij hier niet. Ik neem wel zelf mijn katoeen zakjes mee om losse groenten en fruit in te doen. En dan weeg ik het zakje ook gewoon mee. Dan gaat dat misschien om 30 gram, dus daar zie ik het probleem niet. Maar als ze er meer dan een halve kilo naast zitten dan zeg ik er wel iets van.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat is hier nu ook. In de tijd dat ik dit logje schreef werd je nog aan alle afdelingen bediend. Waar trouwens ook wel wat voor te zeggen is. In mijn vernieuwde Carrefour hebben ze de verstoog afgeschaft. Alle vleeswaren en kazen zijn nu voorverpakt. De verpakkingen zijn voor ons veel te groot, dus moet ik nu naar de slager of de kaaswinkel als ik 50 gr gerookt vlees of 2 sneetjes kaas wil.

   Like

   1. De verstoog. Dat mis ik hier wel, die hebben we hier niet… alles voorverpakt. Maar goed, charcuterie eten we niet.
    De kaas koop ik in de landwinkel en die wordt daar ook gewogen natuurlijk.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: