De merel, de duif en de boze man

Wij hebben nogal wat vogels in de tuin sinds we geen katten meer hebben. Die krijgen uiteraard wat te eten en te drinken zodra het wat kouder wordt. En enkele maanden geleden had mijn (niet zo heel handige) man eigenhandig een voederhuisje in elkaar geknutseld. Er hingen en stonden er al wel een paar, maar eentje meer of minder …


Ik vond het nogal groot uitgevallen en al vlug zagen we dat ik gelijk had gehad. De merels en de duiven hadden snel hun weg gevonden naar de lekkere hapjes. Ten koste van de kleine tuinvogels.

Jammer, heel jammer want we houden niet van duiven. Ze jagen de kleine vogels weg en laten te pas en te onpas wat achter op het terras en op het gazon.

Het zelfgemaakte voederhuisje werd intussen verbouwd: manlief heeft er horizontaal enkele latten op genageld zodat de openingen nu echt wel heel klein zijn.

En toch … de duiven en de merels blijven komen.

En manlief? Die zit de hele dag (lichtjes overdreven) op VINKenslag (hebdem? 😉) kwaad te wezen op de ongewenste indringers.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

37 gedachten over “De merel, de duif en de boze man”

 1. Hier hebben wat duiven de weg naar het kippeneten gevonden en voor de rest zijn een koppel eksters mijn vaste tuinbezoekers. Occasioneel komt er eens een meesje of een roodborstje. Net als vorig jaar heeft geen enkele vogel nog de weg gevonden naar het lange net met nootjes en zonnebloempitten. Vorig jaar begonnen ze daar maar aan tegen dat het leg-tijd was.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja hoor, ik heb hem 😦.
  Duiven zijn hier ook een echte pest.
  Maar rond de voederhuisjes zijn hier vooral veel meesjes en roodborstjes en mussen te zien. Ik kan daar echt van genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik noem ze allemaal ‘vogels’. Het enige dat ik kan onderscheiden zijn mussen en roodborstjes. Maar hoe die anderen heten????

   Like

 3. Wij hebben op het balkon een huisje en zelfs op 4 hoog komen ze, kraai als koolmees 😅 Op de camping waar wij stonden jaren terug hadden we ook een huisje, iedere vogel voelde zich thuis, geen bleef weg, zelfs een fazant kwam eens kijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier in de tuin, een klein uurtje geleden: 5 groenlingen, 7 spreeuwen, 2 houtduiven (bij ons welkom, want ze ruimen op wat de kleintjes morsen uit de cilinders), 1 Turkse tortel (idem), 4 vinken, ? huismussen (die scharrelen tussen de planten en zijn dus moeilijk te tellen), een roodborst, 2 merels en 2 lijsters (die voortdurend achterna gezeten worden door de merels).

  Iets wat ik elk jaar graag even onder de aandacht breng: mensen, aub, doe die netjes van rond de vetbollen! hang geen nylon slingers op, maar investeer in bijvoorbeeld een gegalvaniseerde metalen vetbolkrans. Elk jaar sneuvelen ettelijke kleine gasten doordat ze met hun pootjes verstrikt raken in die nylon netjes. Ze hebben dan de keus: hun pootje amputeren, doodvriezen of ten prooi vallen aan rovers van eender welke slag.

  Like

  1. De vetbollen zijn al weg. De vogels willen dat niet. Gewoon een zak graan en pitten in de voederhuisjes gestrooid. Daar zijn ze zot van.

   Like

 5. Manlief heeft ook heel de tuin volgehangen, maar we hebben een probleem, een (letterlijk) groot probleem. We hebben ook een sperwer die vlakbij woont, die vliegt tegen ons raam, zat daarnet gewoon op de wasdraad… die jaagt razendsnel op de vogels en duiven die normaal in de tuin zitten. Nu is dat normaal, onze tuin loopt over in natuurgebied, ook buizerds wonen aan de rand. Buizerds blijven wel hoog hangen en duiken dan even naar beneden, maar die sperwer is zo brutaal, hij scheert als een straaljager door de tuin…
  Onze vogelhuisjes blijven bijgevolg leeg, tot spijt van manlief.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou iets moois geven om nog eens een sperwer in de tuin te hebben. Is alweer even geleden. En ja, wie niet weg is, is gezien. Natuurlijke selectie noemen ze dat…

   Geliked door 1 persoon

   1. Onder normale omstandigheden was je welkom om eens aan roofvogelspotting te komen doen, ik ken ze bijna blindelings, “onze” vogels. Machtig wel…

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind jouw ‘niet zo heel handige’ man toch wel heel handig hoor! Prachtig gemaakt! En die foto van die merel vind ik ook echt tof! Hier beginnen de merels ’s avonds zalig te zingen, de lente is (na deze winterprik) echt op komst…

  Geliked door 1 persoon

 7. Duiven zijn een echte plaag. Ik moet er onder andere voor zorgen dat ze niet gevoederd worden op het stationsplein. Dat is verboden en daar staan boetes op. Ikzelf kan geen boetes geven, wel rapporteren.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dan zijn er die zogenaamde “dierenvrienden” die alles doen om die muizen te voederen ook al trekt dit ratten aan op het plein. En overlast op sommige dagen bij de mensen ook.

    Geliked door 1 persoon

 8. De duiven en het kleinere grut hebben hier aparte voederplaatsen, ver van elkaar verwijderd. Lukt prima.
  Onze katten, drie stuks in totaal, hebben ’s winters totaal geen zin om buiten te vertoeven. De vogels zijn heer en meester van de tuin!

  Geliked door 1 persoon

 9. Vogels in de tuin zijn heel leuk! Heel veel zien we er niet want we zitten met een jager ( onze Pebbles in huis. Een tijd geleden een grote berk ferm kortgewiekt, en nu gelukkig geen wagens meer vol duiven, euhh, drek. Man wat een omeletten waren dat zeg! De takken hangen nu niet meer over de oprit. Zelf voederen we maar af en toe omdat het maar raar is om vogels te lokken en dat ze dan zo aan hun einde moeten komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij ons kwamen er gewoon geen vogels toen we nog katten hadden. En ja, die duiven. Misschien ook de berk maar eens laten kortwieken. Moest dat helpen om ze weg te houden …

   Like

  1. Da’s hier hetzelfde. Misschien moesten we het (te) grote vogelhuis maar verhuizen naar achterin de tuin. Maar of dat gaat helpen om de merels en duiven naar daar te krijgen?????

   Like

 10. Hier was dat ook zo. Nu hangen in één boom aan verschillende takken huisjes en allerlei ander gerief voor de kleine vogeltjes en een grote plateau op de grond voor de grotere vogels. Aparte waterbakken die de hele dag met kokend water ontdooid worden. En voila elk heeft nu zijn plekje. Behalve de meeuwen en een kraai; die jaag ik met veel lawaai weg..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: