De operatie

Vorige donderdag ben ik opnieuw geopereerd. Er moest een correctie uitgevoerd worden aan de flap die tijdens mijn mondkankeroperatie vorig jaar juli getransplanteerd was vanaf mijn arm. Voor de geïnteresseerden, het verloop van zo’n flapoperatie staat duidelijk beschreven hier en hier. De mijne is een RFF flap, Radial Forearm Free Flap.

Zo’n flap wordt altijd iets te ruim genomen omdat er krimp op zit. Wanneer heel de mondholte voldoende genezen is en de flap niet genoeg gekrompen is, wordt er dan een correctie uitgevoerd, zoals bij mij vorige week.

Tijdens dezelfde ingreep werden er ook implantaten geplaatst waar dan over een maand of vier, na volledige genezing, een vaste prothese op komt.

Ik kon kiezen: plaatselijke verdoving of volledige verdoving. De ingreep zou zo’n twee uren duren. Ik zag het echt niet zitten om twee uren met mijn mond wijd open in angst te liggen/zitten (?) wachten terwijl ze in mijn al gehavende mond aan het boren, snijden en naaien zijn. Volledige narcose dus.

Wat is er gebeurd? Er werd een clip op de flap gezet en een redelijk stuk uitgesneden. Ik hoop dat het mij meer comfort zal geven (*) want die flap zat danig in de weg bij het eten, spreken en slikken. Bleek dat er onder de flap een grote mucocyste (speekselkliercyste) zat die voor nog meer ongemak zorgde.
En daar komt de angst weer opsteken, want de cyste moest worden opgestuurd voor weefselonderzoek. En helaas, die mucocystes, daar ga ik last van blijven houden. Die gaan blijven terugkomen tenzij de ondertongspeekselklieren worden weggenomen, maar daar ben ik geen fan van. Mijn arts ook niet trouwens.

Hopen maar dat het weefselonderzoek weer geen slecht nieuws brengt.

(*) Op dit ogenblik is er van meer comfort nog geen sprake. Ik heb vrij veel last van de ingreep. En voorlopig ook weer een tijdje hap-slik-weg voeding. Het is wat het is.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

82 gedachten over “De operatie”

   1. Dat wachten is inderdaad moordend. Hopelijk snel een verbeterd gevoel in je mond, dat geeft toch meer moed. De verwachtingen zijn dikwijls te hoog en vallen dan zwaar op de maag als het niet direct voelbaar is. Misschien is het na twee weken al een stuk beter.
    probeer te genieten van het mooie weer vandaag. Ik stond al om 8.30 in de supermarkt Jumbo om zoveel mogelijk te genieten van deze mooie winterdag ( gelukkig zonder sneeuw) voor mij althans.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, ik moet geduld hebben maar dat is een moeilijke. Ik voel nu meer pijn en ongemak dan bij mijn grote operatie, maar toen lag ik 13 dagen in ’t ziekenhuis, kreeg ik ook 13 dagen continu pijnstilling via baxter.
     Ik vertrouw er maar op dat het goed komt.

     Like

 1. Ik slaag er niet in de extra info te lezen, ik word vaak wee bij medische info. Maar ik besef dat het allemaal heel complex is. Hopelijk krijg je snel goed nieuws, en kan je het genezingsproces zijn volle week laten doen, hoe lastig ook dat je nu tijdelijk terug bij af staat na de operatie.

  Like

   1. Ik denk dat je de links alleen vanop de computer kan openen. Ik geef de extra info maar zodat geïnteresseerden zo’n ingreep beter kunnen inschatten.

    Like

 2. Ja, ik kan erin komen dat het nu weer veel on gemakkelijker is dan voor de operatie. Hopelijk herstelt het snel en krijg je nadien een beter mondgevoel. Ik duim heel hard. X

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is een harde weg om af te leggen, zeker als er onverwachte bochten opduiken. Net als mijn voorgangers hierboven duim ik mee dat het weefselonderzoek goed uitvalt voor je en dat eindelijk het einde van je lijden in zicht is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je zit op de grote hobbel van ongemak nu. Ik hoop dat het resultaat goed uitpakt. Wel heel jammer van die complicatie met die cystes. Laat je goed vertroetelen en maak gebruik van medicatie om minder te voelen dan is het misschien beter te doorstaan. Ik tel af naar de betere tijden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, Myriam, heel belangrijk. Gewoon regelmatig een pijnstiller nemen. Het is echt wel het moment om dat nu netjes zo te doen, en niet af te wachten tot de pijn terug is. Je krijgt die dan zoveel moeilijker weg…

    Geliked door 1 persoon

 5. Het is nu wel genoeg geweest dunkt me zo met al die complicaties. Het spijt me heel erg voor je dat dit nu weer de dag is gekomen.
  Ik help duimen en hoop dat je je snel wat comfortabeler zult voelen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hopelijk dag per dag naar volledig herstel. Dat wachten op een uitslag heb ik ook eens tien dagen moeten doorstaan 7 maand zwanger een heel late vruchtwaterpunctie en de onweerswolk van iets heel erg mis met het kind boven mijn hoofd. Ik hoop dat de komende dagen goed schuiven voor jou.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat wachten is altijd moordend hé… maar we denken aan je, hopen dat een beetje steun het het een ietsiepietsie draaglijker maakt! Liefs 💙

  Geliked door 1 persoon

 8. Operaties zijn natuurlijk al niet leuk maar in dit gebied heeft het nog zoveel meer invloed op je welbevinden, En dan laat ik de angst nog buiten beschouwing. Je slaat je er echt kranig doorheen, ik duim natuurlijk mee dat er alleen maar goede uitslagen komen. Sterkte en beterschap.

  Geliked door 1 persoon

     1. Dat is heel vervelend, gelukkig dat je tot algehele narcose besloten hebt. Dat wil je niet min of meer bewust meemaken, alleen al het commentaar van de chirurg die aan het werk is zou ik niet willen horen.

      Geliked door 1 persoon

 9. Ik zou ook voor volledige narcose gekozen hebben. Lijkt me toch een stuk aangenamer.
  Ik wil je een spoedig herstel wensen en ik hoop dat er verder niks ernstig meer aan de hand is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ik moet het van me afschrijven. Net zoals ik ook het verhaal van mijn ‘grote’ operatie hier gedeeld heb. Het helpt me bij de verwerking om alles op een rij te krijgen.

   Like

 10. Het proces waar je nu doorgaat en je zo moedig draagt is pijnlijk en langdurig. Wij kunnen je alleen maar bewonderen en aanmoedigen, Myriam. Snelle beterschap en geruststellend nieuws!

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik duim mee voor snel meer comfort, een goed resultaat van de test en binnenkort weer een mooie mond vol tanden. Geen gemakkelijke tijden voor je, Myriam, maar inderdaad, het is wat het is.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik weet maar al te goed hoe erg het is om te zitten wachten op resultaten van testen. Al helemaal nu, in deze donkere en koude maanden met minder afleiding. Hopelijk lukt het je om de wachtperiode te doorstaan zonder al te veel gepieker, en verloopt je herstel van de operatie vlot. Op tijd je pijnstillers nemen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Tjeetje wat zal je een pijn hebben, zowel lichamelijk maar ook het geestelijke dat niet onderschat moet worden. Ik wens dat dit allemaal gauw allemaal weer verbeterd voor je, de pijn af zal nemen en met hopelijk een goede uitslag 🍀🍀🍀
  Stevige knuffel Xxx

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik ben met een serieus stuk “inhaal-leeswerk” bezig, wat betreft de blogjes die ik volg. Vandaar mijn late reactie.
  Hopelijk heb je intussen geruststellend nieuws gehad en heb je ook al wat van het beoogde resultaat kunnen “proeven”.

  Geliked door 1 persoon

  1. Geruststellend nieuws gelukkig wel. Het beoogde resultaat blijft uit. Ik had gehoopt op wat meer comfort, maar dat is er niet. Ik hoop alleszins dat dat nog komt. En anders zal ik ermee moeten leren leven.

   Like

   1. Zoiets laat vaak langer op zich wachten dan je lief is, natuurlijk. Ik duim dat je uiteindelijk toch van de last verlost geraakt.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: