Teleurgesteld

Ik ben teleurgesteld in een vriendin. Ze kwam laatst aan de deur een klapke doen en op een gegeven moment ging het over tanden. Ze kloeg dat haar tanden zo geel waren (wat helemaal niet het geval is, ze is 66 en het is normaal dat je tanden dan wat verkleurd zijn) en ze vond dat ze daar wat aan moest laten doen. Voor mij niet gelaten.

Ik reageerde nogal gepikeerd en vroeg of ik met haar kon ruilen: ik haar gezonde verkleurde tanden en zij geen ondergebit (nu) en de rest van haar leven een prothese (later) en alle andere ongemakken die erbij horen. Ze schrok wel even maar babbelde er snel overheen.

Later stuurde ze me een berichtje met de vraag of ze me misschien gekwetst had, en dat dat niet haar bedoeling was.

Ik weet dat dat niet haar bedoeling was, maar ze kan soms van die opmerkingen maken waar ik het heel moeilijk mee heb. Mijn gezicht is veranderd sinds de operatie. Mijn mond hangt aan één kant wat naar beneden en mijn onderkaak staat veel meer naar voor. Ik mis mijn gezicht van vroeger. Als ik daar iets van zeg, dan krijg ik als antwoord: dat zijn maar gedachten, je ziet er niks van. Misschien zegt ze dat zodat ik mij beter zou voelen, maar op mij komt het over als het probleem minimaliseren en mij niet au sérieux nemen.

Ik ben overgevoelig aan dat soort opmerkingen. Als er zo nog veel komen, dan vrees ik dat onze vriendschap hieronder zal lijden.

Ben ik nu een flauw bees?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

67 gedachten over “Teleurgesteld”

 1. Zo’n opmerkingen zijn idd geen verrijking. Als vriendin zou ze moeten weten dat dit een gevoelig onderwerp is. Ik denk dat iedereen zich klote zou voelen moesten ze in uw schoenen staan, laat ons daar eerlijk over zijn. Iedereen mag je nog vertellen dat je er goed uit ziet. Je zit momenteel nog steeds in een rouwproces van het afscheid nemen van een stukje van jezelf. Weet vooral dat je oké bent zoals je bent. En ik hoop met je mee, dat je na alle correcties terug blij in de spiegel kan kijken. Van mij krijg je een dikke knuffel.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, begrijp ik. Misschien heeft ze nu al dik spijt dat ze dat er uit heeft gelapt. Ik ben ook heel impulsief. Ik ga mijn hand niet in het vuur steken dat het mij niet zou kunnen overkomen. Laat het een beetje bezinken.

    Geliked door 1 persoon

    1. Doe ik. En ik ga het er met haar ook nog eens over hebben. Maar het is zo moeilijk nu, met die korte gesprekjes aan de voordeur.

     Like

 2. Helemaal niet. Ik heb nooit echt witte tanden gehad. En toen ik twee jaar geleden een skeletorthese nodig had werd die kleur aangepast aan de kleur van mijn onderste tanden. Dus ook geen heel witte tanden.
  Ik zie soms mensen met duidelijk een prothese of kronen hebben die zo wit is dat het lelijk is.
  Ja soms krijgt een lange vriendschap een deuk en die is er moeilijk uit te blutsen. En het moeten geen erge dingen zijn.
  Word jij deze week niet terug geopereerd?

  Geliked door 1 persoon

 3. Integendeel, Myriam, ik vind het moedig van je, dat je erover kan praten. Ik vind het echter weinig kies van je vriendin, met haar minor problem bij jou te komen aandraven. Na zo’n zware ingreep, is het fysieke aspect ervan, zeker als het zichtbaar is, moeilijker te aanvaarden dan de aanleiding ertoe. Dat sommige mensen het wegwuiven, maakt het alleen maar erger en getuigt van weinig empathie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat alleen mensen die iets dergelijks hebben meegemaakt kunnen vatten wat voor een impact dat heeft op je leven. Ik ben niet meer dezelfde als een half jaar geleden.

   Like

 4. Nee, beslist niet. Heel begrijpelijk dat je moeite hebt met alle veranderingen die je waarneemt en al helemaal de reden waardoor. Ze kan zich op geen enkele manier inleven lijkt het hoe jij je voelt. Als ze zo doorgaat dan komt er vanzelf een einde aan deze vriendschap. Treurig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nee, ge zijt geen flauw bees gij. Ik heb een vriendin die een beetje is als de jouwe, die overal nogal makkelijk overheen praat. “Maar kom, dat zal snel gepasseerd zijn”. “Alles is toch goed, ge moet niet klagen”. Hier ging het dan eens over “sexy BH’s” en dat ze sportBH’s lelijk vindt. Laat sportBH’s nu het enige zijn wat ik nog kan verdragen. En ik word fysiek onwel van het gevoel van een beugelBH (fysiek onwel maar dus wel psychosomatisch). “Ah zo sexy” over een kleedje dat ik maakte. Wat niet sexy was. Want ik was herstellend van borstkanker en ik had geen zin in sexy. Maar dat wilde er precies niet in.
  En ja, dan voelde ik me ook een flauw bees. En tegelijk wist ik: het is omdat ze soms echt niet weet wat ze moet zeggen, omdat ze zich een houding wil geven, dat ze er zonder nadenken dingen uitflapt.
  Neem maar van mij aan Myriam: wij zijn geen flauw bezen. Gij niet, ik niet.
  De vriendschap met de vriendin van me heeft het overleefd, gelukkig. We zijn erg verschillend, en af en toe erger ik me nog steeds aan uitspraken van haar. Maar ik ben er zeker van dat zij hetzelfde gevoel heeft bij mij. We zijn verschillend, maar blijkbaar vullen we elkaar aan. Ik hoop dat dat bij jullie op lange termijn ook lukt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zij en ik zijn ook heel verschillend en heel vaak is zij een olifant in een porseleinkast. Het stoorde mij vroeger al, maar nu nog veel meer. En niet alleen als het over mij gaat.
   Ach ja, we zien wel waar het schip strandt.

   Geliked door 1 persoon

 6. Je bent gevoelig hiervoor en dat is logisch. Mensen zien jouw gezicht anders dan jij het ervaart. Ze zien wat ze willen zien: het totaalplaatje of een enkel detail. Sinds ik een bril draag met een flink montuur ziet niemand meer dat mijn oog scheef staat. Ik heb enorm met dat gevoel geworsteld dat mijn gezicht was veranderd én dat anderen dat niet serieus namen voor mijn gevoel. Er is niet echt een oplossing voor maar gaandeweg wordt het anders. Ik heb er diverse boeken ook over gelezen omdat ik er ook zo mee zat. Helpend is de erkenning van wat jij voelt door jezelf. Dan wordt dat van anderen minder belangrijk. Er is maar een enkeling die het een beetje snapt. Verlies geen mensen daardoor. Ze zijn verder prima maar ze vatten het niet.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wat er niet in zit komt er niet uit zegt mijn man altijd. Je kunt het de persoon niet kwalijk nemen. Het is haar beperking. Dat is de teleurstelling. Vriendschappen kunnen daardoor veranderen als je dat een rol laat spelen. Ook de perceptie dat zij zeurt is daarin een kwestie van opvatting. Toen ik het eenmaal doorhad raakte het me minder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik hoop ook nog zo ver te komen Dorothé. Ik denk ook dat mensen die zoiets niet hebben meegemaakt, moeilijk kunnen vatten hoe het is als je (uiterlijk, maar ook innerlijk) niet meer bent wie je was.

     Geliked door 1 persoon

     1. Ik schrijf het je vooral omdat het zo zeer doet en ik hoop dat je het los kunt laten want dan hou je de energie over voor het genezen en het dealen met de gevolgen. Ik heb veel gehad aan het boek ‘Vreemd lichaam’ van Jenny Slatman dat gaat over hoe lastig het is om protheses en gevolgen van medisch ingrijpen te verwerken. Je eigen lichaam is je vreemd geworden. Er staan geen oplossingen in maar de (h)erkenning hielp mij .

      Geliked door 1 persoon

       1. Ik dacht dat ik het erbij had gezet. Jenny Slatman dat is een hoogleraar. Google haar maar eens. Ze heeft meer geschreven over ziekte erkenning ook op ander gebied.

        Geliked door 1 persoon

 7. Erg empathisch is het niet om over gele tanden te klagen bij jou. Wellicht heeft ze dit altijd gehad, en niet zo bedoeld, maar als je zelf onzeker bent, komt dit harder aan.
  Problemen van de ander minimaliseren doen vrij veel mensen, ondervind ik geregeld. Het kan natuurlijk ook onhandigheid zijn?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze heeft dit misschien altijd al wel gehad. We zijn totaal verschillend en ze irriteert me wel meer (en ongetwijfeld ik haar ook), maar het begint me stilaan te veel te worden. Ik kan niet veel hebben de laatste tijd.

   Like

   1. Met ouder worden wil je de echte vrienden meer kiezen. Tijd besteden met mensen die je irriteren is verloren tijd.
    Ik begrijp zeer goed dat je op de toppen van he tenen loopt nu, weet dat ik donderdag aan je denk. 🍀

    Geliked door 1 persoon

    1. Zo denk ik er precies over! Ik heb ook al enkele langjarige vriendschappen beeindigd omdat we het niet meer goed hadden samen. Een mens staat niet stil, verandert, evolueert, slaat eventueel een nieuwe weg in. Ik ben 64 en in mijn leven krijgen alleen mensen die mij goed doen een plaats. En dat zijn er niet bijzonder veel!

     Geliked door 2 people

 8. Echt niet, dat jij flauw bent, dat klinkt als iemand met weinig empathie, omdat zij er vrij snel weer overheen gaat. Dit ligt aan haar! Een ware vriendin zou erover ophouden en haar mond verder dicht houden hierover en zeggen dat jij gelijk hebt. Sorry.

  Dat is mijn mening in elk geval, en met zo iemand zou ik dan ook snel klaar zijn in elk geval. Het brengt jou alleen maar stress en negativiteit die je niet kunt gebruiken nu.

  X

  Geliked door 1 persoon

    1. Zus, je doet het voortreffelijk en probeer dit negatief gesprek met je vriendin van je af te zetten. Ik heb er geen woorden voor. Ik noem het echt niet “niet goed overwogen”, Dit KAN gewoon NIET! Voor mij houdt hier een vriendschap op. Zonder pardon! En dat je nu overgevoelig bent in deze situatie lijkt me helemaal vanzelfsprekend. Dan heb je mensen nodig die je liefdevol omzorgen.
     Ik wens je voor morgen heel veel STERKTE. Weet dat ik aan je denk!!! Dikke knuffel.

     Geliked door 2 people

 9. Het is heel normaal dat je super gevoelig bent voor zo’n opmerkingen. Voor de buitenwereld mag het zo zijn dat ze niet veel verschil zien ‘bij vroeger’, maar jij kijkt in je spiegel met een vergrootglas. Doet iedereen van zichzelf, niets verkeerd aan. Misschien boer Charel niet in zijn tijd, maar hem kon niks schelen.
  Het feit dat je vriendin een berichtje stuurde met de vraag of ze je niet had gekwetst siert haar ook. Ze was zich echt niet bewust van haar lapsus en wil dit jullie vriendschap niet laten bezoedelen. Zie het als een positief teken dat ze met je inzit!
  (ik weet echt hoe je je voelt – de keren dat ik als opmerking krijg dat ik ‘mank’ zijn niet te tellen, ook van mensen die weten waaraan ik toe ben…)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik bespreek het nog wel een keer met haar. Ze had me eerder al eens gekwetst, maar was zich daar toen ook niet van bewust tot ik er haar attent op maakte.

   Geliked door 1 persoon

 10. Dat komt hard, zeker omdat jij je onzeker voelt. En dat onzeker voelen is logisch, want je gezicht is veranderd, je praat anders en je zal alles er voor hebben om je oude gezicht terug te krijgen. Zelfs gele tanden of een slecht gebit. Jammer dat sommige mensen het drukker met zichzelf hebben dan met een ander en het verdriet van die ander.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je voor je lieve woorden. Ja, ik zou er alles voor over hebben om mijn oude gezicht terug te krijgen. En niet alleen mijn oude gezicht, maar ook mijn oude onbezorgde ik.

   Like

 11. Een flauw bees? Wat zeg je nu toch? Ongehoord wat je “vriendin” daar vertelde. Ik word er zelf al woedend op. Je doet het verdomme zo goed!!! Ruilen wil niemand en die vriendin lijkt me niet in te kunnen leven in al dat wat je doorgemaakt hebt en nog moet doormaken. Ongevoelig, koud… Dat is niet wat jij nodig hebt!!! Ik ben zo fier op jou en dat zeg ik heus niet zomaar…

  Geliked door 1 persoon

 12. Je bent geen flauw bees. Die dingen liggen voor jou nu gevoelig. Zelfs als er helemaal niks te zien zou zijn aan je gezicht, zouden je ogen momenteel dingen zien, die voor anderen verborgen zijn. Je angst, je onzekerheid worden visueel.

  Anderzijds is het ook zo, dat jij voor jouw vriendin blijkbaar nog steeds dezelfde Myriam bent en soms sta je er dan niet altijd en overal bij stil dat dingen even gevoelig kunnen zijn. Het feit dat ze achteraf een mailtje stuurde om haar bezorgdheid te tonen over of ze je gekwetst had, bewijst dat ze het niet verkeerd bedoelde.

  Het is ook niet altijd even eenvoudig voor een buitenstaander om in te schatten wat op dat moment de juiste invalshoek is. Ik gok dat dat ook niet alle dagen hetzelfde is. De éne dag wil je misschien liefst niet herinnerd worden aan die veranderingen, omdat het te pijnlijk is, omdat je even nood hebt aan afleiding. De volgende heb je eigenlijk behoefte om er wél aan herinnerd te worden, omdat je erkenning zoekt voor je situatie of omdat je dingen wil verwerken.

  Dat alles maakt, dat je onbewust ook wel soms tegenstrijdige energie uitstraalt. Dat kan misverstanden opleveren die voor beide partijen teleurstellend zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat de ene dag niet de andere is, dat is helemaal juist. Ik had het vorige week weer een paar dagen moeilijk. En dan valt zo’n opmerking verkeerd.

   Like

 13. Iemand (ik bijvoorbeeld) die dit vreselijke wat jou is overkomen niet kent weet wellicht niet goed wat te zeggen, maar van een vriendin mag je toch meer empathie verwachten. Tegen iemand met een hazenlip begin je toch ook niet over sexy lippen, tegen iemand met dun haar en kale plekken toch ook niet over dat je eigen haar zo te lijden heeft van het niet naar de kapper kunnen …..
  Donderdag weer onder het mes: heel, heel, veel sterkte 🙏

  Geliked door 1 persoon

 14. Een flauw bees? Helemaal niet. Uw vriendin moet dringend eens wat meer tact en inlevingsvermogen aan boord leggen. Want dat is wat volgens mij steeds meer mensen missen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is ook waar ,maar daarom moet je ook niet alles slikken. Ik heb zelf iets meegemaakt en we kenden elkaar ook al van ons 18 jaar en na 40 jaar heeft ze mijn vertrouwen zo misbruikt dat ik vlakaf een streep onder onze vriendschap getrokken heb.Zij heeft het begrepen en meer dan een nieuwjaarskaartje is er niets meer.

    Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, zo denk ik er ook over. Je verandert iemand niet. Van een “echte” vriendin verwacht ik steun, begrip en warmte in deze moeilijke tijden. Ikzelf heb met drie langjarige (20 jaar en meer) vriendinnen gebroken. Ook ik heb “uitpraten” geprobeerd, maar zonder resultaat. Gek genoeg denk ik weleens, ik heb ze ook niet gemist. Over is over voor altijd.
   Normaal schrijf ik niet, maar als het om mijn zus gaat, die zo vecht en over twee dagen weer geopereerd wordt, dan ben ik niet te stoppen!!!

   Geliked door 2 people

 15. Maar neen je bent geen flauwe bees integendeel.
  Weet één ding, die mensen hebben onvoldoende empathie en veranderen niet. Ofwel blijf je het pikken ofwel stop je de vriendschap.
  En blijf jezelf trouw, wat je hebt meegemaakt is niet niks! En dat je alle dagen in een spiegel kijkt en je oude ik niet zit, is ook niet niks!!!
  Sterkte en duim ophoog.

  Geliked door 1 persoon

 16. Je hebt zo van die mensen die eerst doen en dan denken… om achteraf toch een beetje spijt te hebben van hun daden. Je mag er zeker iets van zeggen, als vriendinnen onder elkaar moet er toch begrip zijn.

  Geliked door 1 persoon

 17. Helemaal niet flauw. Wat wil ze nou? Dat jij serieus hierop in gaat? Ik herken de ‘streken’ van een vriendin van mij. Voormalige vriendin moet ik zeggen, want ook haar opmerkingen deden mij twijfelen aan mezelf. Ze bleef maar vissen naar complimenten (ook over steeds hetzelfde) en negeerde mijn behoeften compleet. Toen ik daar uiteindelijk een paar keer wat van had gezegd en erover wilde pratenkreeg ik te horen dat ik gewoon jaloers was. Voel gewoon niet uit te leggen aan haar..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: