Controle

Donderdag had ik mijn driemaandelijkse controle bij de MKA-chirurg (Mond- Kaak-Aangezicht). De tussentijdse controles zijn visuele controles. Een MRI krijg ik pas een jaar na mijn ingreep, volgende zomer dus.

Haar eerste vraag was of ik afgevallen was en nog bleef afvallen. Mijn voelhorentjes gingen al rechtop staan! Afvallen kan een teken zijn van een kwaadaardige tumor. Neen, daarom vroeg ze het niet. Het was gewoon om te weten of ik voldoende voedsel binnenkreeg. Dat zei ze althans.
Ik ben wel 9 kilo afgevallen in de afgelopen vier maanden maar ik kan goed eten. Ik grijp alleen niet meer naar de zak chips x keer per dag en drink geen frisdrank meer, heb er ook geen behoefte aan.

Verder had ze goed nieuws voor me. 28 januari mag ik nog eens onder het mes. Enkele maanden vroeger dan waarmee ik gerekend had. De afspraak is wel gemaakt onder voorbehoud.

Als corona geen stokken in de wielen steekt gaat de kaakchirurg op 28 januari mijn nieuwe mondbodem uitdunnen, een grote ranula (slijmcyste op de mondbodem die ontstaat door afsluiting van de afvoergangen van een speekselklier) wegnemen en implantaten plaatsen. Het kon onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose. Ik heb gekozen voor volledige narcose. De ingreep zou een dikke twee uren in beslag nemen. Zo lang met mijn mond open in een ongemakkelijke houding liggen wachten tot het voorbij is, dat zag ik niet zitten.

Na de ingreep moet ik dan nog drie tot vier maanden wachten alvorens er kronen kunnen geplaatst worden. Met een beetje geluk heb in mei weer een mond vol tanden.

Ik hoop dat het uitdunnen van de ‘constructie’ in mijn mond mij meer comfort gaat geven. Ik heb er de laatste weken heel veel hinder van. Ik kan nog nauwelijks verstaanbaar praten en eten en slikken gaat ook veel moeizamer dan pakweg twee maanden geleden.

Ook de pijn van de ontstoken pees en peesschacht in mijn pols maakt van mij geen vrolijker mens. In tegendeel, ik word er agressief van. Ik ben de laatste weken echt een ambetant mens. Arme man, die nu met mij moet samenleven.

En het is niet dat ik niks gedaan heb voor die peesontsteking. Ik heb een maand zware ontstekingsremmers genomen en toen dat niet hielp heeft de huisarts er, met een tussenpoos van twee weken, twee keer een cortisone injectie ingejast. Pijnlijk, dat kan ik je verzekeren! En het leidde tot niets.

Voor dit probleem had ze maar één oplossing: geduld. Zo’n ontsteking kan heel lang aanslepen. Polsbrace dragen en goed warm houden. Mijn kersenpitkussentje is weer van onder het stof gehaald.

Tot zover het verslag van mijn post-operatieve controle.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

50 gedachten over “Controle”

 1. Toch een zware dobber Myriam. Nog een heel eind te gaan. Maar de vooruitzichten zijn toch goed. Als je nu nog pijnvrij zou kunnen worden en de corona voorbij , dan breekt er weer een betere tijd aan. met die corona was je toch ook aan huis gekluisterd. Ik wens je het allerbeste, want het is niet niks wat je hebt doorgemaakt.
  Lisa

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hoop echt met je mee dat Corona geen oponthoud betekent, want voor jou kan de tijd nu niet snel genoeg voorbij gaan. Tegen de tijd dat de mondkapjes verdwijnen (?) kan je weer breeduit lachen, en bijten en zijn hopelijk die vervelende ongemakken voorbij.
  Voortdurende pijn is een lastige metgezel, daar krijgt een mens het al eens van op zijn heupen. Je man zal wel begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Moest het door corona niet kunnen doorgaan, dan kan het altijd nog onder lokale verdoving. Maar daar sta ik eerlijk gezegd niet op te wachten. Ik ga er nu nog niet van wakker liggen in ieder geval.

   Like

 3. Fijn dat je onder het mes mag. Dat klinkt raar hè maar je weet dat ik weet wat het inhoud. Verstandige keuze die algehele narcose. Goed dat dat kan. Nu nog vooruitgang voor je arm. Wat zegt de fysiotherapeut? Ik heb hier zelf nu positieve ervaringen met shockwave, maar ik weet niet of dat bij jou zou kunnen en helpen. Goede moed gewenst om het allemaal te doorstaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet dat jij weet wat het inhoudt.
   Wat die arm betreft: de fysiotherapeute is het niet eens met de chirurg. Niet de hele dag die brace dragen en ijs leggen ipv warmte. Ik weet het dus even niet meer en denk dat ik maar eens bij een handchirurg te rade ga. Het is natuurlijk een combinatie van peesontsteking en dat grote litteken dat op dezelfde plaats zit.
   Shockwave, dat ga ik eens opzoeken.

   Like

   1. Het gaat erom wat er ontstoken bis in je arm. Bot, pees, zenuw, spier. Dat heeft allemaal verschillende behandeling nodig qua warme of kou of massage of rekken etc. Second opinion zeer verstandig zeker als 2x cortisone niks doet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Pees en peesschede zijn ontstoken, vanaf mijn polsgewricht tot halverwege mijn duim. Maar op het polsgewricht zit ook een litteken met veel verklevingen. Dat is wat het probleem complex maakt.

     Like

     1. Dat moet op 2 verschillende manieren gemasseerd worden. Heel lastig. De verklevingen zorgen ook voor een continue spanning/druk in de arm wat weer effect heeft op de ontstoken pees. Als de peesschede ontstoken is duurt het nog langer. Shockwave kan daar denk ik niet. Ik ben een leek, maar ik zeg dit uit ervaring met andere blessures. Jij zit er maar mee. Zwaar ka uu tee.

      Like

      1. Spanning en druk, en een gevoel alsof mijn pols van binnenuit uit elkaar getrokken wordt. Masseren is nu even uit den boze. Dat kan ik echt niet verdragen.

       Like

       1. Begrijp ik. Destijds heb ik lymfedrainage gehad. Daarbij beroerde therapeut heel licht mijn gezwollen gezicht en littekens. Ik deed dat zelf ook 3x per dag. Echt heel licht. Het wordt soepeler maar is tegelijkertijd weer een confrontatie. Zo heeft ook zwemmen een goed effect gehad. Het is een soort minimassage. Nu wil je niet naar een zwembad, maar je arm 5 minuten in het water bewegen (bad?) kan misschien wel. Doe alsjeblieft niks waar je je niet goed bij voelt. Ik vertel alleen mijn ervaringen maar wil niks opdringen of zo.

        Geliked door 1 persoon

        1. De lymfedrainage op mijn gezicht en hals doet echt wel heel goed. Mijn kin, die in het begin aanvoelde als een zwaar blok, voelt nu al soepel. Ik ga 3x per week en op vrijdag lymfetapet ze en doe ik zelf wat ze me geleerd heeft. Daar zie ik echt wel veel progressie.
         Mijn arm zou ze ook moeten mobiliseren maar dat wil ik nu even niet.

         Geliked door 1 persoon

 4. Ik onthou toch vooral dat je vroeger dan verwacht progressie maakt. Hou je daaraan vast. En dan maar hopen dat corona zich koest houdt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn dat de operatie eerder dan gedacht plaats zal vinden, ik zal voor je duimen dat C geen roet in het eten strooit! Hopelijk kan er ook iets aan je vreselijke pijnen in je pols gedaan worden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ja, die pijn in mijn pols belemmert me in mijn gewone bezigheden. Ik hoop dat ik er ooit nog vanaf kom want het duurt nu al zo lang.

   Like

 6. Suske toch. Al die miserie. Gelukkig ook was positieve punten, maar ik begrijp dat je bij momenten onaangenaam in de omgang bent. Dat is wat constante pijn met een mens doet, vrees ik. Maar kijk, toch ook positieve dingen. Dat die operatie eerder kan, is goed nieuws. (wil ook zeggen dat je herstel vlot verloopt). Nu maar hopen dat corona niet in de weg loopt. En idd, ik zou ook kiezen voor volledige narcose, zeker weten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat die operatie vroeger kan is inderdaad goed nieuws, al zal ik naden wel weer moeten wennen aan nog eens een nieuwe mond. Misschien wordt het dan wel ‘vreemd OK’ zoals djaktief het noemt. En die pols, dat is doffe ellende.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik zal voor je duimen dat die operatie door kan gaan. Hoe eerder hoe liever, zeker omdat je nu best veel last hebt. En dat je niet altijd zo gezellig bent, is logisch toch? Maar ik begrijp dat je je dan tegenover je man best wel schuldig voelt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Als Corona voorbij is en we kunnen gewoon weer gaan waar we willen zonder mensen in gevaar te brengen, dan kom ik toch eens tot bij jou met een grote fles champagne. 💙

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb ooit eens anderhalf uur met mijn mond open moet liggen omdat er een grote tandvleescyste (achteraf bleek die gelukkig goedaardig) diende te worden verwijderd. Nog nooit zo’n pijn gehad, zelfs niet na de vierde(!) verdovende spuit. Mijn kop is daarna de ganse week gezwollen gebleven.
  Kortom: goed dat je koos voor een volledige narcose. Ik wens je alvast veel sterkte toe!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ik ben zo al geen held wat tandartsen betreft, zag het niet zitten om dat onder plaatselijke verdoving te laten doen.

   Like

 10. Oh Myriam, ik zal zo blij zijn als het voor jou een beetje comfortabeler is. Maar eerst moet je weer door die operatie heen, hopeljk revalideer je hel snel en kan je nadien terug genieten van een mond vol tanden. Je zal je op slag terug 20 jaar jonger voelen! Heel veel succes, ik duim heel hard!

  Geliked door 1 persoon

 11. Jouw man, heeft jou meer dan lief, dat is wat ik vooral ook lees! Echt, super dat hij zo naast jou blijft staan. Het is niet makkelijk, het gaat de goede kant op en ook weer niet, in het midden dus, haal ik eruit. Kracht heb je in elk geval! Ik wens jou echt heel veel sterkte toe met alles en in alles wat nog komen gaat!

  X

  Geliked door 1 persoon

 12. Dat constante pijn agressie oproept, is heel goed te begrijpen. Wat een zware ongemakken waar jij mee te maken hebt, Myriam, dat wist ik niet… Ik hoop dat de operatie door kan gaan en dat het snel allemaal wat makkelijker te dragen wordt,

  Like

 13. Er staat je nog heel wat te wachten lees ik net.
  Heftig hoor.
  Houd moed en houd stand.
  2021 wordt een mooi jaar, heb ik van horen zeggen 😉

  xx

  Geliked door 1 persoon

  1. He ergste heb ik gehad hoor. Deze operatie is maar een kleintje in vergelijking met die van juli.
   2021 MOET een mooi jaar worden. Daa reken ik gewoon op.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: