Misc.

Ik kom een beetje zagen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb niets gekocht op Black Friday. Ook niets online besteld trouwens, nu de winkels niet open zijn.

Ik hou helemaal niet van uit Amerika overgewaaide commerciële dagen. Dat geldt niet alleen voor Black Friday, maar ook voor Halloween. Dat is niets van ‘ons’, maar het wordt ons wel langs alle kanten opgedrongen. En de huidige generatie kinderen weet al niet beter meer of Halloween behoort tot ons cultureel erfgoed. Net als Black Friday.

De versoepelingen, die er geen zijn. Het was te verwachten maar ik was er echt even van onder de voet. Tegen beter weten in had ik toch nog gehoopt op een kerst met het gezin, terug op restaurant kunnen. Niet dus.

Geen sinterklaasfeestje voor Kleine Man.
Geen Kerst met de familie.
Geen nieuwjaarsbrief, tenzij even buiten in de kou.
Geen verjaardagsfeestje voor zoonlief (2 januari).
Geen etentje met het gezin voor de verjaardag van manlief (21 januari).
De horeca nog minstens tot 1 februari gesloten.
En contactberoepen hebben ook nog geen zicht op een heropening. Al deze ondernemers die er echt alles aan gedaan hebben om het veilig te houden en kosten noch moeite hebben gespaard.

Dat de winkels terug open mogen moet zo’n slag in het gezicht zijn voor zij die verplicht gesloten moeten blijven. Voor kapsalons en schoonheidsinstituten is de maand december óók de drukste van het jaar!

Ik kan maar één ding hopen: dat alle kleine zelfstandigen deze financiële ramp gaan overleven.

En verder vraag ik me af of deze niet-versoepeling geen verschuiving van het probleem is. Stel dat er in februari echt versoepeld wordt. Wat dan? Als er al een vaccin is tegen die tijd, zal niet iedereen al zijn gevaccineerd … gesteld dat je dat al zou willen. Ik ben er niet scheutig op om een vaccin toegediend te krijgen waar ik de bijwerkingen op lange termijn niet van ken. Het is maar een griepje … ik hoor het Marc Van Ranst nog zeggen. Het is maar een vaccin …

Bah, bah, bah, wat een rotjaar!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

55 gedachten over “Misc.”

 1. Dit is niet zagen, M., wat je doet is gewoon ventileren wat heel veel mensen vandaag voelen.
  Bij mij is het een dubbel gevoel. Enerzijds ook teleurstelling dat we nog eens moeten uitstellen naar een datum die een groot vraagteken is. Anderzijds realiteitszin en besef dat er maar één manier is om ‘er’ echt vanaf te raken.
  Een mistige groet uit Brugge,
  Paul

  Geliked door 1 persoon

 2. Goh, ik begrijp je helemaal M. Toch hier ook dubbel. Want ik ben helemaal niet zo voor de drukte rond de eindejaarsfeesten. Moeten, moeten, moeten consumeren: cadeautjes, feestkleren, chique etentjes, … Nu gaat het alleen met ons gezin kunnen en eerlijk gezegd, geeft dat een zalig rustig gevoel.
  Ik ga wél voor het vaccin gaan. Ik zal waarschijnlijk ook bij de eersten zijn wegens een job in de zorg. Bijwerkingen op lange termijn? Corona krijgen, daarvan zullen de bijwerkingen op lange termijn waarschijnlijk veel erger zijn … denk ik.
  Kop op M! Ooit wordt het beter!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hou ook niet van drukte rond de eindejaarsfeesten, maar ik had wel graag kerst met mijn gezin gevierd (zoon, schoondochter, kleinzoon) en dat mag niet want ze wonen niet onder ons dak.

   Like

 3. Zagen is meer dan toegestaan.
  Zelf ben ik er nog niet over, het lukt me maar niet. Waarom moet België heiliger zijn dan de paus. Sorry. Ik heb soms het gevoel dat deze regering zich vooral wil bewijzen, na inderdaad ons slecht verleden.
  Wellicht is het nodig, maar ik haat de bangmakerij, waar ik vaak slachtoffer van ben, dan voel ik me weer écht niet goed.
  Ik weet het vaak niet meer, mentaal welbevinden is toch ook heel belangrijk. Er kan zoveel veilig gebeuren. Maar ik ben geen viroloog. Ik wil niet onderschatten, zeker niet, het is zelfs heel moeilijk om een mening te uiten, maar ik heb geregeld vragen …..

  Geliked door 2 people

  1. Ik ben helemaal met jou mee. Ik ben ook slachtoffer van de bangmakerij. Heb toch van de week de stoute schoenen aangetrokken en kleinzoon na school een paar uren bijgehouden.
   Had zo graag kerst gevierd met mijn gezin en ik zou het ook wel durven, maar ik vrees dat schoondochter niet zal willen.
   Bijna in gans Europa maken ze een uitzondering voor de kerst, ook in landen die het momenteel veel slechter doen dan wij.

   Like

   1. Het is niet gemakkelijk om deze mening te uiten, je wordt snel scheef bekeken door het gebrek aan burgerzin, ik besef dat het een vies beestje is, maar via mensen die in de mentale zorg werken, hoor ik vreselijke verhalen, en dan komen de twijfels boven. Hoe gaat dit zich vertalen, nu en in de toekomst?
    Angst is ook een vies beestje.

    Geliked door 1 persoon

    1. Angst is een zeer vies beestje. Je verliest alle realiteitszin.
     Ik vind ook de keuzes die noodgedwongen moeten gemaakt worden niet realistisch. Mijn schoondochter haar papa is alleen. Die mag 2 mensen uitnodigen. Uit wie van zijn 3 kinderen met aanhang gaat hij kiezen?

     En ik haat de eeuwige grijns op Vandenbroucke zijn gezicht. Voilà, dat is er ook uit.

     Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb ook niets met halloween en black friday. Ook niets met kerst en nieuwjaar. En ook niet met versierde huizen met lichtjes en kerstmuziek. Wij komen amper buiten die dagen . en leven rustig ons gewoon leven en dat is altijd zo geweest. Ik vind het heel normaal dat de maatregelen verlengd worden tot wij in rustiger vaarwater komen. Ik laat mij wel inenten en man ook. En kleine man zal toch wel tevreden zijn met de cadeautjes van de Sint. En wij gaan nooit op restaurant. Alleen in het buitenland als wij overnachten halverwege en de avond voor de terugreis. Dus wij missen niets.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ieder zijn leven hé Lisa. Wij willen wel graag kerst vieren met ons gezin, wij gaan wel graag en vaak op restaurant. Altijd zo geweest en dat gaat op onze ouwe dag niet meer veranderen.

   Like

 5. Nee hoor, dit is geen zagen, althans ik ervaar het niet als zeuren. Ook ik ben het moe ….. Iedere keer weer bang dat een van mijn mannen of vriendin van jongste het virus mee naar huis neemt (contactberoepen). We zijn en blijven voorzichtig, maar toch … Ik sta vooraan als het vaccin er is, echt waar!

  Geliked door 1 persoon

 6. Myriam dat was geen kritiek op jou. en ik begrijp dat het voor jou moeilijk is om dat je het anders gewend bent. Ik ben ook getrouwd in gewone klederen, en niet in de kerk en alleen een klein familiefeest met de naaste familie. En de dag erna met man drie dagen naar Parijs. Zalig. Ik heb trouwens een grote hekel aan trouwfeesten. en gezien zijn grote familie ze waren met 11 en hebben ook gemiddeld 4 kinderen. Dus ik heb mijn portie gehad

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn zus werkt in een ziekenhuis en ziet van dichtbij hoe het aantal patiënten maar niet zakt, ze blijven steken op een bepaald plateau dat veel hoger is dan toen we na de eerste lockdown gingen versoepelen. Dus ik snap het allemaal wel. Maar ze zijn wel heel streng. 2 personen mogen uitnodigen had beter geweest, dan kan je op zijn minst een koppel bij je thuis vragen. En die domme uitspraak van dat het buiten met 4 mag gevierd worden, maar enkel als je niet door het huis naar de tuin moet, dat vind ik echt erg. Overigens, geen kat die zich daar aan zal houden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat laatste was een ongelooflijke kwakkel van minister Verlinden. Daar wordt ze nu ook wel op afgerekend op de sociale media.
   Met mijn verstand snap ik het ook hoor, maar mijn gevoel wil iets anders.

   Like

 8. De kans dat het een verschuiving van het probleem wordt, is kleiner omdat de feestdagen dan achter de rug zijn. Oh ja, er zal nog overdreven drukte zijn. Maar het ergste is dan wel voorbij, denk ik. In de grensstreek van Nederland en Frankrijk zullen de bewoners tegen die tijd ook weer even naar buiten kunnen, zonder dat ze door Belgen onder de voet gelopen worden (gisteren gingen in veel steden in Nederland de winkels om 16u dicht en mochten er geen nieuwe klanten meer binnen vanaf 15u, omdat vooral Belgen iedereen onder de voet liepen).

  Wat betreft Halloween, Black Friday, Laundry Day, … Ik doe er ook niet aan mee. Behalve van Halloween wist ik tot voor een jaar of wat niet eens dat het bestond en wat het was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is aan mensen die zich niet aan de regels kunnen houden en toch de grens oversteken om te shoppen, of toch in groep samenkomen, of toch met 100 man Joodse feestjes gaan geven dat we deze situatie te danken hebben.
   Wat ik dan weer niet begrijp is dat de koopzondagen in de steden gewoon doorgaan. Altijd een massa volk en dat zal nu niet anders zijn.
   Van mij hadden de winkels gerust dicht mogen blijven. Ik heb geen boodschap aan shoppen. Ik had alleen graag met vier (en half) kerst gevierd. Is toch niet zoveel gevraagd?

   Like

   1. Ik snap het ook niet, Myriam. Gewoon verbieden! Koopzondagen hier, dat lichtdinges in Brugge, nog iets in Brussel ook, … Wie is er ooit op het idee gekomen om te rekenen op het gezond verstand van de mensen? Het WADDE ..?

    Geliked door 1 persoon

 9. Als iedereen even kritisch was op wat hij/zij normaal eet of drinkt bof met zijn lijf doet als op dat vaccin. Natuurlijk zijn er risico’s maar vaccinatie moet volgens mij.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb wel wat gekocht, nieuwe loopschoenen :-), want daar haal ik momenteel veel uit. Met Kerst heb ik het ook lastig, wilde graag met ons 6 het vieren,…..en de dagen beginnen zo enorm op elkaar te lijken……..

  Geliked door 1 persoon

 11. Momenteel komen hier veel Belgen shoppen en daar is best wel veel kritiek op, maar bij jullie is alles dicht en hier is wel alles open en als het andersom was dan zouden wij Ollanders ook over de grens gaan shoppen. Het heeft geen zin om naar jullie te wijzen, want het komt door de regeringen die andere regels hanteren.

  Ik heb wel geld uitgegeven op Black Friday: aan een kalender en aan schoenen voor op mijn werk. In beide gevallen was de korting ook echt korting.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik ga toch eens goed bekijken of we het buiten vieren. Anders dan anders. Ik wil die buitenregels weten. We hebben een gesloten tent die we open kunnen laten staan. Misschien een kerstfeest van 2 uur. Waarom niet. Ik probeer het allemaal zo vrolijk mogelijk te houden en alles opnieuw uit te vinden. Ik ben gelukkig iemand met heel veel inspiratie, al weet ik soms ook niet meer wat ik moet doen om uit mijn hoed te toveren. Wat het vaccin betreft. Als ik daarmee naar Canada kan, direct. Ik kan het allemaal relativeren,. T ergste is mijn zoon en kleindochter niet kunnen bezoeken. Mijn kleindochter ziet er nog het meest vaf. Voor een kind duurt een jaar ontzettend lang. Ja, en ik ben heel erg blij dat wij niet zelfstandig zijn. Was dat gebeurt in de tijd van mijn restaurant waren we zeker failliet geweest. Ik probeer mijzelf zo veel mogelijk af te leiden door vanalles te doen. Maar ik heb ook ontzettend slechte dagen hoor. Dikke knuffel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat jij zo snel mogelijk naar Canada wil, dat begrijp ik maar al te goed.
   Minister Verlinden zei net nog op de Zevende Dag dat het niet de bedoeling is dat je buiten met vier mensen gaat vieren. Het is geen alternatief voor een kerstfeest. Al sprak ze daarna zichzelf weer tegen om te zeggen dat het geen probleem is om met verschillende mensen buiten samen te zijn. Onduidelijkheid troef weer.

   Like

   1. Inderdaad.Ik heb het ondertussen opgezocht en we mogen inderdaad met vier zijn, we gaan het dus met zijn tweetjes houden. Jammer maar het is nu eenmaal een raar jaar. Laten e hopen dat 21 veel beter wordt! Slechter kan haast niet vrees ik.

    Geliked door 1 persoon

 13. Neen, we mogen met niemand kerst vieren, maar wel met 10000 naar Brugge, dat zulke evenementen nu mogen doorgaan is mij een raadsel.
  Ik vind het gewoon heel eerlijk van je dat je je gedacht neerschreef, ik denk dat niemand dit beschouwt als zagen.
  Het is wel een beetje dubbel, onze dochter werkt ook in de zorg, maar die had toch een kleine versoepeling verwacht en graag gehad met kerst. Ze vertelt terecht dat de mensen in de zorg ook iets nodig hebben om naar uit te kijken, maar dat wordt natuurlijk niet hardop gezegd.
  Ik hoop dat je toch wat warmte krijgt deze dagen en in januari, ik vrees alleen dat enkel een vaccin ons uit deze ellende gaat uithalen. Dat ellendige virus gaat niet uit zichzelf weg gaan en we kunnen moeilijk jaren van de ene lockdown in de andere vallen. Het zal dan ook alleen lukken als genoeg mensen zich laten vaccineren.
  Een mooie zondag M. 💙

  Geliked door 1 persoon

  1. Je snapt dat niet hé. Ook die koopzondagen in december en de solden in januari snap ik niet.
   Natuurlijk hebben mensen uit de zorg ook iets nodig om naar uit te kijken, net zoals iedereen.
   Ik verwacht dat heel veel mensen ‘burgerlijk ongehoorzaam’ gaan zijn met de feestdagen. Als ze zich nu al niet aan de regels kunnen houden (shoppen over de grens, Joodse feestjes met 100 man, enz.), wat zouden ze het dan kunnen tijdens het belangrijkste familiefeest van het jaar?
   Dat vaccin, ik ben er echt wat bang van. Maar ik ga het niet weigeren hoor want ik behoor tot de risicogroep.
   Voor jullie ook een fijne zondag.

   Geliked door 1 persoon

 14. Ik stel me geen vragen meer en heb ook geen verwachtingen . Ik wacht gewoon af. En ik ga niet shoppen zelfs als het weer mag en koop ook geen nieuwe kleren voor de komende feestdagen . Ik doe wel aan wat ik in mijn kast vind.
  Ik doe niet helemaal wat er van ons geëist wordt maar ik ben wel voorzichtig. Ik ga nu eens wandelen met die vriendin en dan weer met een andere. Ik heb zo een paar contacten die ik als mijn bubbel beschouw. Ik behoor tot de risico groep gezien mijn leeftijd en zeker na twee zware operaties
  Maar ik laat me niet murw maken met al die onheilsvoorspellingen en ik erger me dood aan al die mensen die het weer al eens verpesten als er iets op touw wordt gezet (afgelasten van wintergloed in Brugge en ook maatregelen op de markt in Brussel) Het zijn in mijn ogen ook echte soepkiekens die zoiets nu organiseren. Die massa reactie van de mensen konden ze toch voorzien. Eén dag mooi weer bv. en het is aan de kust een toevloed van bezoekers zodat de veiligheid niet meer kan gewaarborgd worden. Kan er plots geen wandelingetje meer gemaakt worden in eigen streek?
  Ach sorry maar het deed deugd om hier eens te “zagen” 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga ook niet shoppen. Heb er totaal geen behoefte aan. Ik zie zelfs mijn beste vriendin niet meer. Zij spreekt met veel te veel verschillende mensen af. Mijn zoon is mijn knuffelcontact en mijn schoondochter zie ik alleen buiten.
   Ja, wie haalt het in zijn hoofd om nu zo’n evenementen als in Brugge of Brussel op touw te zetten? Net zoals de koopzondagen in december en de solden in januari. Dat is om problemen vragen.

   Like

 15. Veel mensen wonen alleen en moeten alleen de emoties verwerken. Naar onderzoeken gaan, in het ziekenhuis verblijven en hun kop recht houden. Geen pispaal thuis. En met Kerst mogen ze twee mensen ontvangen? Wie moeten ze uitnodigen, dat zijn ook niet altijd alleenstaanden, dus alleen vieren. Wat zaagt iedereen dan toch? Geef een glimlach…

  Geliked door 1 persoon

 16. Dat is geen zagen Myriam, dat is ventileren, en dat is bij momenten erg nodig.
  Ik versta je helemaal. Ik keek niet zozeer uit naar versoepelingen, maar eerder naar betere cijfers. Met andere woorden, besmettingen en ziekenhuisopnames op nul, waarna alles weer normaal wordt. Of je nu op kerst of oudejaar je familie ziet, of je komt samen op een willekeurige dag, dat is voor mij niet zo belangrijk. Maar gewoon weer eens kunnen afspreken met familie en vrienden, zonder te moeten nadenken over allerlei regels, maar vooral, zonder onveilig gevoel. Dat je niet moet bang zijn achteraf dat je, hoewel je alle regels volgt, toch besmet raakt. Ik vraag me dat vaak af als ik lees over lockdown feestjes of, zoals nu, mensenmassa’s in de steden, hebben zij dat dan allemaal met een goed gevoel gedaan? Zijn die dan echt niet bang om ziek te worden? Kunnen die daar onbezorgd van genieten alsof er geen corona bestaat? Of is het toch met een dubbel gevoel? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat wij voorlopig niemand zien, nergens naartoe gaan, en lijdzaam wachten tot de situatie beter wordt. Maar liever nu nog wat langer uitzweten dan binnen een maand een derde golf, de zorg nog maar eens overbelasten (heb dan maar eens bijvoorbeeld een nieuwe knie nodig, niks levensbedreigends maar ondertussen blijf je immobiel en met veel pijn zitten) en opnieuw vertrokken voor maanden aanmodderen.
  Misschien als we nu doorbijten krijgen we een goede zomer. Je kan het maar hopen. Ondertussen, veel courage Myriam, je staat zeker niet alleen met je gevoelens en opmerkingen.

  Like

 17. Ik probeer gewoon verder te doen zoals ik bezig was. Dat was toch al volgens de regels die nu gelden.
  Wij hebben het voorbeeld een bende introverte hypersensitieven te zijn. Vanmorgen ben ik een half uurtje gaan wandelen met mijn dochter en Pipa, en mijn dochter zei het toen nog: “mama, wij zijn gewoon asociaal”. Kan zijn. Is in ieder geval zo dat we weinig moeite hebben met wat komen gaat. Geen geforceerd gedoe, geen feesten waar we ons niet goed bij voelen. We hebben afgesproken dat we via videochat wat dingen samen gaan doen met de broers en zussen en Lili en Pipa, en daar gaan we proberen iets leuks van te maken. En voor de rest zien we wel.
  Het is inderdaad niet gemakkelijk voor de kleine zelfstandigen. Ik zie mijn dochter ook worstelen. Financieel is het voor haar geen drama (bijberoep, ze heeft sowieso haar 4/5 job), maar het is iedere keer weer aanpassen en afwachten en hopen. Want zo bouw je je zaak natuurlijk niet echt uit.
  Winkelen doe ik al sedert maart niet meer (behalve de supermarkt). In de tussenperiode 1 keer naar Ikea geweest en toen stond het me al zo tegen, dat ik besloten heb láng niet meer te gaan winkelen. Het enige wat ik mis, is de kringwinkel. En onze kapster. (maar da’s verdorie ook zo’n lief mens, ik mis die gewoon als persoon ook).
  Black Friday, Cybermonday, Halloween en Co., ik heb er nooit aan meegedaan en zal er nooit aan meedoen. Mijn man heeft wel iets besteld. Fietssokken 😀

  Like

  1. O, maar wij zijn ook asociaal hoor. Ik hoef ook niemand te zien. Had wel graag kerst gevierd met mijn gezin maar wat niet mag, dat mag niet. Videochat doe ik niet aan mee. Bellen ook niet. Mijn vriendin heb ik al weken niet gezien omdat zij met veel te veel mensen afspreekt.
   Winkelen hier ook alleen de supermarkt. Ik heb de ‘chance’ dat ik een hekel heb aan shoppen. Voor mij hadden de winkels gerust gesloten mogen blijven.
   Op restaurant en een terrasje, dat mis ik echt wel.
   Mijn haar daar ga ik zelf wel eens met de effileerschaar door, en mijn nagels hebben een uitgroei van een halve centimeter. Hoe gaat dat er eind januari uitzien? Oh well, so be it.

   Geliked door 1 persoon

   1. We zijn gelijkaardige asociaaltjes, met dat verschil dat ik ook geen restaurants en terrasjes mis.
    Mijn nagels doe ik sowieso al niet, maakt geen verschil. Mijn haar had ik de vorige keer chance, was de kapster net geweest. Nu was ik aan het twijfelen of ik het wat langer zou laten groeien of niet. Ik ben er wel achter dat ik het niet langer wil. Maar wanneer het dan korter kan… haha! Denk dat ik mijn “kuifjes” opzij ook eens ga kortwieken.
    Het vieren met ons gezin is het enige dat ik ook echt ga missen. Videochatten doen we zelden, wij deden het wel tijdens onze reizen. En de kleindochters willen soms wel eens bellen naar oma en opa, en dan gaat dat via Messenger. Kunnen ze ook eens iets tonen en zo. We hebben ons voorgenomen nu echt een uurtje “samen te zitten” met een hapje en een drankje, en “samen” cadeautjes open te doen. Cadeautjes die we dit jaar bewust ook heel eenvoudig en goedkoop houden. We gaan eens op voorhand “repeteren”, zodat het op het moment zelf niet teveel gedoe oplevert.

    Geliked door 1 persoon

 18. Ik heb mij willens nillens bij de restricties neergelegd, en die zijn hier veel strenger dan bij jullie. Ik begrijp evenwel volledig de frustraties bij dit ‘onvolmaakte’ leven, maar je kan de was van vandaag niet drogen in de zon van gisteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb er mij ook bij neergelegd hoor. Ik kan gelukkig snel switchen na een teleurstelling (en ik zit weer wat beter in mijn vel). Ooit komen er wel weer betere tijden.

   Geliked door 1 persoon

 19. Ik bah helemaal met je mee. Inderdaad een klotejaar. En ik ben pessimistisch: ik denk dat het nog wel even voortduurt. Ik baal van die mondkapjes, nu ook in Nederland en van al die regels wat wel en niet mag (vooral dat laatste). Ik begin bijna te twijfelen of we wel naar waarheid en objectief worden geïnformeerd en of dat allemaal die vreselijke lockdowns wel waard is.

  Geliked door 1 persoon

 20. Ik ben het helemaal met je eens…. we worden meer geleefd dan dat we zelf leven. Wat dat vaccin betreft… geen idee wat ik ervan moet vinden… haast en spoed is zelden goed, ik hoop echt dat ze iets heel goeds hebben, zonder al te veel bijwerkingen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: