Huis

Nu we dit jaar ons geld niet hebben kunnen uitgeven aan reizen, hebben we besloten om ons huis een make-over te geven. Niet ingrijpend hoor. Gewoon een beetje opwaarderen. Sinds de lockdown van het voorjaar is het wel duidelijk dat we hier zullen blijven tot het einde van onze dagen. Zelfs ik heb heel erg genoten van onze tuin en het is niet zo dat ons huis veel te groot is voor twee mensen. Een beetje ruimte voor als onze Kleine Man komt is mooi meegenomen. Want die heeft hij echt wel nodig … net zoals zijn papa vroeger!

Ons huis krijgt een laag crepi (gevelbepleistering). Het was óf opnieuw laten voegen – ons huis is van 1937, dus dat werd eens tijd – óf iets totaal anders.
Ik zag dat voegen niet echt zitten. Het huis blijft dan zijn oude uitzicht behouden. Het wordt dus crepi in gebroken wit (of heel licht grijs, daar zijn we nog niet uit) wat ons huis een veel moderner uitzicht zal geven en wat onze basaltgrijze ramen beter zal doen uitkomen. We moeten nog wel wat geduld hebben want de aannemer kan de werken pas in het voorjaar uitvoeren. Ik plaats misschien te zijner tijd wel een voor-en-na foto.

En we gaan van die lelijke dingen op ons dak laten leggen. Gelukkig hebben we een plat dak, zodat de zonnepanelen niet gaan opvallen want we laten ze in een hoek van 15° leggen. Iets minder rendement dan de gebruikelijke hoek van 35° maar het oog wil ook wat. Eerst nog groen licht krijgen van onze dakwerker of onze oude houten dakconstructie de zonnepanelen kan dragen, daarbij rekening houdend met het gewicht van regen en (eventueel) sneeuw.

Het tapijt in de zithoek moet vervangen worden want het begint te verslijten. Veel sneller dan zou mogen, en het is al een keer hersteld, maar blijkbaar is dat het nadeel van de verschillende structuren die erin zitten. Ik doe ze weg met heel veel hartzeer, want het is maar net daar waar we altijd zitten dat de slijtage zichtbaar is ; voor de rest ziet het er nog als nieuw uit. En ik vind het nog altijd een heel mooi tapijt (ik had het kleurenpallet en de volgorde van de verschillende structuren zelf ‘ontworpen’), maar ik erger me dood aan de knopen- en lussenstructuren waar de bovendraad afgesleten is.


De keuken moet opnieuw geschilderd worden. We hebben vorig jaar heel ons huis laten schilderen maar bij de keuken heeft de schilder wat steken laten vallen. Hij zou het vliesbehang uitplamuren, geen probleem. We weten nu dat uitplamuren geen goed idee was. Het is ook niet vakkundig gedaan en de tientallen onvolmaaktheden zijn een bron van ergernis. We gaan het proberen op te lossen met renovatiebehang. En we gaan het deze keer zelf doen. Tijd zat tenslotte.

Onze slaapkamer is ook aan een opknapbeurt toe. Helaas vind ik het heel moeilijk om online behangpapier te kopen. Ik vind het sowieso al moeilijk om van een stalenboek te kiezen. En ik vind in een slaapkamer een mooi behang nog altijd gezelliger en warmer dan geschilderde muren.
Ik ga dus aan een zoektocht beginnen.

We houden ons wel bezig tijdens en na de lockdown!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

50 gedachten over “Huis”

 1. Fijne vooruitzichten! Hier hetzelfde, wij gaan keuken en badkamer vervangen… kijken ernaar uit! Veel plezier en succes daar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb er zo’n hartzeer van. Ik kan exact hetzelfde laten maken maar dan zitten we over 5 jaar met hetzelfde probleem. Het kan ook in één (vlakkere) structuur maar het zijn net de verschillende structuren die het wat speciaal maken.

   Like

   1. Ja ik heb de website eens bekeken. Ze zijn heel mooi.
    Ik liet ook eens een tapijt maken volgens mijn creatie, ik heb het na 3 jaar moeten vervangen. Prachtig, maar precies toch veel delicater?

    Geliked door 1 persoon

    1. Het onze is alleen versleten op de lussen en de knopen door de wrijving van onze voeten. Voor de rest is er niks aan en dat is juist zo jammer. Je zit het op de foto, vanmorgen genomen, ziet er nog uit als nieuw.

     Like

 2. Je zult niet rond komen met je vakantiebudget om al die renovaties te doen, vrees ik 🙂 (maar dat hoeft ook niet). Alle werkjes die je opnoemt stel je beter niet uit – je kunt er vandaag maar van profiteren.
  En die ‘lelijke dingen’ op de dak? Die liggen er van ons al tien jaar op. In het begin waren onze buren zeer sceptisch – ze zeiden openlijk dat ze het ‘lelijk’ vonden, maar ondertussen hebben ze er zelf al liggen 🙂 !!

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben gerekend … onze Namibië reis alleen al zou eentje geweest zijn met een kostenplaatje van 5 cijfers. En dat was lang niet alles wat qua reizen op de planning stond. En we hebben ook nog een erfenisje gedaan …

   Geliked door 1 persoon

 3. De slaapkamer hebben we behangen met behang vd kringloop. Er was kennelijk een bedrijf gestopt want er lag heel veel. Twee rollen ivoor en achterwand met bruine strepen en daarvan slechts 1 rol nodig, we waren voor 8 euro klaar.
  Kamer is net klaar en deel paars behang en lange muur een hele lichte kleur waar iets paars inzit. Was wel wat duurder, bij de behangspeciaalzaak enkele boeken meegekregen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Normaal kies ik ook van stalenboeken uit de behangerspeciaalzaak maar die zijn nu vanwege de semi-lockdown gesloten. Zal dus nog minstens tot 13 december moeten wachten voor we daar terecht kunnen.

   Like

 4. Wat fijn om je huis te renoveren! Mooi tapijt! Wij kiezen er persoonlijk voor om geen tapijten te leggen, hond en kat en tapijten is een slechte combinatie, al vind ik het wel een warm gevoel geven. Op welke manier kon je dat tapijt zelf ontwerpen, want ik snap het niet goed, lijkt me heel leuk om dat te doen! Hier moet er nog heel veel gerenoveerd worden. Onze living, schouw met gaatjes voor lp’s, dvd’s je kent het wel, wil ik vervangen door een wand) hangmeubel waar voor alles plaats is, maar waar het weg zit. Nieuwe plafonds, nieuwe vloer, meubelen, gordijnen en nieuw salon, maar euh, mijn Wim ziet dat nog niet zitten! Bijna twee jaar geleden keuken en badkamer gedaan. en dan is er nog de bovenverdieping is waar alls in grenen planchetten is pure horror is het. Maar Wim wil absoluut wachten tot hij op pensioen is vooraleer hij er aan begint. Ik zou die planchetten wilen overschilderen, maar ik kan dat fysiek niet aan om daar alleen aan te beginnen. Dus wachten, op de man des huizes, letterlijk dan, want het is zijn huis en af en toe steekt dat wel eens en zorgt dat voor wreven tussen ons. Maar goed het is wat het is, nietwaar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit tapijt hebben we ook pas gekocht nadat we geen poezen meer hadden hoor. Daarvoor lag er een van Ikea omdat ik het toch warmer vindt in de zithoek dan blote parket.
   Het tapijt is handgemaakt (wordt in Marokko gedaan) en je kan de verschillende structuren en kleuren kiezen zoals je zelf wil. Had ik bijvoorbeeld alleen grijs en rood gewild, en alleen knopen en lussen, of bredere of smallere banen, dan hadden ze dat zo gemaakt. Je moet maar eens kijken op de website.

   Like

 5. Crepi dat was ook ons eerste idee, het werd toch een gevelsteen, wegens minder onderhoud en toch een prijsverschil :-), ik wil ook graag een tapijt als ons huis af is, wat het wordt dat weet ik nog niet, maar heb een voorliefde voor beige en wollig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben negatieve ervaringen gehad met crepi op oude muren… na enige tijd verschenen roestvlekken (die zouden in het mengsel hebben gezeten? Of het kwam uit de muren?) en ook kwamen er barsten in. Ik spreek hier wel van bijna 30 jaar geleden. Ik neem aan dat het materiaal en de technieken ondertussen verbeterd zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou als ik jou was ook eens informeren bij je brandverzekering of brand ontstaan door je zonnepanelen verzekerd is. Ik weet dat dit in de bedrijfswereld zo is, maar weet niet zeker of dit particulier ook een puntje is. Even informeren kan geen kwaad.
  In NL zijn de winkels wel gewoon open (net over de grens dus). Ik ben blij dat ik ‘best of both worlds’ heb wat lockdown aan gaat….

  Like

 8. amai je zit niet stil hé. Kleine dingen noem je dat?! Ik noem dat veel werk. Maar het zal mooi worden en zijn na alle vernieuwingen!
  Tapijt dat neem ik niet meer, heb het jaren gehad maar met dieren en kleine kinderen… neen. Een vloer, rap een dweiltje en alles proper. Ik weet het, tapijt geeft een warmer gevoel.
  Anekdote: ik had net nieuw tapijt, één van mijn dochters nog in hun kleine jaren was gaan lopen met het flesje ‘roodsel’ rode ontsmetting in die tijd, terwijl ik de andere aan het ontsmetten was en hupsakee, mijn tapijt was rood! Een grote fles javel bracht wat soelaas maar helaas 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Neen maar toch alles opzij zetten en schilderen, jakkes ik persoonlijk heb er een hekel aan 🙂 . Maar je hebt groot gelijk hoor dan zit je weer voor jaren goed.

    Like

 9. Hier precies hetzelfde, net even anders, maar de nieuwe salontafels staan te pronken in beide huizen. Kleed onder tafel, volgend weekend gaan de muren eraan geloven, cadeautje van de kinderen aan hun vader. Nieuwe gordijnen, kortom make over, hard nodig!

  X

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik vind dat heel mooi… een laag crepi op een huis. Wij hebben ook al goed kunnen sparen (door corona) en gaan volgend jaar onze badkamer aanpakken, samen met onze gang en wellicht ook onze deuren boven herschilderen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: