Rituelen & gewoontes

De volgende opdracht in de najaarschallenge is ‘rituelen & gewoontes‘. Weer een moeilijke en ik heb er lang op gebroed voor ik iets kon verzinnen.

Gewoontes en rituelen, heb ik die eigenlijk? vroeg ik me af.

Gewoontes heb ik wel, maar die zijn helemaal niet bijzonder en het vermelden waard en voor mij heel evident. Maar bon, ik zal een poging wagen.

Laat me maar beginnen met wat ik mijn goede gewoontes vind. Dingen die ik mij eigen heb gemaakt, omdat ze mijn leven vergemakkelijken.
Zo heb ik bijvoorbeeld vaste plaatsen voor al mijn spullen zodat ik nooit naar iets moet zoeken.
Als ik aan het koken ben, dan ruim ik tijdens het koken al mijn aanrecht op zodat het proper is tegen dat we aan tafel gaan. Iets niet meer nodig? Weg ermee!
Naar de winkel? Altijd met een boodschappenbriefje zodat ik snel en efficiënt kan boodschappen doen en niet met overbodige dingen (zoals koeken en chocolade) thuis kom. Mijn man daarentegen …
Mijn ‘boodschappenbriefjesboekje’ ligt op een vaste plaats op het aanrecht en telkens er iets (bijna) op is, wordt dat opgeschreven. Ik zit dus zelden of nooit van iets zonder.
Zoals je ziet: ik ben praktisch ingesteld.

Ik kom ’s morgens nooit naar beneden voordat ik gewassen en aangekleed ben en ik was elke morgen mijn haar, ook als ik om 11u een afspraak bij de kapper heb. Ik denk trouwens niet dat dit laatste een goede gewoonte is, maar tja, ik ben er heel lang geleden mee begonnen en kan nu niet meer anders. Je kan je wel voorstellen hoe vies ik me voelde in het ziekenhuis toen pas na één week mijn haar eens gewassen werd (op mijn vraag!). Gelukkig heb ik het toen niet voor de volle 100% beseft.

Geen idee of ik het volgende onder de noemer ‘goede gewoontes’ mag klasseren. Ik zet het er toch maar bij. Zo doe ik geen dingen (meer) ‘omdat het moet, omdat het zo hoort’. Die tijd is voorbij. En wat anderen van mij denken … het zal mij worst wezen.

Ik heb ook slechte gewoontes, al is dit lijstje merkelijk korter dan de goede gewoontes. 😜
I’m a chronic procrastinator. Echt, dingen die ik niet graag doe … uitstellen.
En ik drink veel te weinig water.

Bij ‘rituelen’ haak ik af. Dit valt voor mij onder dezelfde noemer als ‘gewoontes’.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

48 gedachten over “Rituelen & gewoontes”

 1. Een op het eerste zicht makkelijke opdracht, maar hoe meer je erover nadenkt, hoe moeilijker in een logje te gieten. Iedereen heeft gewoontes, maar die zijn niet altijd bestemd om te publiceren. Ik denk aan collega D. die bijna als een tic constant in zijn neus peuterde, en de kikkers die hij vond onder de tafel plakte :).

  Like

 2. Je lijkt me niet echt een uitsteller als ik dit hier zo lees. Veel gewoonten, dat wel. Heb ik ook. Misschien soms té.
  Groot gelijk dat je niet meer moet. Daar ben ik stiekem jaloers van omdat ik nog steeds moet… naar het werk dan. Dat moeten is er teveel aan… gelukkig mogen/kunnen we positief blijven en er het beste van maken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn ‘moeten’ sloeg meer op dingen doen uit beleefdheid. Je krijgt bv. een uitnodiging voor een tentoonstelling die je niks zegt. Dan ga ik niet. Vroeger zou ik uit beleefdheid wel gegaan zijn.

   Like

 3. Ik heb geen uitstelgedrag omdat ik buikpijn (echt, letterlijk) krijg als ik iets uitstel wat ik (toch) moet doen. Als het gedaan is ben ik er klaar mee (letterlijk 😀). Ik herken me in het direct opruimen tijdens het koken, iets dat mijn huisgenoten ab-so-luut niet doen als zij bezig zijn met een maaltijd. Maar omdat ik liever eet dan dat ik kook neem ik het opruimen na de maaltijd dan toch voor lief.

  Like

 4. Amai , zo gestructureerd dat jij bent! Ik probeer het ook hoor, sleutels op een vaste plaats, handtas op een vaste plaats. Ik moet mijn keukenkasten wel af en toe uitmesten want vooral de afdelingen “dozen” is echt wel een ramp! Vaste rituelen, euh is elke vrijdag aperitieven met Gin Tonic ook een ritueel, het is in elk geval Spirit- ueel, haha. Zolang we er maar deugd van hebben zeker! Fijne zondag Myriam!

  Geliked door 1 persoon

  1. Alles gestructureerd geeft rust in mijn hoofd. Ik kan niet om met chaos en drukte. Prikkels, weet je wel …
   Als jij deugd heb van je G+T, dan moet je dat zeker blijven doen. Ik lust die tonic niet. Zo bitter ….

   Like

 5. Je lijkt me sterk georganiseerd. Vroeger had ik dat ook meer, het was toen ook van moeten, sinds mijn pensioen ben ik ‘losser’ geworden. En geleidelijk aan voelde ik me daar beter onder.

  Rituelen heb ik niet, maar ik mis die soms wel in onze cultuur.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik ben georganiseerd. Dat maakt het leven zoveel gemakkelijker. Ik organiseer ook graag. Activiteiten voor onze vereniging, bijvoorbeeld. Helaas ligt het nu volledig plat.

   Geliked door 1 persoon

    1. Dat hopen we toch hé. Ik heb vorige week nog iets uit mijn agenda verplaatst naar volgend jaar: ‘Hugo contacteren’. Op hoop van zege …

     Like

 6. Wat jij hier allemaal opnoemt doe ik ook zo.Mijn schoonmoeder laat haar haren 1x per week wassen bij de kapper ( tijdens de lockdown deed ze het zelf natuurlijk) Ik krijg al jeuk bij de gedachte alleen al !

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb ook last van uitstelgedrag (procrastinator is my middle name), een verschrikkelijke gewoonte waar ik het zelf van op mijn heupen krijg. Maar het is moeilijk om eraan te remediëren. Vooral omdat ik ga uitstellen als ik me niet goed voel (meer mentaal dan fysiek). Het één is vaak een signaal van het andere. Soit.
  Ik herken wel veel in je lijstje 🙂 Die manier van koken, idem, behalve als ik te moe ben. Boodschappenlijstje is wishful thinking maar een weekmenu en Collect & Go helpt bij ons wel heel erg om geen impulsaankopen te doen.
  Ik ben trouwens aan het “afbouwen” wat haar wassen betreft 🙂 Vroeger alle dagen, dan een hele tijd om de 2 dagen, nu om de 4 dagen of zo. Mijn hoofd vaart er wel bij, de buitenkant toch 😉 Want ik verga soms van de jeuk. Zonder luizen 😉 maar met een heel gevoelige hoofdhuid.
  Je nieuwe gewoonte mag je zéker onder de noemer “goede gewoontes” klasseren. Geen twijfel aan. De boom in met die anderen die er commentaar op hebben. Heel welgemeend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat uitstelgedrag, ik zou er ook beter last van hebben. Dan kwam er misschien nog iets van. Maar ik vind het eigenlijk helemaal geen probleem.
   Een weekmenu … dat gaat me nooit lukken. Net zoals boodschappen doen voor een hele week. Ik weet meestal pas wat we gaan eten als ik in de winkel sta.
   Nog een verhaaltje over collect & go. Mijn kinderen bestellen daar ook maar het loopt nogal eens fout. Zoon had bij bananen ‘8’ gezet … krijgt hij 8 dikke trossen. Bij worst ‘1’ … één onnozel worstje ipv een pakje. En zo van die dingen. Enfin, hij heeft flink met zijn bananen moeten leuren om er vanaf te geraken!

   Geliked door 1 persoon

   1. Misschien stel ik zó hard uit dat het een probleem wordt 🙂
    Ik ben met dat weekmenu begonnen toen we een gezin van 6 vormden en ik bijna 4/5 werkte, pure noodzaak. Idem voor Collect & Go. Het is ons ook al eens overkomen dat we (ik weet de precieze hoeveelheid niet meer, ik zeg maar wat) 8 kilo appelsienen kochten ipv 8 stuks, maar meestal wordt dat soort gekkigheden ter plaatse wel gemeld en kan je je fout nog rechtzetten. Collect & Go heeft zeker zijn nadelen, ik ken ze na bijna 10 jaar allemaal. Maar ik mag er niet aan dénken om uitgebreide boodschappen te moeten gaan doen in de winkel zelf, dus we nemen ze er nog altijd bij. Maar nu gaan we 1 maal in de maand of zo, en de rest doe ik ook tussendoor. Werkt goed zo voor ons.

    Like

    1. Ieder zijn systeem hé. Je moet doen wat voor jou werkt. Ik doe alle dagen boodschappen met als voordeel dat ik op 5 minuten buiten ben.

     Like

 8. Jouw lijstje kan de mijne zijn, hahahaha En zo zie ik het ook, rituelen zijn voor mij hetzelfde als gewoontes. Het enige wat hier anders is? Dat ik niet direct ga wassen voor ik naar beneden ga, omdat ik eventueel eerst nog ga huishouden, weer van mijn moeder geleerd, in oude kleding of pyama, want daarna ga je toch weer ruiken en zo, van de schoonmaak, is het warm, zweten, dus pas douchen nadat je klaar bent. Zo voorkom je ook bleek bijv. op je goede goed. (kleedjes) 😉

  X

  Like

  1. Huishouden? Wat is dat? Hahaha, snap ik wel hoor. Maar ik doe niet veel aan het huishouden. Hooguit een keer afstoffen en swifferen. Mijn hulp doet de rest.

   Like

     1. Niets mis mee! Ik heb ook weleens de hulp gehad in de huishouding, maar dan op medisch gebied, heb er eigenlijk nog steeds recht op, maar ja, de eigen kosten dan weer he, het systeem zit hier heel raar in elkaar, dus ik ben ermee gestopt, dat waar ik ze dan voor nodig heb, mogen ze niet uitvoeren, en wat ze wel mogen, dat kan ik zelf ook nog wel… lekker dubbel toch? 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Bij ons is er een systeem dat de staat een gedeelte van de kosten op zich neemt. Dwz dat wij een vast tarief betalen aan de hulp (met zgn. dienstencheques), de staat betaalt hen nog wat extra, en wij krijgen op de kosten van de dienstencheques ook nog eens beastingsvermindering.

       Geliked door 1 persoon

       1. Oh, dat klinkt ook nog ingewikkeld, hahaha hier gaat het op wat je verdiend. Of binnen krijgt… en zelfs al heb je een lage uitkering, dan nog moet je eigen bijdrage betalen. Per maand. Voor 3 uur in de twee weken toen al zo’n 16 euro, ik weet het is weinig, maar als je al niets hebt, is het veel 😉

        Geliked door 1 persoon

 9. Een ritueel is anders dan alle andere handelingen en daardoor heeft het een krachtiger effect. Bijvoorbeeld de grond kussen na landing, of einde wedstrijd of scoren doelpunt. Het is anders dan een gewoonte. Een traditie is een gewoonte met een wortel in het verleden. Leuk om jouw gewoontes te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik herken wel het één en ander: dat van dat koken en dat boodschappenlijstje. Nu in coronatijd is dat nog urgenter, want ik probeer me zoveel mogelijk aan één keer boodschappen te houden. Echt een weekmenu opstellen doe ik niet (maar daar wil ik wel weer mee beginnen). Op mijn lijstje staat dan iets in de zin van “4x vers vlees + 4x groenten”. Maar dan ko je wel eens voor onverenigbare combinaties te staan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, dat leer ik nooit. Dan loop ik rond als een kip zonder kop. Ik wil vooral zo snel mogelijk buiten zijn want dat mondmasker hindert me enorm.

   Like

 11. Boodschappenlijstje doe ik ook op jouw manier, werkt perfect. Alleen dat helemaal klaar naar beneden gaan, nee ik vind het zo heerlijk te ontbijten in mijn badjas…….en mijn haar was ik 2 keer per week, vroeger ook elke dag, maar daar werd mijn haar echt niet vrolijk van en ik nog minder :-).

  Geliked door 1 persoon

 12. Je bent best georganiseerd. In mijn werk ben ik dat ook (moet ook wel als planner) maar thuis ben ik vaak behoorlijk laks hoor. Heb zowaar wel twee abonnementen opgezegd vd week. Klinkt voorbeeldig, maar had ik eigenlijk vorig jaar al willen doen. Lijkt me trouwens zalig iedere week je haar laten wassen en stylen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn haar iedere week laten wassen en stylen? Nee hoor. Ik was het gewoon iedere dag zelf. De kapper komt er maar één keer in de vijf weken aan te pas.

   Like

 13. Ik heb ook wel wat slechte gewoontes waar ik nu aan aan het werken ben :p Ik denk dat ‘rituelen’ tegenwoordig zo’n hypewoord aan het worden is voor gewoontes die je hebt bij het opstaan bijvoorbeeld (zelfs douchen valt daaronder), dus oké, dan heb ik een ochtendritueel 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: