Van Gogh, The Immersive Experience

Vrijdag zijn we deze tentoonstelling gaan zien in de Waagnatie in Antwerpen. Maar eerst hebben we lekker geluncht bij Restaurant Jacob in ’t stad. Met een Two4One deal. En ik heb ook nog even geshopt (een jas en 2 pulls). Man, wat was dat lang geleden! Heerlijk rustig was het in de stad.

Het plan was om de auto op een P&R parking te zetten en de tram te nemen naar centrum Antwerpen. Helaas. ‘Verstoorde dienstverlening door vakbondsacties‘ stond er in de mail die ik woensdag ontving. Het is altijd iets met het openbaar vervoer. Ik weet weer waarom ik er zo’n hekel aan heb.

En toen was er de tentoonstelling. Ik was al niet te best gezind bij binnenkomst. We hadden een time-slot om 15u en hebben daar nog zeker een half uur moeten aanschuiven. Ik had al een serieuze wandeling in de benen en was moe, en dan word ik slecht gezind.

Deze ‘experience’ is geen gewone tentoonstelling van werken van Van Gogh. Het is het verhaal van zijn leven, met in de eerste zaal heel veel tekstpanelen waar – voor mijn gevoel – veel te veel tekst op stond. De info op de panelen was heel interessant, maar ze hadden dat beter kunnen verdelen over verschillende kleinere panelen want zo’n lange lappen tekst creëren opstoppingen. Iedereen wil dat tenslotte lezen.

De tweede zaal is het ‘virtueel museum’. In dertig minuten (*) worden op de vier muren en de vloer van de zaal de werken van Van Gogh geprojecteerd (‘projectiemapping’). Het ene schilderij vloeit in het andere over om duidelijk te maken dat Van Gogh van ieder werk verschillende versies maakte om zijn techniek te verfijnen. De muziek sloot mooi aan bij wat er getoond werd. Heel bijzonder.

Virtueel Museum

Ook zijn donkere periode, waarin hij wegzonk in drank en razernij, komt in de projecties aan bod. De muziek verandert, de optische illusies volgen elkaar op met donkere en sombere werken. Een andere kijk op zijn persoonlijkheid.

Het verhaal, want dat is het, eindigt met een projectie van het immersieve schilderij ‘Korenveld met kraaien’ die de ruimte vult met heldere, zomerse kleuren. ‘Het symboliseert de komst van een genadige, glimlachende dood midden op de dag in een gouden en erg puur licht dat leidt tot de gedachte: is het de waanzin die van hem een geniale kunstenaar maakt?‘ Zo las ik op het begeleidend paneel.
Van Gogh was maar 37 toen hij een einde aan zijn leven maakte.

(*) Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat wij niet de volle 30 minuten hebben gezien. Dertig minuten stilstaan/rechtstaan, dat lukt mij simpelweg niet. Ik had mij, zoals de jeugd, op de grond kunnen zetten maar dan geraak ik niet meer recht Ik vond het op den duur ook wat eentonig en saai worden.

Het laatste deel van de expo is een virtual-reality-ervaring (extra te betalen) die je meeneemt naar het Arles van 1888 waar Van Gogh tijdens een van zijn meest intensieve schilderperiodes verbleef en dat dan ook vaak terugkeert in zijn werken. Dat stuk hebben we maar gelaten voor wat het was. Ik was moe van al het rechtstaan en er stond weer een ellenlange wachtrij.

Nog tot 8 november in de Waagnatie in Antwerpen. Tickets online.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

35 gedachten over “Van Gogh, The Immersive Experience”

 1. Ik doe graag musea, maar vaak heb ik ook de behoefte om even te gaan zitten terwijl ik de dingen in me opneem. Vaak is daar geen plaats voor.
  Dit zou me ook interesseren, maar die pandemie hé…

  Like

  1. Als je een tijdslot in de ochtend neemt, zou het naar verluidt heel rustig zijn. Dan heb je misschien ook nog kans op een van de vier stoelen tijdens de ‘immersive experience’.

   Geliked door 1 persoon

 2. Imposant dat filmpje dat je mee stuurde. Zelf heb ik ook altijd problemen met stil staan, mijn rug sputtert dan tegen. Jammer dat er geen stoelen staan. Bij Van Eyck heb ik zo’n opklapstoeltje meegenomen. Het voelt ‘oud’ aan, ik durf het eerst niet gebruiken, maar het was heerlijk om zo rustiger te genieten. Tja het is wat het is….

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wist niet dat het zo lang rechtstaan was. Dan was ik denk ik niet gegaan. De ervaring zou veel fijner geweest zijn als je rustig kon zitten. Was meteen ook gemakkelijk er

   Like

 3. Wij waren vorig jaar naar het van Goghmuseum in Amsterdam. Er was toen nog geen corona, maar je moest wel al tickets met een tijdslot kopen zodat niet iedereen tegelijk in het museum was. Wat mij toen opviel waren ook de lange teksten op de informatiepanelen, waardoor we vaak lang moesten wachten om een schilderij van dichtbij te kunnen zien.

  Jammer dat het soms wat tegenzat voor jullie, maar wel fijn dat je er even uit was.

  Like

 4. Zonder corona zou ik beslist gaan kijken zijn, na deze tip. Van Gogh is een fascinerende persoonlijkheid en ik heb al veel schilderijen van hem gezien. Misschien was het dit keer net iets teveel voor je. Doseren van tijd en energie kan nooit kwaad. Dit geldt voor mij ook, hoor, echter mij is het lange staan dan weer geen probleem 😂.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was ook een keer iets anders. Totaal geen ‘statische’ tentoonstelling. Het was een beleving.
   Enige zwarte humor is jou niet vreemd. Goed zo! 😂

   Like

 5. Ik voel jouw enthousiasme in deze, zelf heb ik niet zoveel met Van Gogh… dus nee, het spreekt mij niet aan. Wel ben ik ooit bij de tentoonstelling van Rafaël geweest, en dat was echt super, alleen veel te druk!

  Hier heb ik wel de docu serie van Jeroen Krabbe gevolgd, over het leven van Van Gogh. https://www.avrotros.nl/krabbe-zoekt/uitzendingen/detail/item/krabbe-zoekt-van-gogh-16-12-2015/

  Zelf ben ik meer lyrisch van Picasso, hahaha, en die heeft hij ook gezocht, en die serie, geweldig! Mijn kat heet dan ook niet voor niets Picasso, ik zeg er wel bij, van voor zijn abstracte tijd… een tijd die maar weinig mensen kennen van Picasso.

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo herkenbaar! Ik heb snel last van mijn rug bij lang stilstaan, zoiets zou voor mij ook een lastige opgave zijn. Van slenteren in musea krijg ik altijd last, ik doe die dan ook amper aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoewel ik bij mijn buitenhuis-activiteiten enkel “onder de mensen” kom voor de noodzakelijke boodschappen voor ons en voor mijn moeder, ben ik er toch in geslaagd positief te testen (tot dus ver zonder veel erg). Dus nee, mij zie je niet in musea etc. Jammer, want van Gogh is één van mijn favorieten. Ter compensatie heb ik de afgelopen maanden op NPO de (her?)uitzendingen gevolgd van “Krabbé zoekt … “, waarbij zowel van Gogh, als Gauguin, Picasso en Chagall hun reeks kregen. Als je de kans krijgt om ze te zien: thuis in een gemakkelijke stoel, met een drankje erbij echte aanraders.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wel een zware dag, zoveel activiteiten!
  Je zal in het vervolg een klapstoeltje moeten meenemen 😉
  Om het even over dat openbaar vervoer te hebben: in het begin van de week kreeg ik een reclame-mail van De Lijn met info in de trant van: “neem het openbaar vervoer op in je nieuwe gewoontes”, en ik dacht: ja onnozelaars, nieuwe gewoontes, ik rij al heel mijn leven met bus en tram en trein! Soit, dan kwam daar woensdag het nieuws dat ze gingen staken op vrijdag… hadden wij toch niet gepland om met de bus naar het stadhuis te gaan zeker voor de trouw van de dochter. Zucht. Konden we heel onze planning omgooien (want ook Nic zijn dochter ging met het openbaar vervoer komen, zijn zoon zou meegaan met de bus…). Echt. Neem het openbaar vervoer op in je nieuwe gewoontes. Toch wel tof als je er zo op kan rekenen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe ik vroeger (ik ging van mijn 11de tot mijn 23ste naar school/werk met de trein) soms wekelijks moest aanschuiven om een bewijsje te krijgen dat de trein weer eens te laat was. Ik heb zo’n hekel aan het openbaar vervoer, maar het is wel een pak goedkoper dan parking te moeten betalen (15.80 euro vrijdag voor 5 uren!). Plus dat we er een uur over gedaan hebben om de stad uit te geraken.

   Geliked door 2 people

   1. Zo, ze slaan er ook niet naast in Antwerpen. Maar ik vind dat terecht hoor. Hier in Gent is er altijd zo’n gezeur over de prijzen voor parkeren, en dan wordt er gedaan alsof dat enkel in Gent zo is en elders niet. Not. En ja, Antwerpen doe je echt niet voor je plezier met de auto, ik probeer het in de mate van het mogelijke te mijden.
    Maar er zou een performant en betrouwbaar openbaar vervoer moeten zijn, en dat is er absoluut niet. En het wordt alleen maar erger.

    Geliked door 2 people

    1. Ik heb een tijd gefreelanced op een kantoor in Antwerpen. Gelukkig moest ik daar maar twee keer per week zijn. Parkingkosten 25 euro voor een dag. Ik ging bijna een uur voor niks werken!

     Geliked door 2 people

 9. @ saturein = Ik hoor dat regelmatig dat het in Antwerpen een ramp is om te parken en ook best prijzig én dan nog de LE-zone niet te vergeten. Als je dat allemaal bekijkt, is zo’n uitstap best een dure dag…
  Helaas, wacht tot ze werk maken van de Overheid uit om bepaalde delen van De Lijn te privatiseren… Als je dacht dat het nu al erg was…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: