Ken je rechten!

Laat je niet doen! had ook de titel van dit stukje kunnen zijn. Ik vertel u waarom …

Eind september vorig jaar, lang voordat er sprake was van een coronacrisis, boekten wij vliegtickets naar Namibië, Botswana en Zimbabwe voor elf maanden later. Landarrangement werd apart van vliegtuigtickets geboekt.

En toen kwam de coronacrisis en hoe ernstiger de situatie wereldwijd werd, hoe meer ik van die vakantie af wou. Maar als ik zelf zou annuleren, dan waren we ons geld kwijt want epidemie/pandemie wordt niet gedekt door de annulatieverzekering. En het waren dure tickets.

Tot ik begin mei op een Afrika-groep op Facebook van andere reizigers las dat onze vlucht was geannuleerd. Gedupeerde reizigers kregen twee opties: de vlucht onmiddellijk herboeken op een latere datum of een voucher ontvangen voor de waarde van de tickets met een geldigheid van één jaar. Na een jaar zou dan bekeken worden of terugbetaling eventueel mogelijk was. Het woord ‘eventueel’ beviel me niet.

Wij wilden geen van beide. Ik heb toen de rechten voor vliegtuigpassagiers eens goed nagelezen en het bleek dat wij helemaal geen genoegen moesten nemen met een herboeking of een voucher. Wij konden onmiddellijke terugbetaling eisen. Van de tickets én van de geboekte extra’s (waarover KLM met geen woord repte).

Zo gezegd, zo gedaan. Er werd nog geprobeerd om ons toch te overtuigen die voucher te accepteren maar de dame aan de telefoon merkte snel genoeg dat ik niet te overtuigen was. We hebben er meer dan vier maanden op moeten wachten maar inmiddels werd alles uiteindelijk toch tot op de laatste cent terugbetaald.

Het landarrangement hadden we verplaatst naar augustus 2021, maar aangezien ik niet weet of ik – vanwege mijn ziekte – volgend jaar capabel ga zijn om zo’n zware reis te doen (ik krijg nog een correctie-operatie) heb ik deze inmiddels ook geannuleerd. Geen kopzorgen meer voorlopig. En geen lange termijn plannen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

38 gedachten over “Ken je rechten!”

 1. Een mens moet tegenwoordig sterk in zijn schoenen staan om terug te krijgen wat eigenlijk van jou is. Meer nog… om niet bestolen te worden, want dat is wat men probeert. Goed gedaan Myriam.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt groot gelijk! Het gaat niet over 50 euro! Eerst rust en herstel. Al het andere is van later! Hoop dat het goed gaat met jou. 😊

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn dat dit goed is geregeld dankzij jouw kordate optreden! Ik heb een voucher geaccepteerd voor ons weekje Zeeland dat we voor afgelopen mei hadden gepland, en dat gaat volgend jaar door …… hoop ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, dat komt vast wel van pas. En anders neem ik hem met graagte van je over. 😉 Wij zitten trouwens alweer in Vlissingen. Zo’n mooi weer, dan kan ik me moeilijk bedwingen. En het is maar drie kwartier rijden.

   Like

 4. Ik ben blij voor jou dat alles terug betaald is en inderdaad, heb je in elk geval daarover geen kopzorgen en stress meer.

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee die vouchers zijn lapmiddelen om niet te hoeven uitbetalen. Blijf maar lekker gezellig in eigen land zou ik zeggen, als je dat zo allemaal hoort van mensen die soms weken vast zitten in het buitenland en bijkomende dure kosten moeten maken om thuis te geraken, dan ben ik blij met vakantie in eigen land.

    Geliked door 1 persoon

 5. Hewel, ik ben oprecht blij dat jullie uiteindelijk het geld terugkregen! Ik ben al blij dt ik vouchers kreeg voor de geannuleerde vlucht, want die vlucht was ook al betaald met vouchers die ik had gekregen door een geannuleerde vlucht, bijna twee jaar geleden. En deze week kreeg ik ook netjes de supplementen teruggestort voor geboekte voorkeurstoelen. Met de vouchers heb ik al een nieuwe boeking gemaakt voor juni 2021. Met de grote hoop tegen dan toch naar mijn zoon te kunnen.
  Maar in uw geval snap ik het dat je geen plannen kan maken. Ik zou dat eerlijk gezegd ook niet doen dan. Maar hoe dan ook hoop ik dat je tegen dan terug kan reizen als weleer!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij wachten ook nog steeds op ons geld van twee vliegreizen die we dit voorjaar gemaakt zouden hebben. Maar we blijven doorgaan tot we de laatste cent terug ontvangen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben blij dat het jullie gelukt is, dat is precies waar het hier ook om gaat, dat men zo graag die vouchers wil uitdelen, maar dat hoef je niet te accepteren. Dus goed gedaan! Vele consumenten zijn nog aan het vechten hier, het is een wekelijks onderwerp in het consumenten programma… Rust in je hoofd is belangrijk, nu voor de heling gaan.

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. Blij dat jullie op aanvaardbare manier verlost geraakt zijn van die “steen rond je nek”, want zo’n dingen zorgen toch altijd wel voor wat wolken aan de einder.
  Myriam, ik vind dat jij fantastisch bezig bent, trouwens. Wat ben jij een sterke vrouw!

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is toch jammer dat je veel moeite moet doen om je eigen centen terug te krijgen. Maar je hebt ze terug en dat plannen… dat zijn zorgen voor later.

  Geliked door 1 persoon

 10. Pingback: Een chanceke

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: