Zucht

Ja, ik slaak een hele diepe zucht. Meer dan een zelfs.

In december overlijdt onze kinderloze ongehuwde tante. Ik word als chinese vrijwilliger aangeduid om in samenwerking met een bureau (*) de nalatenschap te regelen.

Met hindernissen.

Hindernis no. 1 is dat een van de erfgenamene in een land buiten de euro-zone woont, met name de V.S. Er zijn heel veel papieren ingevuld, borgstellingen gedaan, volmachten gegeven en ontvangen, enz. De kaft op mijn bureau zag ik met de dag voller worden.

Tante was niet onvermogend wat natuurlijk fijn is voor de erfgenamen en zij had nogal wat verzekeringsproducten bij diverse banken. En dat is meteen hindernis no. 2 want wat een gedoe om die dingen vrij te krijgen. Hindernis no. 1 was hier een extra issue.

En hindernis no. 3 is het feit dat onze nonkel – erfgenaam van zijn overleden zus – overleed nog voor de nalatenschap van tante ‘uit de voeten’ was. Waardoor alles nu stilligt en twee keer zo moeilijk wordt.

Ik heb vandaag weer wat extra papieren bij in mijn kaft gestopt. Het houdt niet op.

(*) Tip: de helft goedkoper dan de notaris en exact dezelfde service.
(**) Logje gesschreven voor mijn ziekte, maar we zijn vandaag – 9 maanden na tantes overlijden – nog geen stap verder.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

30 gedachten over “Zucht”

 1. Zoiets is gedoe, maar misschien wel een afleiding om je tanden in te zetten. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat je nog maar pas geopereerd bent. Maar bij wijze van spreken dan. Volgens mij ben jij wel iemand die zoiets in goede banen kan leiden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik doe dat ook graag en het speelde zich af voor ik ziek werd. Nu ligt het stil. Al zou ik het wel graag afgerond zien. Ik hou niet van zaken die maar blijven aanslepen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik hoop dat die ‘de helft goedkoper’ gaat gewaardeerd worden door de rest van de erfgenamen.
  Ik heb zelf ooit méér dan een jaar moeten wachten om mijn eigen rekeningen vrij te krijgen bij de banken na de dood van mijn man. De notaris vond dat precies niet zo’n prioriteit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vreselijk! Ik doe ook de paperassen van mijn moeder en eerlijk, ik haat dat! Veel succes met de grote puzzel en hopelijk gaat niet alles naar de staat. Veel mensen vergeten om het vooraf een beetje te regelen, jammer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Er gaat heel veel naar de staat. Zo jammer. Niet alleen voor de erfgenamen, veel meer nog voor de overledenen die eeuwig en altijd dachten dat ze niet gingen toekomen en uiteindelijk op een berg geld zaten.

   Like

  1. Als je een nalatenschap door de notaris laat afhandelen doet hij alle formaliteiten (uitzoeken of er een testament is, wie de erfgenamen zijn, aangifte bij de belastingdienst, afwikkeling bij de banken, enz.). Maar even goed moet je zelf alle gegevens aanleveren. Dat bureau doet net hetzelfde maar voor de helft van de prijs (wordt berekend aan de hand van de tegoeden). Ik kan het nu perfect vergelijken met de twee dossiers.

   Like

  1. Ik doe dat ook graag. Administratie is altijd mijn ding geweest. Het is dat het nu wat gecompliceerder is dan aanvankelijk gedacht, maar het komt goed!

   Like

 4. Pfffffffffff, hier loopt nu een programma net sinds een paar weken om erfgenamen op te sporen eventueel, waarvan de erfgenamen spoorloos verdwenen zijn. Best bijzonder al die wetten etc… Zal gerust ook verschillen per land. Ik wens jou sterkte in dit proces, al 9 maanden, daar komen er gerust nog 9 bij ben ik bang.

  X

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: