1 september

De eerste schooldag. De meeste kinderen kijken er reikhalzend naar uit. Terug bij de vriendjes na een vakantie waar geen eind aan leek te komen, zeker in dit Covid-jaar.

Ook voor onze Kleine Man is het vandaag de eerste schooldag. De allereerste schooldag zelfs. Spannend, zowel voor hemzelf, voor zijn ouders als voor de grootouders. Hij is wel een crèche-kindje, dus gewend om overdag op de ‘Bambischool’ te zijn, maar nu is het voor echt.

Gewapend met een knalgele rugzak met daarin een brooddoosje, een fruitdoosje, een drankje en een koek, loodsten zoon en schoondochter hem vanmorgen de hoge schoolpoort door, die grote speelplaats met heel veel kinderen op. Hij lijkt stoer, maar heeft een heel klein en gevoelig hartje. Dat er door alle partijen gehuild werd lijkt me dan ook maar normaal. Zelfs ik pinkte thuis een traantje weg.

Ik vind hem nog zo klein (fysiek is hij met zijn 93 cm ook niet groot), ook al is hij ondertussen al bijna drie. Hij is eraan toe, hij was er al aan toe met Pinksteren maar het zomerklasje hield toen de deuren dicht.

Onze peuter is een kleuter geworden.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

31 gedachten over “1 september”

 1. Ja, ze worden groot. En dat daar af en toe eens iets bij moet weggeslikt worden, is een evidentie. Er zullen vandaag veel “vliegjes” en “stofjes” in ogen gezeten hebben …

  Like

 2. Nog geen 3 en al naar de kleuterschool? Dat is jong… En ik snap het dan ook zeer zeker goed! Hier gaan kinderen pas met 4 jaar naar de kleuterschool, een paar weken voor ze 4 worden een keertje mee draaien, maar dan pas als ze 4 zijn…

  Dat hij maar heel veel plezier mag beleven op school! En sterkte voor zijn ouders, en grootouders 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat had ik gelezen van van juni, dat gold voor mijn achternichtje ook, die is dus 4 geworden in maart, maar ja.. hier gingen de scholen toen ook al dicht. Ze is een paar dagen nog geweest, en toen … dicht.

    Geliked door 1 persoon

 3. Het gaat zo snel hé. Mijn laatste van de drie gaat in november voor het eerst naar school maar is ook de crèche gewoon. Ze maakte vorige week kennis met haar klasje. Kwaad dat ze terug naar huis moest: SPELEN! Als het maar zo blijft.
  Hoop dat je kleine man gelukkig is deze avond en morgen met plezier terug gaat!

  Geliked door 1 persoon

 4. Een emotioneel moment ongetwijfeld. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me zonder problemen inbeelden dat ik zou staan bleiten aan de schoolpoort 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hoop dat het goed gegaan is. Het is een grote stap voor zo’n klein mannetje.. Maar ook voor grotere. Vandaag zag ik zelfs traantjes in het middelbaar. Gelukkig niet bij mij 😉. Het was een heel fijne start, niettegenstaande ik ook erg gespannen was.

  Geliked door 2 people

 6. Ik herinner me dus eerste schooldag van eigen kinderen en kleinkinderen. Toch een heel grote stap voor zo’n klein ventje. Gelukkig deden het al zoveel andere kindjes hem voor, het zal hem zeker lukken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Altijd spannend, de eerste schooldag, voor de kinderen maar ook voor de ouders. Mijn dochter gaat binnen 2 weken naar het hoger, en hoewel ze er enorm naar uitkijkt zal het toch ook even een stressmoment zijn. Je kleinzoon is alvast dapper gestart!

  Geliked door 1 persoon

 8. Met 2,5 jaar al naar school, tjonge, op die leeftijd ging mijn dochter naar de peuterspeelzaal, 2 ochtenden per week. Zij was zindelijk, maar veel klasgenootjes niet. Geen probleem, want er waren meerdere leidsters tegelijk aanwezig. Is dat bij jullie dan ook zo bij de kleuters?

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn kleinzoontje zit in een klas van 25 kindjes. Er is één leerkracht en een zorgjuf die bijspringt waar nodig.
   Ik vind het eigenlijk onverantwoord. In de crèche waar hij voordien zat, zaten ze in een groepje van 10 kindjes met twee juffen.
   Dit is heel normaal in België.

   Like

 9. Veel kindjes worden naar school gestuurd als ze 2.5 jaar zijn. Voor sommigen veel te vroeg. Nog met pampers en tutje om over de middag te slapen. Gelukkig is jullie kleine man er wel klaar voor. Ellie gaat op 8 sept voor het eerst naar school. Daar gaan ze maar vanaf 5 jaar fulltime naar school. Ze is 4.5 jaar en is er ook klaar voir. Ze popelt om te leren lezen en schrijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Crèche kindjes moeten op 2,5 plaats maken voor andere kindjes. Corona was voor Wannes dus een geluk bij een ongeluk dat hij nog een tijdje in de crèche kon blijven. Ik vind 2,5 veel te jong voor school, zeker als ze in een grote klas terecht komen. 4,5 zoals Ellie, lijkt me veel beter. In de crèche/daycare doen ze tenslotte ook veel kennis op.

   Like

    1. Snap ik volledig. Zo’n kleintjes, met een brooddoosje. Mijn zoon heeft nooit moeten blijven eten op school. Ofwel was een van ons thuis (voordeel als je man in shiften werkt) of mijn ouders gingen hem halen.

     Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: