Kine

Doordat mijn halsklieren preventief zijn weggenomen, moet ik gedurende vele maanden naar de kinesist voor manuele lymfedrainage ‘ad modum Vodder’ .

Ik wist niet wat het eigenlijk inhoudt, maar het is dus een zeer zachte vorm van massage die een drainerende en zuiverende werking heeft en de waterhuishouding van ons lichaam in balans houdt. Doordat mijn lichaam dit nu niet zelf kan, wordt het geholpen met de zachte handen van de therapeute.

Als de wonde aan mijn hals volledig genezen is, zal de therapeute ook lymftaping toepassen ter ondersteuning van de manuele handelingen.

Ik ga er even zoet mee zijn, maar deze eerste sessie heeft in ieder geval al deugd gedaan.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

34 gedachten over “Kine”

 1. Fijn dat het je goed heeft gedaan. Het laten aanraken van je lijf na een operatie kan confronterend zijn. Zelf heb ik heel veel aan lymfedrainage gehad om vocht dat bleef zitten na de operaties af te voeren. Ik was heel blij dat er geen limiet aan het aantal behandelingen was. Soms was het een tijd niet nodig en dan soms door veranderd weer ineens wel. Sorry dat ik over mijn eigen zaken spreek, maar het is misschien toch behulpzaam. Als je dat liever niet hebt, zeg het me dan doe ik dat niet meer.

  Like

 2. Ik leerde techniek ook zelf en gebruikte die een tijdlang dagelijks. Ik had 4x een operatie waarbij veel wondvocht was. Je begint met het open zetten van de lymfeklieren op je borstkas. Als er nog geen behandeling van het gezicht mogelijk was dan kon ik dat in ieder geval al wel doen. Mijn schoongewassen hand dan licht op mijn gezicht leggen met lichte druk zette het proces dan al in werking. Later (2 weken na operatie) ging de therapeut dan verder. Ook als ik op vakantie was kon ik het zelf doen. Maar de therapeut kan het meestal beter omdat ze het ook kan zie en omdat je ligt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet niet of ik het zelf zou kunnen. Grote delen van mijn hals/gezicht zijn (nog) gevoelloos. Daar waar mijn keel is overgesneden wordt ook pas op ‘gewerkt’ als de snede helemaal dicht is.

   Like

   1. Nu nog niet in ieder geval, maar als het wat verder is misschien wel. Het masseren en aanraken stimuleert ook de doorbloeding waardoor de gevoelloosheid afneemt. Ook de snede verhard minder. Meestal pas na 3 maanden echt massage mogelijk. Daarvoor is het zo goed mogelijk de boel in gang zetten. Vocht weg, dan kunnen zenuwen en doorbloeding verbeteren. Ik heb de eerste keren vreselijk gehuild. Niet van pijn maar omdat iemand mijn geschonden gezicht zo bekwaam en liefdevol behandelde.

    Geliked door 1 persoon

 3. Fijn dat je er iets aan hebt. Hoe vaak moet je gaan?
  Bij mij waren mijn klieren schoon, en hoefden ze dus niet verwijderd te worden. En had ik dus ook geen kine nodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klieren waren ook schoon maar zijn preventief verwijderd. Heb een voorschrift voor 90 beurten maar met een e-pathologie staat er eigenlijk geen limiet op.

   Geliked door 1 persoon

    1. Heb ook al gehoord dat ze, bij borstkanker bv, één klier wegnemen, en als die schoon is, ze de rest laten zitten. Bij mij was dat al op voorhand beslist dat ze eruit moesten.

     Geliked door 1 persoon

     1. Inderdaad, en er is een hele procedure om dat vast te stellen, die al de dag voor de operatie begint. Ik had geluk, ondanks het feit dat er wel een uitzaaiing in mijn rug zat. Niemand die weet hoe die daar gekomen is dus, want de klieren in mijn oksels waren schoon.

      Geliked door 1 persoon

       1. Die is door de medicatie verkleind, en door de bestraling is het nu enkel nog “littekenweefsel”.
        Maar door de onzekerheid hoe die uitzaaiing daar kwam, blijft het de grote onzekere factor. Hoe lang gaat de medicatie werken? Kan 2 jaar zijn (zijn we ondertussen al voorbij), kan 10 jaar zijn… maar de vrees voor herval is veel groter dan in een “normaal geval” van borstkanker. Ik leef dus zo’n beetje met een tijdbom in mijn lijf.

        Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat het je goed doet en het helpt .En een nachtje beter slapen doet ook deugd .Bij mij was het helaas eenmalig .

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn dat het je helpt.. ja makkelijker gezegd dan gedaan.. gewoon doen.. gedachten op nul. Maar stapje voor stapje… ik vind je een heel dappere vrouw 😘

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: