Wat eet je zoal …

… als de binnenkant van je mond een slagveld is en je geen ondertanden meer hebt? En ook nog eens geen honger.

Temidden een zee van bloemen, mag/moet ik alles eten wat ik wil zolang het maar vloeibaar is.

Ontbijt:
-dikke Griekse yoghurt 10%, rode vruchten (pikten wel wat, te zuur waarschijnlijk), honing, geblenderd met een glas volle melk om de juiste dikte te bekomen
-1 proteïneshake 300 kcal

Ontbijtje

Lunch:
-homemade soep met veel groenten, zelf getrokken bouillon en een paar aardappelen, geblenderd
-1 proteïneshake 300 kcal

Diner:
-aardappelen, worteltjes, kabeljauw, een flinke klot boter en van juiste dikte geblenderd door toevoeging van volle melk en een ei
-1 proteïneshake 300 kcal

Babyfood

Het ziet er niet smakelijk uit, maar het was best te eten. Als ik het zelf maak, dan weet ik ook wat erin zit … dat was wel anders dan in het ziekenhuis!
Eén probleem: voor mijn behoefte is dit veel te veel want ik ben een kleine eter. En dat MOET ik allemaal opeten. Ik MOET aan 1.800 kcal per dag komen. Daarbij helpen me die proteïneshakes: 300 kcal per shake. Als ik er zo drie per dag eet, dan kom ik aan 900 kcal … de helft van wat ik moet hebben voor mijn genezing en om geen spiermassa te verliezen want ik mag nu absoluut niet afvallen (al was het nu hét ideale moment dacht ik, nu ik zo weinig en eentonig kan eten). Helaas pindakaas, NIET nu!

Mijn schoondochter vond het wraakroepend dat ze patiënten die herstellende zijn van zo’n zware ingreep zomaar naar huis laten gaan zonder fatsoenlijk voedingsadvies.
Niet iedereen heeft een voedingsdeskundige in de familie en niet iedereen beseft dat op veertien dagen tijd je spieren compleet opgegeten zijn als je ze geen krachtvoer geeft! Kijk maar naar de Covid-patiënten.

Enfin, de komende weken nog meer van dat. Al hoop ik dat ik snel mag stoppen (of minderen) met de proteïneshakes.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

36 gedachten over “Wat eet je zoal …”

 1. Je zou toch denken dat je beter begeleid wordt na zo’n zware ingreep. Veel succes met zelf receptjes maken lieve Miriam! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. 1800 kcal en zie maar hoe je ze binnenkrijgt. Dat was het zo ongeveer.
   Dinsdag op controle bij het hele team. Ga ik dit toch eens aankaarten.

   Like

 2. Is het wellicht een idee om alles apart te blenderen, zodat je de afzonderlijke smaken blijft proeven? Persoonlijk zou mij een grote hoeveelheid met van alles hetzelfde ook snel gaan tegenstaan. Zonder voedingsadviezen naar huis gestuurd worden, klinkt mij ook belachelijk in de oren. Gelukkig een schoondochter met verstand van zaken dichtbij! 💖💖

  Geliked door 1 persoon

  1. Op dit moment is het eten omdat het moet en kan het niet rap genoeg voorbij zijn. Ik zei gisteren nog tegen mijn schoondochter: op de duur krijg je gewoon een hekel aan eten.

   Like

 3. Milkshake mag dat al of is dat te koud? Je kunt dan iedere smaak ijs proberen. Ik snap dat de eiwitten heel belangrijk zijn. In de shake zit alles qua vitaminen en mineralen zeker. Er zijn ook multivitaminen in poedervorm. Als je die mixt door een kleine hoeveelheid eten of drinken en dan verder de voedselsmaken waar je van houdt om afwisseling te hebben van de shakes.Ik duim dat het goed heelt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Milkshake mag. Eiwitten zijn inderdaad heel belangrijk nu en in die shakes zit alles wat ik nodig heb. Ik kan al eens beginnen met een ander merk te proberen want er zijn ook groentenshakes. Die ik nu drink zijn allemaal mierzoet. De helft minder zoet zou al veel smakelijker zijn.

   Like

 4. Ik heb na het verwijderen van mijn amandelen een paar jaar geledeneen aantal dagen papjes moeten eten dus ik kan me er wel iets bij voorstellen. Gelukkig is het maar tijdelijk. Inderdaad straf dat je zonder advies naar huis gestuurd werd, op wat trekt dat nu? Dapper volhouden hé, maar dat doe je, dat lezen we hier, zie eens van waar je al komt (en je éét).

  Geliked door 1 persoon

 5. Ziekenhuizen en eten… een mens snapt niet hoe ze er zó weinig belang aan hechten terwijl het net zó belangrijk is. Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar in een genezingsproces echt van primordiaal belang. En ze blijven het gewoon negeren en slappe kost voorschotelen. Een geluk dat je een expert onder je familieleden mag rekenen, die je met raad en daad kan bijstaan!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ongelofelijk dat ze er maar van uitgaan dat je je plan zal trekken, zonder veel uitleg… Lekker lijkt het me niet echt, maar ja, als het nu eenmaal zo moet…

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat lijkt me inderdaad niet simpel Myriam. Steeds dat vloeibare, en dan ook nog zoveel calorieën MOETEN eten. Dat van die proteïne herken ik. Toen ik bijna drie maanden het bed moest houden tijdens en na mijn zwangerschap, was ik ook zoveel spiermassa kwijt. Ook verloor ik extra eiwitten via de urine doordat mijn nieren vergiftigd waren. Eiwitshakes waren er nog niet, maar bij iedere voeding, door de yoghurt, door de soep, enz. mengde men PROTIFAR. Misschien is dat ook een oplossing voor jou?

  https://www.nutriciamedischevoeding.nl/Producten/Protifar-/Protifar

  Geliked door 1 persoon

   1. Fortimel (Nutricia) en Resource (Nestlé) zijn geen poeders. Het zijn drankjes waar alles in zit wat ik nu nodig heb, ook afgestemd op het juiste aantal kcal. Ik durf nu echt niet zelf gaan rommelen met andere producten.

    Like

 8. Ik meen me te herinneren dat die proteïne shakes zeer belangrijk zijn voor het herstel, ook al ben je ze soms even beu.
  Blij te lezen dat het je toch smaakt.
  Lukt het slikken vlot?
  Je koos de ideale schoondochter uit😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Tja, het oog zal zeker nog wat moeten wachten met van alles te willen. Al zijn het wel vrolijke kleurtjes die je daar presenteert. Het voornaamste is uiteraard dat je nu op krachten blijft. Al kan ik me je frustratie wel voorstellen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Pffffffff, dat is nogal wat… dat eten dan, ja… jeetje, wat je zelf al zegt, zelf maken is weten wat erin zit, dat is al fijn.

  Zelf dacht ik aan… als je dan moet blenderen en zo, om van die soepen uit zoeken die je toch al door de blender moet halen? Pompoensoep, erwtensoep, sowieso ook vol proteïnen dan.. bonen soepen… van allerlei wat je hebben kunt, en als de kruiden te pittig zijn, laat je die staan. Broccoli soep… tenminste, die wordt hier geblenderd met room en zo… ik denk met je mee 😉 Dat zijn eventueel de recepten die ik zou gaan zoeken voor nu. En ik denk dat jouw schoondochter, wat fijn dat je haar hebt! Inderdaad, heel fijn, dat zij zich hier ook wel in kan vinden.

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Bonen en erwten ga ik nu even laten voor wat het is. Voor de rest zijn soepen geen probleem. Ze leveren alleen te weinig calorieën. Vandaar dat ik die shakes er moet bijnemen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Oke, vandaar dat ik juist over bonen en erwten begon, proteïnen ook… Ik snap de shakes, bij de soep. Mijn eigen moeder moest het ook ooit, toen zij zo afviel van de stress was dat ooit, net weduwe, ze woog nog geen 50 kg ergens… en moest ook shakes drinken elke dag, 3x per dag. Sterkte Myriam ❤

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: